Cerven
ohodnotit

Jak na ryby... [TV seriál]

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
22 minut
„S Rudolfem Hrušínským vše o rybách, pro rybáře i nerybáře.“
Popis / Obsah / Info k filmu Jak na ryby...
Celé léto jsme točili, a tak se vidíme hned první týden v září při nejnovější premiéře - a bude opravdu ještě letní! Chytání v zahraničí, nejnovější zprávy z rybářského svazu a také vás čeká nová rubrika o vodních rostlinách. Nebojte, nic naučného! Praktické informace a rady, které využijete při chytání. Připravujeme i hodně podrobností o bílé rybě, je totiž spousta druhů, které zkrátka považujeme jen za "bělice". Ale to až v říjnu, ať se máte na co těšit!

V prvním zářijovém týdnu navštívíme řeku Ebro ve Španělsku, ale pokusíme se tentokrát o kapry a candáty. S malými rybáři si zasoutěžíme v rybolovu na letním táboře v Ledči nad Sázavou a prohlídneme si novinku, která nám pomůže při lovu dravých ryb. Napsal nám Zdeněk Mauric z Vodňan a my jsem se za ním vypravili do jednoho lomu, kde Pavel absolvoval svoji potápěčskou premiéru. Profesor Semenjuk nám něco řekne o časově limitovaných povolenkách pro velké nadšence a na závěr si s Františkem Kůrkou uvaříme.


S Rudou a Pavlem se v dnešním vydání magazinu podíváme na Orlík a budeme se věnovat jenom lovu sumců. Naši rybáři vám předvedou několik způsobů lovu, předvedou vám novinku, která umožní sumce velmi jednoduše vytáhnout z vody a zástupce Českého rybářského svazu nám upřesní pravidla pro používání bójky při lovu sumců. Ale jak říká Pavel –„sumcařina je hlavně o čekání.“ A František Kůrka nám na závěr přichystal vynikající recept.


Pro dnešním vydání magazinu jsme připravili soutěž. Téměř celý čas vysílání se budeme věnovat úhořům. Pan Reichel nám předvede montáž na úhoře, s Rudou si zalovíme úhoře na Orlíku a Davidovi, aby nebyl smutný, přinesli kluci ze vsi plnou štoudev úhořů. Bylo jich skoro sedmdesát. Ve Vodňanech nám ing. Dubský řekne mnoho zajímavého o bílých rybách, taky si ukážeme některé vodní rostliny a na závěr si s Martinem Kadeřábkem upečeme pstruha.


Hlavním zájmem dnešního vydání magazinu je řeka Ohře, její povodí, lovné ryby, ale taky charakter krajiny, stavby na řece. Průvodci nám budou Václav Fikar, který se specializuje na lov bolenů, Jaroslav Matoušek, který připraví rohlíkové boilies a povídat si budeme o lovu bolenů, duhových pstruhů, sumců pod hradem Loket, o lovu candátů a okounů pod nechranickou přehradou a taky o rybě jménem padoustev. Bedřich Ludvík nás zavede k prameni Ohře v Německu,kde se řeka jmenuje Eger. Potěšily nás dopisy paní Aleny Velíškové i pána Noska ze Slovenska. Pavel nám na konec uvaří podle receptu paní Alexové kapra s fazolemi.


V prvním listopadovém vydání magazinu se budeme věnovat dravé rybě našich vod – bolenovi. Ruda a Pavel si pozvali specialistu na tuto rybu pana Řezníčka a odjeli spolu s ním lovit na Orlík. Dozvíte se, co při lovu bolena udělá taková chlebová kostička, co je to Hauserovo pírko a spoustu dalších zajímavostí o nástrahách a způsobu lovu.

Profesor Semenjuk z Českého rybářského svazu vám vysvětlí, že jinde v Evropě bolen mizí a podnikají se akce na jeho záchranu, kdežto u nás v České republice se jeho pěstování věnujeme a takový „bolen z Želivky“ je celoevropský pojem. A pečenáče z bolena podle receptu Pavlovy maminky naše putování ukončí.

Poznatek a rada: bolen bere na cokoli, kde je peří.


Okouny jsme chytali v Ostrově nad Oslavou, pozvali jsme si k tomu zajímavého hosta, ale o zkušenosti „kde berou a na co“ se s námi podělil i kolemjdoucí náhodný rybář. Lovili jsme okouna, ale byla i všehochuť. Pavlův kamarád – chirurg Sergej Mezencev – vám ukáže sadu svých marmyšek a vysvětlí vám, jak se na ně loví a jaký druh nástrahy to je. Vynalezl ji prý muž jménem Marmyš kdesi daleko za Uralem. A samozřejmě si připomeneme, jak jsme v Egyptě lovili nilské okouny a seznámíme se i s okounkem pstruhovým, který je doma v Severní Americe. Na závěr nám Martin Kadeřábek uvaří skvělou rybí polévku.


Víte, že candátovi v noci svítí oči? Abyste se dozvěděli o candátech co nejvíc, vypravili se Ruda s Pavlem na Orlík. Pozvali si samozřejmě specialistu – Davida Havlíčka – který předvedl všechny montáže na které chytá. Vyzkoušeli si je všechny a kromě candátů zabrala i nějaká štika. Pavel nás přesvědčoval, že nelibě páchnoucí esence, kterou nastříkal nejen na návnadu, ale i Rudovi na ruku, je to pravé, na co candát určitě zabere. V seriálu o bílé rybě jsme se poučili o cejnovi, o tom malém i o tom tzv. lopaťákovi. A Pavel s Rudou nám na závěr uvařili.


Výprava za mníkem směřovala na řeku Blanici a průvodcem nám byl Tomáš, student z vodňanské rybářské školy. Chytá mníky na rousnice nebo na mrtvou rybku, nejradši v noci, na řece a měla by být zima. Tomáš dobře ví, že od 1.prosince do 15.dubna mníky lovit nesmí. Ve Vodňanech nám ing. Dubský předvedl mníka jednouvousého, treskovitou studenomilnou rybu, která má ráda pstruhové vody. Náš spolupracovník Jirka Krátký nás potěšil reportáží z Mongolska, kde byl na lovu tejmenů a některé jeho úlovky měřily přes 1 metr. Profesor Semenjuk z rybářského svazu nás informoval o některých změnách v rybářském řádu pro příští rok a když už jsme byli ve Vodňanech ve škole, dala nám paní kuchařka recept na kapra podle pana ministra.


Milé rybářky, milí rybáři, rozmilí rybaříci!

Zveme vás k našemu vánočnímu stolu, u něhož si připomeneme nejkrásnější úlovky roku 2005, znovu se potěšíme s kamarády, kteří nás na cestě za rybou doprovázeli, zazpíváme si, trochu si zavzpomínáme na rybolov v exotických zemích a taky vyhlásíme vítěze soutěže, kterou jsme uspořádali spolu s časopisem Kajman.

Ruda Hrušínský, Pavel Tomi a celý štáb magazinu Jak na ryby
vám přeje všechno dobré v novém roce.


Dnes navštívíme jeden z nejkrásnějších krajů v Čechách - Třeboňsko. Trochu se rozhlédneme po jeho rybnících a řekneme si, jaké se tu loví ryby a kde koupit povolenky. S Milanem Tychlerem budeme předvádět techniku chytání na feeder, projedeme se na velmi praktické a lehké lodičce a Martin Kadeřábek z Neratovic nám připraví tatarský biftek z lososa. S Petrem Semenjukem zahájíme pstruhovou sezónu a budeme se řídit jeho heslem, že na rybařině je krásné, že taky někdy neberou.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

14:15 - 15:10

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Překvapivě zajímavý svět koz

14:20 - 15:10

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:25

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama