Zari
ohodnotit

Německé pohádky [TV seriál]

O čiperné Markétě (1973) - 1. díl

Další název:
Bratří Grimmové: O čiperné Markétě
Žánr:
Rok:
1973
Délka:
11 minut
Popis / Obsah / Info k filmu O čiperné Markétě
Kuchařka Markéta a její bratr Kuba slouží u bohatého pána. Markéta se dovede otáčet a pán je s ní pokojený, zato Kuba je nešika. Jednoho dne pozve pán na večeři vzácného hosta a nařídí kuchařce, ať připraví dvě kuřata. Kuřata voní po celém domě, a když se Kuba vrátí ze sklepa s prázdným džbánem, protože po cestě víno ochutnával, musí do sklepa Markéta. Mezitím si mlsný bratr pochutná na kuřecích křidélkách. Markéta mu vynadá a odběhne pro petrželku na zahrádku, čehož využije Kuba a spořádá celý zbytek kuřete.

Aby nebylo při jednom, nešikovný Kuba zvrhne stůl a druhé kuře sebere pes Pozor a uteče na dvůr. Nyní je na Markétě, aby vyřešila zapeklitou situaci. Pán přikáže podávat kuřata na stůl a chystá si příbor. Markéta zadrží hosta v síni a postraší ho, že se mu pán chystá uříznout uši. Host slyší, jak si domácí pán brousí nůž a vezme nohy na ramena. Kuchařka pánovi řekne, že host jí sebral v síni obě kuřata, která nesla na stůl, a utekl. Tak vyřeší zapeklitou situaci...


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu O čiperné Markétě
Pohádka vznikla podle předlohy bratří Grimmů. Vypráví o jedné dívce, která si dovedla poradit s lapálií, kterou ani sama nezpůsobila. Jednou si pán (J. Pehr) pozval k večeři hosta (O. Musil) a služka Markétka (K. Jerneková) se sluhou Kubou (V. Sloup) dostali za úkol postarat se o řádné pohoštění. Jenže to by nesměl být Kuba mlsný – tu upije vína, tu ochutná pečená kuřátka, zkrátka nakonec z večeře nezbylo nic. A co teď? Chytrá Markétka si však s touhle zapeklitou situací věděla rady. Jistě se pobavíte, jak to pěkně vyřešila!

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pokračování po letech (1986) [...

09:45 - 10:20

24 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

09:25 - 10:10

44 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

09:35 - 10:55

34 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:15 - 10:30

54 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama