Zari
ohodnotit

Tajemnica Enigmy [TV seriál]

Další název:
Sekret Enigmy / Secret of Enigma
Země:
Rok:
1979
Délka:
158 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Tajemnica Enigmy
Mladí inženýři - matematici Marian Rejewski, Jerzy Różycki, Henryk Zygalski a jejich velitel, podplukovník Gwidon Langer jsou kryptografové generálního štábu předválečné polské kontrarozvědky. Středem jejich zájmu se postupem času stává hlavně pozoruhodný kódovací přístroj ENIGMA, používaný německou armádou.

Určitých výsledků v prolomení šifry dosahují už před vypuknutím 2. světové války a ve své práci pak pokračují i ve francouzském exilu. Seriál zobrazuje jejich dramatické osudy od počátků výzkumu v Poznani a Varšavě, přes následný útěk Evropou a pronásledování Abwehrem, až do vítězného roku 1945. Můžeme zde sledovat jak jejich mravenčí práci,která měla značný vliv na průběh války, tak i osobní (a často velmi tragické) osudy všech zůčastněných, jejichž jména se zakládají na pravdě.

Jerzy Różycki utonul roku 1942 během výkonu služby v moři, Rejewski a Zygalski se po okupaci Francie dostali do Španělska, kde však byli zajati a na svobodu se dostali jen díky přímluvě Červeného kříže. Jejich další cesta vedla do Anglie, kde až do konce války sloužili ve štábu polských ozbrojených sil. Méně štěstí už měl plk. Langer, který padl do rukou gestapa a strávil několik roků v zajateckém táboře. Další z důležitých postav seriálu je i francouzský major Gustave Bertrand, díky němuž se svět o polském podílu na rozluštění tajemství Enigmy později dozvěděl.


Autor: green-tea

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hans Rameau

Rameau Hans

Naposled navštívené:
Hans Rameau

Rameau Hans