Zari
ohodnotit

Pražský písničkář [TV seriál]

Rok:
1997
Délka:
240 minut, (5 částí)
„Viktor Preiss jako slavný český skladatel, herec a kabaretiér Karel Hašler v seriálu České televize.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pražský písničkář
Ta naše písnička česká, Hoši od Zborova,Pětatřicátníci...kdo by je neznal??? Tyto i další písničky Karla Hašlera,populárního předválečného zpěváka,muzikanta a herce, jehož osudy seriál popisuje od samých začátků jeho umělecké činnosti až po zatčení gestapem a smrt v koncentračním táboře.


Autor: green-tea

Popis / Obsah / Info k filmu Pražský písničkář
Hlavním záměrem tohoto pětidílného seriálu Gustava Oplustila a režiséra Ivo Paukerta bylo seznámit diváky nejen s dílem, ale také se životem Karla Hašlera. Až dosud byla vždy pozornost věnována jeho písničkám. Život Karla Hašlera byl tabu jak za německé okupace, tak posléze za totalitního režimu. Byl to vlastenec tělem i duší, nenávidějící Rakousko-uherskou monarchii, německý fašismus a stejně tak ruský bolševismus. Proto měl problémy nejen za svého života, ale i po své smrti, třebaže položil život za vlast a byl umučen v koncentračním táboře.
Karel Hašler se narodil se 31. 10. 1879 na Zlíchově. Zemřel 22. prosince 1941 ve věku 62 let v kocentračním táboře Mauthausen, kde byl umučen jako politický vězeň. V letošním roce uplyne 130 let od jeho narození.

Láska a ideály - 1. díl
První kroky na prknech Národního divadla i v lásce ke Zdeně, sestře Rudolfa Frimla. Začátek století 1904-1910 zastihuje nesmělé začátky herce Hašlera. Sní o tom, že by jednou mohl obohatit zábavnou hudbu o českou lidovou písničku.

2.

Pětidílný seriál o životě a díle Karla Hašlera pokračuje druhým dílem.
Střídavé úspěchy i neúspěchy mu přinášela doba před první světovou válkou i v průběhu války samotné. Hašler poznává kouzlo kabaretu, nepochopení své manželky, ale též tvůrčí rozmach při komponování vlasteneckých písní. Mnohé z nich uslyšíme v situacích a době, pro které byly komponovány. Navštívíme Prahu v letech 1910-1918. Součástí seriálu je též asi šest desítek nejpopulárnějších písní, z nichž mnohé zazněly na obrazovce poprvé.

Osobnost Karla Hašlera je všeobecně známa. Především se ví, že napsal mnoho úspěšných písniček, které se zpívají dodnes. Ale víme o tomto herci a kabaretiérovi, skladateli a textaři, scenáristovi i režisérovi, vlastenci a hrdinovi - opravdu všechno? Jak žil, kde všude byl v angažmá a jaký byl jeho soukromý život?
Možná někdo četl vzpomínkovou knihu o jeho osobě, kterou napsal jeho přítel a kolega Rudolf Deyl. Knihu vydal Panton v roce 1968. Stručný životopis s písničkami zpracoval v roce 1992 dr. Karel Tušek.
Snaha natočit o Hašlerovi film nevyšla. Režisér Zdeněk Podskalský mohl motivovat jen postavičky ze staropražských písniček a vznikl tak film "Ta naše písnička česká". Hašler totiž v každém režimu, který prožil, měl problémy - umělecké i politické.
Hašler byl mistr zábavného umění a přitom sám žil v napjatém a nervózním stavu s rodinou i uměleckým okolím. Svou slávu a popularitu si musel tvrdě vybojovat a často uhájit. Seriál tedy vyprávění o osudu člověka, který zanechal mnoho dobré práce dalším generacím. O umělci, který prokázal nejednou, co je to hrdost a láska k vlasti. On totiž opravdu za písničku a čestné ideály položil svůj život. Nemělo by se na to zapomenout.

3.

S velikým elánem a nadšením se buduje naše vlast - Československá republika. Hašler se stává miláčkom Prahy. Jeho písničky, kterých přibývá po desítkách, se zpívají všude. Ale není všechno zlato, co se třpytí. Život přináší i chvíle strastiplné.
S Karlem Hašlerem a jeho písničkami budeme procházet lety 1918-1925.

4.

Nadarmo se neříká, že život není pouhá procházka růžovým sadem. Na jedné straně úspěchy a peníze, na druhé složité problémy v rodině. Karel Hašler se stal revuální hvězdou Prahy a zároveň těžce zkoušeným člověkem. I na jeho nových písničkách to bylo znát, neboť léta 1926-1938 nebyla bezstarostná. V umění, v politice i v soukromí.

5.

K velikým úspěchům je třeba hodně píle, špetka lásky a aspoň kousek štěstí. Ne každému toto vše vydrží až do konce života. Karel Hašler v posledních letech všechno poztrácel.
V závěrečném dílu seriálu uslyšíme poslední písničky z let 1938-1941. I když mistr odchází, jeho písně a vzpomínky zůstávají v srdcích lidí.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechny velké a malé bytosti (...

10:15 - 11:05

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Letecké katastrofy (2003) [TV ...

10:05 - 10:50

33 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:20 - 11:30

18 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

10:10 - 12:05

28 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lindy Davies

Davies Lindy

Naposled navštívené:
Lindy Davies

Davies Lindy