Zari

Victor Young

Povolání:
Národnost:
Narození:
8.8. 1899, Chicago, Illinois, USA
Úmrtí:
10.11. 1956, Palm Springs, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Victor Young se narodil 8. srpna 1900 a zemřel 10. listopadu 1956, Desert Hot Springs, CA, USA. Od 30. let až do jeho skonu v roce 1956, violinista, aranžér, skladatel a kapelník Victor Young byl nepřehlédnutelnou součástí hudební scény. V pozdních 20. letech se Young přesunoval od koncertní hudby k hudbě populární a také skládání. V 30. letech byla jeho kapela nesmírně populární a vydávala jednu desku za druhou. V polovině 30. let je Young přestěhoval do West Coast, kde začal pracovat jako skladatel a aranžér pro Hollywoodská studia, přesto jeho kapela zůstala ve 40. letech stále aktivní, jednou změnou však prošla, byli přibráni zpěváci.
Victorův otec, William Young byl povoláním tenor Chicagské Opery. Poté co Victorova matka zemřela, rozhodl se otec, že své dvě dětmi, Victora a Helen, pošle k jejich prarodičům do Polska, ba co hůře, byli nuceni cestovat z Chicaga do Varšavy sami (Victor byl pouze deset let stár). Otec však v Chicagu zůstal, znovu se oženil a založil novou rodinu. Zemřel v roce 1932 na rakovinu, je pochován na Brooklynském hřbitově.
Victorův dědeček, původním povoláním krejčí, měl lví podíl na tom, že mladík začal navštěvovat Varšavskou Konzervatoř, kde studoval violu pod vedením Isadora Lotta. Po dalším studiu u soukromých učitelů, debitoval s Varšavskými filharmoniky, který vedl Julius Werthheim, toto jeho prvé veřejné vystoupení, mu umožnilo předvést svůj obrovský talent, důkazem tohoto nadání bylo, že ho bohatý milovník hudby Joseph Goldfeder, obdaroval vzácnou violou Guarnerius z roku 1730. Poté cestuje celou Evropou, hraje s různými koncertními tělesy a samozřejmě jej jeho vzácný instrument doprovází i v Americe. Victor si violu vystavil ve vstupní hale svého domu v Beverly Hills.
Victor a jeho sestra Helen spolu navštěvovali Varšavskou hudební konzervatoř. Helen se ukáže jako dobrá pianistka, to ona jej doprovází, když koncertuje po celé Evropě a Spojených státech. Helen se provdala za violinistu Henryho Hilla, kterého ona a Victor poznali v Evropě.
V roce 1920 se Victor vrací do Spojených států a ve věku 21 let, si odbývá svůj Americký debut jako koncertní violinista v "Orchestra Hall" v Chicagu. Okamžitě poté mu bylo nabídnuto 500 dolarů týdně, za účinkování ve varietním představení, ale co zjistil, že by neměl hrát klasickou hudbu, kontrakt roztrhal, i když si byl moc dobře vědom, že on i jeho sestra zůstanou bez grejcaru. Na živobytí si vydělával příležitostnými koncerty.
O dva roky později odjíždí, i se svou snoubenkou do Hollywoodu, kde jej uslyší Sid Grauman a angažuje jej do svého "Million Dollar Symphony Orchestra".A než se rok s rokem sejde, Victor se svou, tentokráte již chotí, odjíždí zpět do Chicaga, kde se stal jedním z pionýrů symfonického džezu.
V Chicagu se stal Young šéfem orchestru Státního chicagského divadla, a také vedl taneční orchestr v "Edgewater Beach Hotel". Jeho rozhlasová kariéra započala taktéž v Chicagu, ale v roce 1931 se přestěhoval do New Yorku, kde pokračoval v započaté kariéře u rozhlasu.<br><br>
Jeho kariéra coby písničkáře započala, když složil tyto písně:
1928 "Sweet Sue", lyrika Will Harris
1929 "Can't You Understand?", lyrika Jack Osterman
V průběhu 30. let se Young ukázal jako zdatný obchodník, dirigoval pro mnohé hvězdy, např. Smith Bellew, Al Jolson, a Don Ameche. V roce 1935 se vrátil zpět do Los Angeles, kde si založil vlastní orchestr, byl to odvážný počin, který se ukázal jako velmi úspěšný. Orchestr hrával v mnoha rozhlasových stanicích, jakož i ve slavném "Grauman's Chinese Theater". Young se stal šéf dirigentem a aranžérem v "Paramount Pictures Studios" a tím započala nejdůležitější část jeho kariéry v továrně na sny.<br><br>
"Around the World in Eighty Days" byl posledním filmem Victora Younga. Victor byl 22. nominován na Oskara, ale získal jej pouze jednou a to ještě posmrtně. Cenu za něj převzala Elizabeth Taylorová. <br><br>
Victor Young utrpěl mozkové krvácení, dne 9. listopadu ve svém domě Desert Hot Springs, CA a příštího dne zemřel ve věku 56. let. Ferde Grofe byl přizván, aby dokončil hudbu, jenž měl Victor rozpracovanou pro hudební komedie, na základě života Marka Twaina.
Po jeho smrti, vdova věnovala všechen jeho osobní majetek a jeho hudební partitury "Brandeis University" ve Waltham. Ta darovala půlku daru "Boston Public Library", některé věci, např. jeho Oskara je možno, ještě dnes vidět ve vitrínách na Univerzitě.


Autor: AGAMEMNON

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Z metropole

05:30 - 06:00

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

38 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

133 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Victor Young

Young Victor

Sholom Ansky

Ansky Sholom

Naposled navštívené:
Victor Young

Young Victor

Sholom Ansky

Ansky Sholom