Zari

Jack Carson

Povolání:
Rodné jméno:
John Elmer Carson
Národnost:
Narození:
28.10. 1910, Carman, Manitoba, Kanada
Úmrtí:
2.1. 1963, Encino, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec John Elmer Carson, uměleckým jménem Jack Carson se narodil 27. 10. 1910 v Carmanu v Manitobě v Kanadě. Krátce po jeho narození se rodiče přestěhovali z Kanady do USA a žili v Milwaukee, kde později Jack navštěvoval základní školu, později střední, Hartfordskou, a poté nastoupil na vojenskou akademii St.John.

Otec byl přesvědčen, že jeho pohledný, statný 190 centimetrů vysoký syn má před sebou slibnou vojenskou kariéru, ale jak vidno, pořádně se zmýlil. John totiž už na střední škole „pokoušel„ divadlo, a hraní se mu natolik zalíbilo, že se rozhodl vstoupit na dráhu nejprve estrádního – vaudevillového umělce. Nikdo by neřekl, že má tento svalnatý muž, pro kterého se spíše hodily role obrů – Herkulů, nebo Sisyfů, tak veliký smysl pro humor, a dokáže jej předvést i na prknech s nenásilnou elegancí a vtipem, při kterém se válelo obecenstvo doslova smíchy.

V důsledku zavedení radia do všech domácností a také velké konkurence zvukového filmu nebyl už o vaudevill takový zájem jak dříve, a proto Jack se svým spolužákem a kamarádem Willockem odjeli do Hollywoodu, kde se chtěli pokusit o štěstí u filmu, což byl jak se ukázalo velmi dobrý nápad a oni začínali malými rolemi u RKO a v radiu. Bylo to radio, které jim také hodně pomohlo v kariéře, a v době, kdy v roce 1938 vystupovali v Music Kraft Hall, setkali se zde s Bingem Crosbym, a to vedlo k dalším okolnostem, které nakonec vyústily ve vlastní Show Jacka Carsona.

Carsonova polularita byla na vrcholu od 40 – do 60 tých let, a k tomu, že byl brán jako komediální herec dokázal, že umí hrát i vážné, a dramatické role, jako byly filmy: Mildred Piercová 1945, kde bylo vedle Joan Crawford uznáno jeho ztvárnění vedlejší mužské role Wallyho Faye, a byl také nominován na Oscara. Zajímavá role ublíženého, rozporuplného syna "Velkého táty" - Goopera Poolitta v Kočka na rozpálené plechové střeše podle románu Tenesee Williamse z roku 1958, nebo získal ocenění kritiků za své pojetí v hudebním drama - A Star is Born – Zrodila se hvězda natočeném roku 1954. Jako herec na volné noze smluvně hrál ve filmech společnosti MGM, RKO a Warner Brothers. Jeho další činností bylo působení např. v TV seriálech Bonanza, Alcoa Theatre, Guy Mitchell Show, Twilight Zone a mnoho dalších.

Jack byl čtyřikrát ženatý – s Elizabeth Lindy, Kay St.Gerain, Lolou Albright a Sandrou Jolley od roku 1961 do své smrti. Jedině z manželství s Kay St. Germain Wellsovou od 1941 – 1950 měl dvě děti.

V roce 1962, při studiu hry Critic Choice, která se hrála na Broadwayii, se náhle zhroutil, a byl převezen do nemocnice, kde mu byla diagnostikována rakovina žaludku. Jack Carson zemřel zakrátko a náhle k překvapení všech svých kolegů, kteří jej měli pro jeho přátelskou a příjemnou povahu rádi, v Encinu v Kalifornii ve věku 52 let dne 2.1.1963. Carson se objevil a hrál ve 132 titulech.


Marta Holubová

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

04:45 - 05:15

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se

04:50 - 05:20

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

22 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe!

04:40 - 05:55

27 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jack Carson

Carson Jack

Alexandr Lipov

Lipov Alexandr

Warren Meneely

Meneely Warren

Naposled navštívené:
Jack Carson

Carson Jack

Alexandr Lipov

Lipov Alexandr

Warren Meneely

Meneely Warren