Zari
ohodnotit

Randall a Hopkirk [TV seriál]

Randall and Hopkirk

Další název:
My Partner the Ghost
Rok:
1969
Délka:
60 minut, 26 dílů

Počet zajímavostí k filmu Randall a Hopkirk: 1


Klaus
Hodnocení:
Přidáno: 13.3.2009
ZAJÍMAVOSTI O SERIÁLU
RANDALL A HOPKIRK
S nápadem vytvořit seriál přišel britský scénárista Dennis Spooner
v roce 1967. Hlavní role ztvárnili Mike Pratt jako Jeff Randall,
Kenneth Cope jako Marty Hopkirk a Annete Andre jako Martyho
vdova Jeannie. 26 hodinových epizod (s čistou délkou pod 49 minut) natočila společnost ITC Entertainment. Ve Velké Británii byly epizody vysílány na ITV od roku 1969. V roce 1974 byly poskytnuty do USA, kde se objevily pod názvem "My Partner The Ghost" (Můj partner duch), protože divácký průzkum ukázal, že by Američané nerozuměli slovu "deceased" (nebožtík) v originálním názvu "Randall And Hopkirk (Deceased)". V Peru byl seriál nazván "El Detective Fantasma" (Duch detektivem). Kromě několika krátkých scén v exteriérech v pilotní epizodě a původních titulků byla většina scén natočena ve studiu. Scény v exteriérech byly buď simulované pomocí modrého pozadí nebo filmovány s použitím dvojníků.
Natáčení začalo ve studiích Elstree na konci května 1968 první epizodou "Můj zesnulý přítel a společnik" v režii Cyrila Frankela. Epizoda byla natáčena po celém Londýně s několika scénami na Hanover Square, Brook Street a Fore Street. Podle časového harmonogramu bylo plánováno 14 dnů na každou epizodu. Natáčení celé série trvalo 14 měsíců a skončilo koncem léta 1969. Jako vnější budova agentury Randalla a Hopkirka byl použit dům kanceláří Adam's Furniture Fabric v Harrow (dnes již nestojí). Ústřední melodii složil Edwin Astley (1922-1998), tchán Pete Townshenda, kytaristy skupiny Who. Astley napsal hudbu pro mnoho TV seriálů společnosti ITC.
V roce 1970 byla tato skladba vydána na singlu firmy Polydor, později vyšla i na CD. Úvodní a závěrečné titulky byly navrženy společností Chambers and Partners, která pro ITC pracovala již dříve. Seriál byl produkován firmou Scoton (produkční společnost Montyho Bermana a Dennise Spoonera), konkrétně přímo Monthy Bermanem. První vysílání udělalo z Mikea Pratta hvězdu. Jeho partnerem byl v seriálu Kenneth Cope, který pracoval též jako scénarista na duchařském komediálním TV seriálu "Turn Out The Lights" (Zhasněte světla).
Mike Pratt, velmi uzavřený a plachý člověk, byl spolu Ianem Wilsonem autorem epizody "Těžký případ". Během přestávek se často zavíral v šatně sám se svojí kytarou. Dublérem Mikea Pratta byl Harry 'Aitch' Fielder. Velmi dobře spolu vycházeli a stali se přáteli. Harry předčítal Mikeovi ve scénaři party dalších herců, takže se Mike lépe učil svůj text. Mnoho předmětů, které jsou v bytě Jeffa Randalla, jsou přímo osobními věcmi Mikea Pratta.
V epizodě "Co vyprávěl duch" Mike Pratt opravdu ležel v nemocniční posteli se zlomenýma nohama. Pokoušel se totiž vyšplhat na okapovou rouru v mírně podroušeném stavu během oslavy svých 38. narozenin a spadl z výšky 6 metrů. A tak poprvé viděl svého dubléra v úspěšné akci. Ve filmu však Randall spadne při honičce z balkónu.
Televizní premiéra se konala v pátek 21.9.1969 na ATV Midlands, v neděli 23.9. potom první epizodu vysílaly televize London Weekend Television a Granada. Poslední díl běžel 13.3.1970. Seriál byl ve Velké Británii dvakrát opakován (1970 a 1986). Na českých obrazovkách bylo možné seriál sledovat kupodivu již v letech svého vzniku. Vysílal se černobíle a bylo odvysíláno 17 epizod. Podruhé se u nás objevil v letech 1990-1991, tentokrát včetně nově nadabované 18. epizody.
V roce 2000 přišel producent Charlie Higson s myšlenkou natočit seriál v novém provedení. V hlavních rolích se objevil Vic Reeves, Bob Mortimer a Emilia Fox. Příběh druhé epizody původně napsali Mike Pratt a Ian Wilson. V epizodě "Paranoia" se objevil v roli Browninga Mikeův syn Guy Pratt. Milou vzpomínkou tvůrců bylo, že se Mike Pratt objevil posmrtně jako duch v páté epizodě nové řady.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama