Zari
ohodnotit

Kamarádi [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1969
Délka:
20 minut, 6 dílů
„Dobrodružství Gábiny, Válečka, Ferdy a Honzy v českém seriálu pro děti“
Popis / Obsah / Info k filmu Kamarádi
Seriál KAMARÁDI nás zavádi do Prahy r. 1969, schází se zde čtyřčlenná parta - Ferda, Honza, Valentýn (přezdívaný Váleček) a Gábina. Zažívají spolu dobrodružství s tajemnou zahradou, udělají si svojí klubovnu, najdou psa, chytnou zloděje, a mnoho dalších příhod.

V pokračování seriálu KAMARÁDI naši hrdinové o něco povyrostli, mladá slečna Gábina se chystá do tanečních, parťáci Váleček a Honza trochu žárlí, Ferda se bohužel z Prahy odstěhoval. Nové příběhy se nejvíce věnují právě Valentýnovi - přibyde mu nejenom malá sestřička, ale i starost o ni a navíc ho kamarádi přihlásí do televizního konkurzu. Také Gábině dali autoři větší prostor - osvědčila se jako milá chůva Válečkovy sestry a navíc se nám tak trochu zamilovala do pionýrského vedoucího, což hlavně Honza dost těžce nese. Závěr seriálu však všechny šrámy zahojí a naši kamarádi prožijí nejen úžasné prázdninové dobrodružství, ale i nejkrásnější dětský tábor.

Jednotlivé epizody - r. 1969:
1. Jak to začalo
.2. Na stopě zločinu
3. Máme psa
4. Velká loupež
5. Zloděj na ledě
6. Případ uzavřen

Jednotlivé epizody - r. 1973:
1. První taneční
2. Besídka
3. Miminko
4. Váleček v televizi
5. Prázdniny
6. Přepadení
7. Nejhezčí táborák


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Kamarádi
Kamarádi - to je příběh čtyř dětí z Malé Strany v Praze - Valentýna (přezdívaného Váleček podle své silné postavy, Váleček svým vzhledem často trpí), Honzy, Ferdy a Gábiny. Všichni jsou velmi kamarádští a ochotni pro druhého udělat cokoliv.

Nejprve jsou kamarádi pouze Ferda a Váleček. Na začátku se přistěhuje nový spolužák Honza, který s nimi začne chodit do třídy. Zprvu ho chlapci nemají v oblibě, neboť je velmi chytrý, nosí drahé oblečení a má maminku herečku. Honza však rozhodně není rozmazlený potomek ze zámožné rodiny. Svým vtipem a upřímným kamarádstvím si Válečka a Ferdu brzy získá. Chlapci mu nabídnou prohlídku pražských památek a okolí. Poblíž Strahova přelézají zeď, když v zahradě zahlédnou pěkná jablka. Výprava sice končí pádem do skleníku, který chlapci musí zaplatit, ale něco přece jen získají – v domě uprostřed zahrady žije skvělá holka Gábina, kterou přiberou do party.

Parta samozřejmě potřebuje mít klubovnu. Ferda se domluví se svoji tetou Lídou, zda by jim dovolila vyklidit kůlnu před jejím domem. Teta je nevlídná osoba, která neustále zahrnuje Ferdu různými úkoly. Nejčastěji musí Ferda tetě nakupovat a dělá to velmi nerad. Nicméně pro klubovnu je třeba něco vytrpět, tudíž kluci ochotně Ferdovi pomáhají a teta Lída jim dovolí kůlnu vyklidit.

Po zařízení klubovny čeká partu nové dobrodružství – najdou foxteriéra. Předpokládají, že se někomu zaběhl a pokusí se zjistit majitele, ovšem – kde ho zatím ubytovat? Domů si ho vzal Váleček, který rodičům zdůvodnil, že jde o přechodné ubytování psa tety jednoho spolužáka. Válečkovi rodiče psa pojmenují Alan a maminka se do něho rázem zamiluje. Ovšem po čase nastane chvíle, kdy pejska má vystřídat někdo jiný. Válečkova maminka čeká totiž miminko. Pejsek je nadbytečný, ale naštěstí pro něho už kluci mají nový domov. Věnují ho panu Nohejlovi, staršímu pánovi, kterému se zaběhl pejsek a chlapci si původně myslí, že Alan je jeho. Alan sice není původní pes pana Nohejla, ale tomu to vůbec nevadí a je rád, že má nového pejska a není sám. Po narození Válečkovy sestřičky Lucinky dokonce pomáhá chlapcům vozit kočárek.

Zvláštním dobrodružstvím se pro kluky stane chlapec jménem Ondra. Je to malý hoch, který neustále utíká z domova, nechce chodit do školy a vyhledává naši partu. Parta ho mezi sebe příliš přijmout nechce, zvlášť poté, co zjistí, že Ondra lže. Dokonce zkoušel i kouřit. Chlapcům říkal, že nemůže domů, neboť ho maminka bije. To ale není pravda, jeho maminka je velice hodná, jak parta brzy zjistí. Uvědomují si, že Ondra je vlastně nemocný. Jeho lhavost je chorobná a on vpodstatě věří tomu, co si sám vymyslí. Nakonec je jim malého Ondry velmi líto a často ho berou mezi sebe.

Jiným zážitkem je pro naši partu svatba Ferdovy starší sestry Růženy. Její manžel se jmenuje Koláček a Ferda neustále říká, že se moc diví, proč jeho rodiče mají svého budoucího zetě tak rádi. Ale on moc pomůže právě naší partě. Teta Lída totiž chce děti z jejich klubovny vystěhovat. Prý je potřeba v ní zřídit kočárkárnu. Vše by vyřešilo zhotovení beden na kočárky, ve kterých by se mohly nechávat. Ale kde bedny vzít? Pro Ferdova švagra toto není žádný problém. Domluví se s Gábininým tatínkem, který má dílnu se dřevem. Mladík zhotoví požadované bedny a problém je zažehnán. Teta Lída je tedy ochotná ponechat partu i nadále v jejich klubovně.

Poslední a zásadní problém, který děti řeší, je společné trávení prázdnin. V podstatě od začátku knihy je v jejich hlavách plán vyrazit sami na kolech do přírody a dojet až do Senice k Ferdovu dědečkovi. Všichni se moc těší – jenže nastane překážka. Všichni rodiče samozřejmě nejsou nadšeni z toho, že by jejich nedospělé děti jely kamsi samy na kolech. Honza se kvůli tomu dokonce na pár dní rozhádá s partou. Jeho maminka ostatním oznámí, že není možné, aby ho pustili takovou dálku samotného. Je to pochopitelné, mají o něj strach a u ostatních členů party je to nakonec stejné. Vše ale dobře dopadne. Honza sám vyhledá své kamarády. Má pro ně skvělou novinu. Jeho rodina, která zahrnuje ještě dědečka, dostala nový byt, kde bude daleko víc místa. Skvělé ale je, že Honzův tatínek o prázdninách celou partu odveze k Ferdovu dědečkovi autem. Tím pádem prázdninový plán není ohrožen a všichni se moc a moc těší.


Autor: Petra.Barbie

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Kamarádi (1973) [TV seriál]

 Kamarádi (1973) [TV seriál]
Kamarádi n
 
Žánr: dobrodružný / rodinný
Země: Československo
Režie: Vlasta Janečková

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Charlott Utzig

Utzig Charlott

Naposled navštívené:
Charlott Utzig

Utzig Charlott