Duben
ohodnotit

Josef a Ly [TV seriál]

Další název:
Banh chung
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
53 minut, 53x 7 dílů
„O neobyčejném přátelství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Josef a Ly
Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly. Lyino charisma nakonec pomůže ukončit dětské podrazy a sváry, stará přátelství jsou obnovena, našel se i ženich pro tetu Martu. Jen proti mechanismům, fungujícím v dospělém světě, které donutí Lyiny rodiče k návratu do Vietnamu, křehká holčička nezmůže nic. Josef a Ly se musejí rozloučit, ale sebevětší vzdálenost jejich přátelství rozloučit nemůže.
Autorka seriálu scenáristka Anna Vovsová spolupracuje s Českou televizí přes deset let. Pro dětské diváky napsala původní pohádkový příběh Pohádka o prolhaném království a příběh Zamilovaná (premiéra 1993), který získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech (v Remeši, v Montevideu, v Chicagu). Pro dospělé diváky napsala scénář k inscenaci Něžné hry (premiéra 1992) a k filmu Hrad z písku (premiéra 1994), který si z festivalu Troia v Portugalsku (1995) odnesl cenu Prix Europa.
Zvláštní cenu poroty Monte Carlo 2001 získala za herecký výkon Tatiana Vilhelmová v dalším scenáristčině příběhu Společnice, který měl na obrazovce ČT premiéru v roce 2000. Kromě titulu Pohádka o prolhaném království, všechny autorské práce Anny Vovsové režírovala Zuzana Zemanová. Obě tvůrkyně spojují nejen jejich společná studia na FAMU, ale především jejich vidění současného světa.
Česká televize
Názvy jednotlivých dílů:
* 1 Helena B.
Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly.
* 2 Ly
* 3 Tygří drápy
Zdá se, že Josef zůstává osamělým bojovníkem proti tetě Martě. Navíc se mu za zrušené zasnoubení krutě mstí spolužačka Bajerová a připraví jej o nejlepší kamarády - Hnízdila, Máchala a Šíšu. Zásadní obrat v Josefově kritické situaci znamená okamžik, kdy se ho ujímá vietnamská holčička Ly a je mu oporou při všech ranách osudu, kterými je v poslední době tak hustě častován.
* 4 Máma
Po zkaženém rodinném výletu, který má na svědomí tatínek a teta Marta, mamince přece jen došla trpělivost. Odchází z domova. Marta se snaží převzít péči o rodinu, ale marně. Tatínek ve vzácné shodě s Vendulou i Josefem touží po jediném - aby se maminka vrátila.
* 5 Mikuláš
Nápad s inzerátem nevyšel a Marta - "bjůtyfl žena" - je stále neprovdána. Ly se nedá odradit a nabídne další pokus. Vypadá to slibně a zdá se, že starosti, jak se zbavit tety Marty, končí. Jen válka s Tygřími drápy pokračuje a žárlivá Helena B. začíná útočit také na Ly.
* 6 Vánoce
Vánoce jako by zklidnily napjatou atmosféru mezi dětmi i dospělými. Láska tety Marty a Tuonga doopravdy začíná, Ly má radost z prstýnku, který jí daroval Josef. A právě ten prstýnek vyprovokuje v Heleně touhu Ly ublížit. Hnízdil, Máchal a Šíša ale tentokrát definitivně vypovědí poslušnost své náčelnici, ale od jejího ošklivého činu ji to neodradí.
* 7 Banh chung
Helena B. už ví, co způsobila, a přestože tuší, co by nemocnou Ly uzdravilo, neudělá pro to nic. Josef po boku s Hnízdilem, Máchalem a Šíšou věří, že složité vietnamské jídlo, které pro Ly uvaří, ji zase postaví na nohy. Ale ani to nepomůže. Na svatbě tety Marty v čajovně Nguyenových nemůže Ly chybět. Je na ní i Helena B., které vietnamská holčička všechno, čím jí tolik ubližovala, velkoryse odpustila. Je to zároveň také poslední slavnost, která se v čajovně odehraje. Nguyenovi jsou přinuceni vrátit se do Vietnamu a Josefa a Ly čeká loučení. Přijímají je jako dočasné odloučení, neboť ani sebevětší vzdálenost je nemůže navždy rozdělit.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Josef a Ly
Seriál o holčičce Ly, která se přistěhovala se svými rodiči do České republiky a nikdo se s ní nebaví kromě Josefa.
Dále obsazení simona Stašová, Oldřich Kaiser, Tatiana Vilhelmová, Jarosla Krejčík, Jan Kraus a mnoho dalších.


Autor: Sygi5

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10