Jeden svět
ohodnotit

Trainspotting

Žánr:
Rok:
1996
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
17.10.1996
„Závislost na heroinu není žádná dovolená, ale práce na plný úvazek.“

Obsah filmu Trainspotting

 
Druhý celovečerní film režiséra Dannyho Boylea Trainspotting asi není třeba příliš představovat. Za těch dvacet roků, které uplynuly od jeho natočení, se stal svého druhu fenoménem – kultovním snímkem, který neztratil nic ze své působivosti, o čemž svědčí i obnovená premiéra v české kinodistribuci v roce 2012. Velkou zásluhu na jeho úspěchu má pochopitelně stejnojmenná literární předloha Irvinea Welshe, která se ihned po svém vydání stala bestsellerem. Film však rozhodně není pouhým pietním přepisem románu. Ústřední postavou díla, líčícího bez obalu všední životy edinburghských feťáků, je Mark Renton, v jehož vyprávění se odkrývá bizarní...
 
Související odkazy
 
Recenze: Trainspotting

Jedna z největších filmových událostí roku se blíží. Takže neuškodí si připomenout,... číst dál

 
 
RECENZE: Trainspotting nic neřeší, a v tom je jeho půvab

Blíží se premiéra filmu T2: Trainspotting 2. Po dvaceti letech totiž režisér Danny Boyle natočil pokračování svého kultovního snímku Trainspotting. Připomeňte si ho v recenzi Mirky Spáčilové v MF DNES z 19. 10. 1996. číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Danny BoyleDanny Boyle  
hraje:
Ewan McGregorEwan McGregor.....Renton [24]   
Ewen BremnerEwen Bremner.....Spud [24]   
Jonny Lee MillerJonny Lee Miller.....Sickboy [23]   
Kevin McKiddKevin McKidd.....Tommy [22]   
Robert CarlyleRobert Carlyle.....Begbie [34]   
Kelly MacdonaldKelly Macdonald.....Diane [20]   
Peter MullanPeter Mullan.....Swanney [36]   
James CosmoJames Cosmo.....pan Renton [47]   
Eileen NicholasEileen Nicholas.....paní Rentonová   
Susan VidlerSusan Vidler.....Allison [23]   
Pauline LynchPauline Lynch.....Lizzy   
Shirley HendersonShirley Henderson.....Gail [30]   
Keith AllenKeith Allen.....dealer [42]   
Kevin AllenKevin Allen.....Andreas [33]   
Hugh RossHugh Ross.....muž [50]   
Finlay WelshFinlay Welsh.....šerif   
scénář:
John HodgeJohn Hodge  
námět:
Irvine WelshIrvine Welsh.....román Trainspotting česky Maťa, Praha 2004) [34]   
hudba:
Georges BizetGeorges Bizet.....Habanera z opery Carmen   
Johann Sebastian BachJohann Sebastian Bach.....Herzlich tut mich verlangen   
kamera:
Brian TufanoBrian Tufano  
střih:
Masahiro HirakuboMasahiro Hirakubo  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Intersonic, AČFK - Asociace českých filmových klubů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
3.5.2012
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Trainspotting >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.9.2021
Z filmu se stal kult a myslím, že docela   právem. Já tedy popravdě čekal nějaké   větší drama, ale komediální ladění tomu   také vůbec neškodilo. Celkově se na to dobře   dívá a atmosféru dobře podtrhuje hudební   doprovod.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.3.2017
Obi Wan-Kenobi, Rampelník a Sherlock Holmes....
...si v mládí trochu zazlobili...
Splněn   další restík kultovky, vlastně omylem,   najednou ho dávala ČT2. Spíš než celistvý   příběh, jednotlivé situace, nejhorší záchod   ve Skotsku a výlet do přírody neuvěřitelné,   děsivá scéna s miminkem, odvykání dle mě   ještě slabota. Skupinka nezodpovědných   individuí, kteří ovlivňují své příbuzné,   přátele a známé zlodějinou, výkaly, sexem,   podvody a kupodivu se drží zuby nehty života   než aby to ukončili zlatou ránou. Robert   Carlyle a Ewan McGregor vedou, zbytek je ani   nemusí dotahovat, ale nevím co mám víc, jestli   se smát nebo děsit, litovat tyhle parazity   rozhodně nebudu a mít Ewana jako rodič doma,   tak je to jednodušší pro rodinu vzít ho   krumpáčem do hlavy. Naštěstí ve filmovém   světě to vše bylo fakt hodně dobré.
MARi0
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.1.2017
Trainspotting
Mám hodně rád filmy o drogách. Asi i proto,   že mnoho z mých kamarádů je vlastně také na   drogách. A proto se umím do té situace i více   vžít. K tomu si přidejme vynikající   soundtrack, hlášky které v určité sociální   vrstvě už zklasičtěli, režii Dannyho Boyle a   výkon Ewana McGregora a máme tu něco, co už se   jen tak nepřekoná.
Černý humor který je zde   na každém kroku, k tomu typická skotská   nátura, nevím jak to tam mají s feťákama, ale   dokážu si představit, že jich tam docela dost   bude. Osobně u nás ve městě žádné píchače   neznám, všichni maximálně tak šňupou,   několik kamarádů se mi však svěřilo že už   si šlehli a sem tam někde najdu i jehlu. Proto   takové Skotsko musí mít pevnou základnu, jaká   je ve filmu.
Co se mi líbilo nejvíce, tak byla   lehkost, s kterou vše plynulo. Na to jak je to   těžké téma, tak člověk u sledování   necítil ani depresi a dost si i odpočinul,   aspoň v mém případě se tak stalo. Takže už   nezbývá než jen doufat aby druhé   pokračování této klasiky moc nezkazili a   nepošramotili Trainspottingu pověst...
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2016
Nějak nemám problém věřit tomu, že takto   vypadá život na tvrdých drogách, případně   snaha o comeback. A styl, který tomu Danny Boyle   vetkl? Prvotřídní záležitost!
honeybunny
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2015
Film jsem prvně viděla někdy v pubertě a   pamatovala jsem si, že se mi líbil. Tak jsem si   ho teď pustila znovu a nic se nezměnilo. Tedy   téměř. Ewan je prostě dobrý. Potěšil mě i   Jonny Lee. Ač těžké téma, díky   tragikomickému způsobu, jakým je servírované,   plyne lehce a samo. Vtipné scénky se tak akorát   střídají s momenty, kdy vás smích   přechází. Super hudba. Pro mě to ale asi je   naposledy, co jsem film viděla. Nevím, jestli je   to tím, že už mi není patnáct ... asi to   spíš bude pro to, že mám dvě malé děti ...   ale ta scéna s miminem je na mě už moc.   Tenkrát mi to tak asi nepřišlo, ale teď jsem   nemohla po filmu usnout. Pořád je to sice   dobrý, ale znovu už to minimálně pár let   nedám.
roox
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2015
Poselství
Film.. u kterého nevíte, jestli se máte smát,   nebo brečet... naprosté selhávání   zodpovědnosti nesoucí své poselství... Dnes   již kultovní film, který je obrazem své doby.   Dobrý spád, perfektní hudba (!!!), originální   zvuk, živelný Ewan. Prostě v drsnější formě   ztvárněná realita, v reálu lidi raději své   démony udržují ve zdech svého domova, hezky   potichoučku a vše je častokrát horší, než   to co vidíme na obrazovce.
geojezek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.8.2015
Komedie?!
Dokud jsem si neprecetl zdejsi komentare, tak jsem   o tom filmu jako o komedii opravdu neuvazoval.   Film ze zivota fetaka. To asi vystihuje vse.   Nektere sceny jsou fakt horrorove a   "vylet" fetaku do prirody me pobavil.   Znam par lidi, co vubec nechapou, proc chodit   nekam do lesu na vejslap. Vzpomnel jsem si na   tyhle "vyletniky do supermarketu".
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.8.2014
Snímek obsahuje spoustu nudy a odporných scén   plné lidských trusů (doslova). Dannyho Boyla   jsem nikdy nepokládal za talentovaného   režiséra, on nemá dobré filmy, kromě   Sunshine, které možná nabere, ale to je tak   jediný.
Trainspotting je o drogově zásvislých   Skotech. Děj je šíleně zpracován bez   jakékoliv zápletky, zvratů či snahy udržet   diváka v napětí. Ne, zde se pořád jenom kecá   o nesmyslech a nic z toho není. Nuda od začátku   až do konce.
Opravdu nezajímavý film, přesně   takový typ filmu, které nemám rád.

Přesto   slavil filmv Americe úspěch. Další snímek co   dokazuje, že Američtí filmoví fanoušci jsou   bezmozci, když se jim líbí kraviny, jako je   tato, nebo Scary Movie.
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.4.2013
Trainspotting
Povedená dramatická rozprava, která ukazuje   život v zajetí drog. Film má velice poutavý   příběh, jenž ani chvilku nenudí, obsahuje   mnoho autentických scén, z nichž čísí   taková zvláštní špinavá atmosféra, takže i   těch pár nechutností se dá odpustit.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.3.2012
A teraz do rady, jeden po druhom
Zasa jeden "kult", ktorému nemôžem   prísť na chuť. Čierna komédia hnaná do   extrémov. Chvíľami drsné prostredie a drsné   scény. Závislosť je peklo na zemi (trocha viem   o čom hovorím), a tu mi nepríde, žeby bola   nejak odsúdená. Skôr mi to príde, aká je to   bomba mať absťák. Hrozné. A možno zas len   nechápem "geniálne" pohnútky tvorcov   a ich "umelecký" zámer. Ale uznávam,   chvíľami som sa zasmial, chvíľami mi prišlo   nevoľno. Najväčší borec bol ten vyšinutý   alkoholik, čo sa stále chcel len mlátiť a   super bonus tá scéna, keď jednej štamgastke   rozbil hlavu a potom to šiel riešiť   (diplomaticky povedané) svojským,   "očarujúcim" štýlom
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih38062minih38062Rio Lobo (1970) 
Rio Lobo n
minih37169minih37169Medvědí bratři (2003) 
Brother Bear n
minih164351minih164351Tajný život mazlíčků 2 (2019) 
The Secret Life of Pets 2 n
minih26523minih26523Hvězdná brána (1997) [TV seriál] 
Stargate SG-1 n
minih13419minih13419Na Žižkově válečném voze (1968) 
Na Žižkově válečném voze n
minih47468minih47468Melodie mého srdce (2007) 
August Rush n
minih11442minih11442Lidé na kře (1937) 
n
minih33366minih33366Lída Baarová (2016) 
Lída Baarová n
minih18317minih18317Buldozer (1978) 
Lo chiamavano Bulldozer n
minih40764minih40764Skandál (2006) 
The Hoax n


Hodnocení:n12345678910
dopisovatelTrainspotting (1996)dopisovateldopisovatel
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10