Zari
ohodnotit

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa [TV seriál]

Garth Marenghi's Darkplace

Další název:
Darkplace
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
25 minut, 6 dílů
Popis / Obsah / Info k filmu Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa
Darkplace je britský sitkom, z nemocničního prostředí, který po svém uvedení rozpoutal bouřlivé diskuse mezi jeho příznivci a protivníky. Doktor Rick Dagless se v nemocnici Darkplace každodenně setkává s nadpřirozenými silami přičemž tečou proudy krve. Poznávací značkou seriálu je kromě britského humoru a trochu nepřehledného děje(dělaného pro milovníky hororů) i špatný střih, efekty i herecké výkony, což však celý seriál nepohřbívá, je to jeho značka.


Autor: efCZa

Popis / Obsah / Info k filmu Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa
Šestidílná série Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa, která vznikla v roce 2004 pro britský Channel 4, je autorským počinem dvojice přátel z cambridgeských studií Mathewa Holnesse a Richarda Ayoadeho, jehož nedlouho poté celosvětově proslavila role svérázného Mosse v seriálu Ajťáci (2006–2010). Televizní podoba námětu, podobně jako u řady dalších britcomů, vychází z divadelní předlohy, oceněné prestižní cenou Perrier. Série pracuje s konceptem fikce uvnitř fikce. Jejím protagonistou je smyšlený autor desítek hororových románů Garth Marenghi, který v 80. letech napsal, produkoval a režíroval hororový seriál o nemocnici, kde dochází k nadpřirozeným úkazům a v němž se skromností sobě vlastní zároveň ztvárnil i hlavní roli. Dílo natolik radikální, myšlenkově nebezpečné a zatraceně bláznivé, že jej televize odmítla odvysílat. Nyní se však televizní hlavouni zahanbeně připlazili zpět a diváci tak mají konečně možnost zhlédnout všech šest dochovaných epizod, obohacených o rozhovory s autorem a dalšími klíčovými postavami seriálu.

Z této základní premisy, využívající legendy o brakovém spisovateli, Holness s Ayoadem rozvíjejí sofistikovanou parodii a zároveň láskyplnou poctu brakové produkci, opěvující lacinost a žánrová klišé filmových i literárních škvárů 80. let. Série současně tematizuje dobový šovinismus, nesoudnost autorů i drzou svobodu pokleslé kultury. V jednotlivých epizodách, pietně natočených na 16mm film v dobovém televizním formátu 4:3, se vedle Richarda Ayoadeho a Matthewa Holnesse objevuje doslova výkvět britské komedie: Alice Loweová, Julian Barratt, Noel Fielding, Stephen Merchant či Graham Linehan. Série, která se mezi milovníky osmdesátkového filmového braku zaslouženě stala kultem, předznamenala současnou vlnu retrostylizace, reprezentovanou například seriálem Stranger Things (2016) či novým filmovým zpracováním Kingova opus magnum To (2017).

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pod pokličkou (2006) [TV pořad...

04:45 - 05:10

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Klíč

04:50 - 05:20

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

23 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

8 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Reklama