Zari
ohodnotit

Trainspotting

Žánr:
Rok:
1996
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
17.10.1996
„Závislost na heroinu není žádná dovolená, ale práce na plný úvazek.“
Popis / Obsah / Info k filmu Trainspotting



Druhý celovečerní film režiséra Dannyho Boylea Trainspotting asi není třeba příliš představovat. Za těch dvacet roků, které uplynuly od jeho natočení, se stal svého druhu fenoménem – kultovním snímkem, který neztratil nic ze své působivosti, o čemž svědčí i obnovená premiéra v české kinodistribuci v roce 2012. Velkou zásluhu na jeho úspěchu má pochopitelně stejnojmenná literární předloha Irvinea Welshe, která se ihned po svém vydání stala bestsellerem. Film však rozhodně není pouhým pietním přepisem románu. Ústřední postavou díla, líčícího bez obalu všední životy edinburghských feťáků, je Mark Renton, v jehož vyprávění se odkrývá bizarní svět revolty proti konzumní společnosti. Renton a jeho přátelé jsou narkomani, jejichž jedinou starostí je sehnat si další dávku, skutečný život je ale nakonec semele. V různých epizodách tvůrci sledují těžké pády antihrdinů, jejich chabý milostný život či odvykací pokusy. Vzniká tak zvláštní mozaika, z níž se sugestivně vynořuje obraz celé jedné generace. Snímek těží z tradice britských filmů se sociální tematikou, ale zároveň ji radikálním způsobem inovuje pomocí surrealistických hříček, černého humoru, dynamické kamery a střihu i charakterizací protagonistů. Zásadní roli hraje také soundtrack se skladbami Iggyho Popa, Loua Reeda, Primal Scream, New Order, Underworld, Blur, Pulp, Heaven 17 a dalších hudebních veličin. Trainspotting byl přelomovým mezníkem v kariérách Ewana McGregora i Dannyho Boylea, jenž se v poslední době věnuje též divadelní režii a v roce 2012 režíroval zahajovací ceremoniál letních olympijských her v Londýně.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Trainspotting



O heroinu s láskou. "Zvol si život. Zvol si práci. Vyber si kariéru. Vyber si rodinu. Vyber si kurva velkou televizi. Vyber si pračku, auto, přehrávače a elektronické otvíráky na konzervy. Vyber si zdraví, nízký cholesterol a speciální pojištění na zubaře… Ale proč bych něco podobného měl chtít dělat já? Vybral jsem si, že si nevyberu život. Vybral jsem si něco jiného. A důvod? Žádnej není. Kdo potřebuje důvody, když má heroin?" Mark Renton (Ewan McGregor), hrdina kultovní knihy Irvina Welshe a její neméně úspěšné filmové podoby, je feťák, který si je plně vědom své svobodné vůle. Se svými "přáteli" Spudem, Sick Boyem, Tommym a sociopatem Begbiem si libuje v heroinu. Jejich vzpoura proti hodnotám většinové společnosti může působit trochu divně a sebedestruktivně, nicméně oni se tím baví aniž by si uvědomili, že se blíží nevyhnutelnému konci. Renton se však s heroinem rozhodne skoncovat. Jenže může mu normální život nabídnout stejné vzrušení jako pořádná dávka heroinu?

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Trainspotting



Tvůrčí tým, skládající se ze scenáristy Johna Hodge, režiséra Dannyho Boylea a producenta Andrewa Macdonalda na sebe upozornil úspěšným snímkem Mělký hrob (FP 4/96). Ještě větší ohlas však vzbudil následující kultovní černou komedií Trainspotting (1995, FP 10/96). Značnou zásluhu na tom má předloha, stejnojmenný bestseller Irvinea Welshe, z nějž však filmaři těží po svém. - Ve vyprávění mladíka Rentona se odkrývá bizarní svět revolty proti konzumní společnosti. On a jeho přátelé jsou totiž asociální narkomani, jejichž_jedinou starostí je sehnat si další dávku. „Skutečný život" ovšem smutné antihrdiny semele a změní je. Někteří nepřežijí, z jiných - jako například právě_z Rentona - se stanou „normální" lidé. V různých epizodách tvůrci sledují těžké pády narkomanů, jejich chabý milostný život či odvykací pokusy. Vzniká tak zvláštní mozaika, z níž se sugestivně_vynořuje pochmurný obraz jedné generace. Snímek těží z tradice britských filmů_se sociální tematikou, ale zároveň_ji radikálním způsobem inovuje pomocí surrealistických hříček, černého humoru, dynamického snímání a střihu i charakterizací protagonistů. Danny Boyle pozoruje svět z nevšedního úhlu a provokuje vůči standardní morálce. V neposlední řadě získává přízeň_publika i soundtrackem se skladbami Iggyho Popa, Loua Reeda a kultovních skupin. Příběh se odehrává hlavně v Edinburghu (natáčelo se však především v Glasgowě). - Scenárista John Hodge vysvětluje původní název: „Trainspotting je označení obsedantního chování, spočívajícího v tom, že máte potřebu dávat do pořádku jevy v chaotickém světě. V původním smyslu slova je 'trainspotter' člověk, který ze záliby sleduje odjezdy vlaků_a zaznamenává si jejich_čísla." – Zařazení snímku (který od svého vzniku neztratil nic z místy stále šokujícího černého humoru a který se stal svým stylem vzorem pro řadu dalších titulů) do Projektu 100-2012 je logickou snahou příbližit jej další generaci a zároveň znovu poukázat na jeho kvality. Trainspotting byl důležitým mezníkem v kariérách Ewana McGregora a Dannyho Boylea, jenž se v poslední době věnuje i divadelní režii (ceněnou inscenaci Frankenstein viděli i čeští diváci v rámci alternativních programů) a jenž režíroval i zahajovací ceremoniál Letních olympijských her v Londýně 2012.
Filmový přehled 2012/9


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Trainspotting



Vybrat si život, zasrané velkou televizi, přátele... To všechno by Renton pochopitelně mohl, ale proč by to sakra dělal, když má heroin? Po kultovním Mělkém hrobě se režisérsko-scenáristicko-producentské trio Danny Boyle, John Hodge a Andrew Macdonald pustilo do adaptace výjimečné knihy Irvinea Welshe o pětici kamarádů ze skotského Edinburghu. Film se stal diváckým hitem roku 1996 a jednou z nej-uctívanějších generačních výpovědí. Všichni jmenovaní se objevují v dokumentu o natáčení, který je sice kraťoučký, ale vzhledem k tomu, že se v něm neplýtvá časem na obvyklé žvatlání o tom, jak se s tím či oním skvěle dělá, dojde i na zajímavé informace o přepisu knihy na plátno. Pasáže o výtvarné podobě snímku, jakož i o hudbě Jsou navíc roz-vedeny ještě v dalších mini-dokumentech. Pod položkou „dráždíc" (poněkud brutální překlad anglického „teaser") pak naleznete téměř neznámou upoutávku se scénami, které ve filmu neuvidíte. Kromě originálního znění — k němuž by se vzhledem k brutálnímu skotskému přízvuku šikly i anglické titulky - je na disku i vcelku solidní dabing, v němž odvádějí vynikající výkony jak Pavel Vondra jako Renton, tak Martin Sobotka (David v Beverly-Hills 90210) v roli Chcípáka.


Popis / Obsah / Info k filmu Trainspotting



Další snímek tvůrčího tria, skládajícího se z režiséra Dannyho Boylea, scénáristy Johna Hodge a producenta Andrewa MacDonalda, si získal ještě větší celosvětovou popularitu než předchozí Mělký hrob.
Režisér Boyle svým pozorováním světa z nevšedního (a generačně vypjatého) úhlu opět provokuje měšťáckou společnost. Svým filmem jako hozenou soubojovou rukavicí políčkuje standardní středostavovskou morálku a tradiční hodnoty. Zároveň si postupně získává u nejmladšího publika přívlastek kultovního režiséra (důležitou roli v tomto procesu hraje hudební složka filmu, obsazená právě kultovními jmény anglosaské scény 80. a 90. let).
Program ART

Autor/Zdroj: /


Ocenění: Cena BAFTA za nejlepší scénář-adaptaci pro J. Hodge, nominace na Oscara v kategorii převzatý scénář, Český lev '96 za zahraniční film
Ve vyprávění hlavního „hrdiny", asociálního mladíka Rentona, se odkrývá bizarní svět revolty proti současné konzumní společnosti. Renton a jeho skotští přátelé jsou totiž narkomané, jejichž jedinou starostí je sehnat další dávku. Jenže „skutečný život" smutné protagonisty „semele" a změní. Někteří nepřežijí, z jiných - jako například právě z Rentona-se stanou normální lidé. Epizodické vyprávění vytváří zvláštní mozaiku, z níž se velmi působivě vynořuje pochmurný obraz jedné „ztracené" generace.
Režisér Boyle svým pozorováním světa z nevšedního (a generačně vypjatého) úhlu provokuje měšťáckou společnost. Svým filmem jako hozenou soubojovou rukavicí políčkuje standardní středostavovskou morálku a tradiční hodnoty. Zároveň si získal u nejmladšího publika přívlastek kultovního režiséra (důležitou roli v tomto procesu hraje hudební složka filmu, obsazená právě kultovními jmény anglosaské scény 80. a 90. let).
Kino ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Trainspotting



Po úspěchu nevšedního snímku Mělký hrob znovu prokázal své schopnosti, talent a kvality tvůrčí tým, skládající se z režiséra Dannyho Boylea, scenáristů Johna Hodge a producenta Andrewa Macdonalda. Jejich černá komedie Trainspotting je provázena ještě větším ohlasem. Značnou zásluhu na tom má samozřejmé i předloha, román Irvinea Welshe Trainspotting, který se stal ve Velké Británii bestsellerem. Film však těží z literárního díla po svém a rozhodně není pouhým přepisem. - Ve vyprávění mladíka Rentona se odkrývá bizarní svět revolty proti současné konzumní společnosti. Renton a jeho přátelé jsou totiž narkomané, jejichž jedinou starostí je sehnat si další dávku. Jenže "skutečný život" smutné hrdiny "semele" a změní je. Někteří nepřežijí, z jiných - jako například právě z Rentona - se stanou "normální" lidé. V růz-ných epizodách tvůrci zachycují, jak se Renton pokouší odvykat, sledují těžké pády narkomana; a zaznamenávají chabý milostný život asociálních mladíků. Vytvářejí tak zvláštní mozaiku, z níž se velmi působivě vynořuje pochmurný obraz jedné generace. Snímek těží z tradice britských filmů se sociální tema-tikou, ale zároveň ji radikálnírn způsobem inovuje pomocí surrealistických hříček, černého humoru. dynamického snímání a střihu i charakterizací pro-tagonistů;. Danny Boyle pozoruje svět z nevšedního úhlu a může provokovat svou výzvou vůči standardní morálce. Jenže právě tím dokazuje své tvůrčí schopnosti a zároveň ziskává přízeň zejména mladého publika. Tomu bude jistě vyhovovat i soundtrack se skladbami Iggyho Popa, Lou Reeda a kultov-ních skupin. Příběh se opět odehrává převážně ve skotském Edinburghu, ačkoliv se natáčel především v Glasgowě. Hlavní roli hraje Ewan McGregor, který se objevil (stejné jako další herci) už v Mělkém hrobě. V roli překupníka Mikeyho se mihne autor předlohy, Irvine Welsh. - Scenárista John Hodge vysvětluje původní název takto: "Trainspotring je označeni obsedantního cho-vání, spočívajícího v tom, že máte potřebu dávat do pořádku jevy v chao-tickém světě. V původním smyslu slova je , trainspotter' člověk, který ze záliby sleduje odjezdy vlaků a zaznamenává si jejich čísla."

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

00:55 - 01:20

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:35 - 01:30

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gisken Armand

Armand Gisken

Naposled navštívené:
Gisken Armand

Armand Gisken