Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Příhody pana Michala
Seriál je filmovou adaptací známého románu polského spisovatele Henryka Sienkiewicze. Zhruba ve stejné době dokončil svůj film na stejné téma i režisér Jerzy Hoffman a některé postavy filmu i seriálu ztvárňují titíž herci, což je poněkud neobvyklé a matoucí.

Plukovník Jerzy Michal Wolodyjowski, zvaný též "První šavle Polska" (dle svého bojového umu), anebo též "Malý rytíř" (podle své postavy), truchlí nad ztrátou své milované choti. Vstoupí do kláštera. Tam hodlá v modlitbách a pokoře dožít zbytek svých dní. To ovšem jeho přátelé nemohou dopustit a tak jej lstí vylákají ven a poté už celkem snadno přemluví k návratu do armády. Je přece voják tělem a duší!

Neočekávaně jej navštěvuje jeho sestra a spolu s ní i její dvě schovanky - vážná Kriša a rozpustilá Baška. Wolodyjowski se do Kriši zamiluje a dokonce ji žádá o ruku. Ukazuje se ale, že její srdce už patří jinému - Michalovu příteli Ketlingovi. Ani Wolodyjowski však nepřijde zkrátka - svou náklonnost záhy přenese na veselou Bašku, která jej také tajně milovala. Stávají se z nich manželé a Baška následuje svého muže do pohraniční pevnosti.

Setkává se tu s tajemným Azjou, velitelem tatarského oddílu v polských službách. Ukazuje se, že Azja je synem obávaného Tuhaj-beje, který v minulosti způsobil Polsku mnohé ztráty. On sám byl vychován na dvoře polského šlechtice Nowowiejského, ale protože si dovolil pohlédnout na jeho dceru, byl zbičován a vyhnán.

Teď se po letech zase setkávají - Azja, pan Nowowiejski, jeho syn Adam i dcera Ewa. Ewce se urostlý důstojník zalíbí na první pohled, ale Azja už o ni nestojí. Prahne po Bašce, ženě svého velitele. Využije její cesty do Raškova a vyznává jí svoje city, Baška jej ale ostře odmítá. Když se jí Azja pokusí zmocnit násilím, srazí ho z koně a způsobí mu přitom zranění oka.

Sama pak klopýtá vysokým sněhem zpátky domů, k manželovi. Tím se ovšem z Azji stává Wolodyjovského nepřítel. Staví se na stranu Tatarů a se svým vojskem plení polské pohraničí. Pomstu mu přísahá i Adam Nowowiejski, protože Azja zabil jeho otce a Ewu prodal do otroctví. Spolu s Wolodyjowskim jej zajmou a odsoudí k mučivé smrti na kůlu.

Plukovník Wolodyjowski je povolán do služby na další pevnost, kterou se mu povede zachránit před vpádem Tatarů. Baška mu celou tu dobu věrně stojí po boku, ale když je podepsáno příměří, posílá ji Michal pod dohledem svého starého přítele, pana Zagloby, pryč. V tvrzi zůstávají jen dva její velitelé - Wolodyjowski a Ketling. Věrni přísaze a své vojenské cti vyhazují pevnost do povětří a sami umírají v jejích ruinách.


Autor: green-tea

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

11 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

11 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Reinhard Nowak

Nowak Reinhard

Naposled navštívené:
Reinhard Nowak

Nowak Reinhard