Zari
ohodnotit

Modrá linie: Sicílie [TV seriál]

Linea Blu

Další název:
Linea Blue : Sicily / Lineablu
Žánr:
Země:
Rok:
2006
Délka:
57 minut, 6 dílů
„Putování po největším středomořském ostrově a okolních ostrůvcích překvapujících krásou a rozmanitostí krajiny, jedinečností přírody a množstvím historických památek. Cyklus italské televize RAI.“
Popis / Obsah / Info k filmu Modrá linie: Sicílie
Linea Blu - Modrá linie - tak bývá nazývána proslulá turistická trasa po Sicílii a ostrovech a ostrůvcích v jejím okolí. Italská televize RAI teď nabízí filmové putování po této vyjímečné turistické trase v cestopisném cyklu o šesti kapitolách. Ta první vede na Liparské nebo též Eolské ostrovy, ležící mezi Messinou a Palermem ve vzdálenosti asi čtyřiceti kilometrů od pobřeží Sicílie. Toto souostroví, tvořené vynořenou částí podmořských sopek, bylo zapsáno na listinu UNESCO do Seznamu světového přírodního dědictví.

Druhá kapitola cestopisného sicilského putování italské televize RAI diváky zavede do východní části tohoto největšího středomořského ostrova. Nabídne jim nejen přírodní krásy a umělecké a historické památky této oblasti - ale umožní jim také sestoupení na barvité dno křišťálově průzračných vod, aby se pokochali tamní mořskou faunou a flórou i početnými archeologickými nálezy, které zdejší moře po staletích uchovává.

Třetí část filmového putování za krásámi a pamětihodnostmi Sicílie a okolních ostrovů vede podél pobřeží Jónského moře. Cestou po jihozápadní oblasti ostrova směrem do Sicilského průlivu se návštěvníkům představují další a další historické i novověké poklady. Na pevnině jsou to středověké hrady, menší a větší starobylé feudální usedlosti - ale také jakási měsíční krajina, která je místy oázou klidu a míru pro mnohé živočišné druhy. Budeme se také potápět k vrakům ležícím na mořském dně, poznávat představitele pozoruhodné středomořské fauny i archeologické památky, skryté pod hladinou.

Naše putování za krásami a pamětihodnostmi Sicílie pokračuje. Ve čtvrté části cyklu se podíváme k vyjímečně krásnému souostroví: Egadským ostrovům, které se zdvíhají z blankytných vod Tyrhénského moře několik kilometrů od Trapani. Čtyři ostrovy, které tvoří toto malé souostroví, přitahují návštěvníky okolní průzračnou vodou a kouzelným pobřežím s nízkými pahorky, zátokami a jeskyněmi. Egadské ostrovy původně tvořily součást Sicílie, a proto tu žijí živočišné druhy, které se na jiných ostrovech nevyskytují.

Putování za krásami a pamětihodnostmi Sicílie pokračuje už pátým dílem. Ten nás zavede k Pelagickým ostrovům jménem Lampedusa, Linosa a Lampione. Tyto ostrovy jsou sice blízko sebe - ale geologicky patří ke dvěma různým světadílům. Vždyť nejjižnější z nich je od afrických břehů vzdálený jen něco přes sto kilometrů. Další část cesty pak vede zpět na jižní pobřeží Sicílie, kde na návštěvníka čekají nádherná antická města jako Agrigento,Selinunte, Mazara nebo Trapani.

Šestou částí se uzavírá cyklus barvitého putování za krásami, pamětihodnostmi a zajímavostmi Sicílie a jejích ostrovů. Trasa povede podél pobřeží do starobylého Cefalú, kde mys Capo Zafferano odděluje záliv Termini Imerese od Palermského zálivu. Na návštěvníka pak čeká Palermo a jeho okolí, krajina ostrých kontrastů krásným pobřežím počínaje až po rafinované a barvité tradice této oblasti.Místní bohaté kulturní dědictví umožňuje poznat podstatu středomořské kultury, formované a obohacované vlivy Féničanů, Řeků, Římanů, Normanů a Arabů.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Božena Měchurová

Měchurová Božena

Cyril Conway

Conway Cyril

Naposled navštívené:
Božena Měchurová

Měchurová Božena

Cyril Conway

Conway Cyril