Zari

Ben Whishaw

Povolání:
Rodné jméno:
Benjamin Whishaw
Národnost:
Věk:
43
Narození:
14.10. 1980, Clifton, Bedfordshire, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Říká se o něm že je něco mezi Heathem Ledgerem a Melem Gibsonem. Na první pohled plachý a subtilní herec s vice než suficienci talentu. Za těmito slovy se skrývá Benjamin Whishaw.
Ben vyrůstal v Cliftonu, Bedfordshire v západní části Anglie kde studoval na
Samuel Whitbread Community College.
Jeho bratr a zároveň dvojče James měl, a nejspíš má indifentní vztah k herectví na rozdíl od Bena, kromě toho že chtěl být také malíř ho vskutku více lákala také kariéra herce již od dětství. Začal s herectvím když mu bylo 14let.Kvůli škole se nemohl svému snu věnovat aktivněji jak by chtěl,pro začátku hrál jen malé role ve filmech a telizních seriálech.V raném mladí patřil ke členům divadel Bancroft Players Youth Theatre a Big Spirit Theatre Company. Po maturitě už měl jasný pohled na svou budoucnost chtěl se živit jako herec a proto začal studovat na renomované Londýnské univerzitě
Royal Academy of Dramatic Art (RADA) kterou úspěšně dokončil v roce 2003. Zde mimo jiné také studovali herci jako je sir Antony Hopkins a Alan RIckman.

Jeho slibná herecká kariela začala na divadelním jevišti, působil na Royal National ( His Dark Materials),Theatre Royal Court a v Old Vic ve Shakespearské hře Hamlet Trevora Nunnse pro kterou byl velmi kladně hodnocen kritiky. Objevil se také ve filmu Kupec Benátský, film Michaela Radforda též zfilmovaného podle předlohy další shakespearské inscenace.
Mezi jeho první filmové role byly v dramatech Mauvaise Passe, Black Cab, Baby nebo Zákop (1999) po boku Daniela Graiga, s kterým se setkal znovu v roce 2004 ve filmu adaptovaného podle novely Iana McEwana Enduring Love a gensterce režiséra Matthew Vaughna Po krk v extázi. V roce 2005 měl možnost ztvárnit Keithna Richardsna v životopisném dramatu Stoned který vypravý rušny život legendární skupiny Rolling Stones.

Ben vždy vynikal v rolích odvržených introvertních chlapců. Dejme například sitcom Nathan Barley (2005) jako postava zvaná Pingu která se stáva terčem srandovních leč i morbidních pokusů svého kamaráda
Nathana (Nicholas Burns). Do povědomí diváků však pronikl teprve úlohou Toma v psychologickém dramatu Můj bratr Tom (2001).Křehká love story Doma Rotheroe
Kde ztvárnil podivínského dospivajíciho chlapce, který před krutou realitou utíká do svého imaginárního světa jenž je les.Za roli ponižovaného Toma získal dvě ocenění cenu British Independent Film Awards (2001) jako nejslibnější nováček a nejlepší herec na festivalu Sochi International Film (2001). Nemůžeme také zapomenout na filmovou adaptaci podle horroroveho románu Patricka Suskinda Parfém: Příběh vraha, který natočil německy režisér Tom Tykwer. Příběh mladého vraha a Parfumerského génia v jednom Jeana Baptista Grenoullieho s nejlepším nosem v Pařiži, jehož obsesni touha přivlastňovat a uchovávat vůně ho přivedla až k vraždám. Film měl premiéru v Německu v zaří 2006 a u nás koncem listopadu.

V již zmiňovaném životopisném dramatu skupiny Rolling Stones se objeví také v podobném žánru, v připravovaném filmu Todda Haynese I'm Not There, jedná se o zfilmovanou biografii další legendární hvězdy folkového zpěváka Boba Dylana. Ben dostal jednu z šesti roli Boba. Objeví se po boku Cate Blanchett , Richarda Gerse, Christiana Baleho nebo Julianne Moore. Dále se objeví ve filmech The Restraint of Beasts nebo Brideshead Revisited.

Benjamin o sobě také prozradil že jeho oblíbením zvířetem jsou kočky, preferuje cestováni, výtvarné umění a hudbu. Zbožňuje rockovou zpěvačku PJ Harvey.
Na otázku jestli se bude v budoucnu věnovat vice filmu nebo divadlu odpověděl:
,,Hrozně moc miluju jeviště, divadlo je místo kde se naučíte opravdu mnoho, ale pravě vidím svou budoucnost vice ve filmech než v divadle".

Autor: luongovae

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

10:40 - 11:30

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

10:15 - 11:20

30 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:50

75 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ben Whishaw

Whishaw Ben

Naposled navštívené:
Ben Whishaw

Whishaw Ben