reklama

FDb.cz - filmová databáze

Dnes je 26.2.2017 a svátek má Dorota. Tip: Nej půjčka >>

Rozšířené vyhledáváníPostrádáte zde něco?

 
 

Groucho Marx

Povolání:
Rodné jméno:
Julius Henry Marx
Národnost:
Narození:
2.10. 1890, New York City, New York, USA
Úmrtí:
19.8. 1977, Los Angeles, Kalifornia, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Julius Henry „Groucho“ Marx, sa narodil 2. októbra 1890 v New York City, bol židovský komik a filmová hviezda známa ako kapitán humoru. Natočil 13 hraných filmov so svojimi súrodencami s Marx Brothers, z ktorých sa narodil ako tretí v poradí. Taktiež mal úspešnú sólovú kariéru, najmä ako hosť v rozhlasových a televýznich hrách, v ktorých vsádzal na zaužívané ťahy z Marx Brothers filmov. Charakteristickými mu boli okuliare, cigary a olejové husté obočie a fúzy.
Marx vyrastal s rodinou v okolí dnešného Carnegie Hill na Upper East Side v Manhattane.
Na prelome storočí tu bolo veľké množstvo prisťahovalcov.
Jeho rodičia boli Minnie Mrax a Sam Marx. Matkin brat bol Al Schoenberg, ktorý si neskôr skrátil meno na Al Shean. Ten so svojím spoločníkom Gallagherom výrazne ovplyvnil život mladých Marxovcov, ktorý vystupovali v začiatkoch v jeho estrádach. Mnoho ich počiatočných vystúpení napísal práve ich strýko Shean. Matka ich výrazne podporovala v kariére, na pódiách.
Okolo roku 1905 vystupoval ako spevák, ale keďže bol len priemerný spevák, tak spev zanechal. Neskôr začali Groucho, Gummo, Harpo a Lou Levy vystupovať po celej Amerike so svojou estrádnou šou. Po tom ako na východe vyčerpali svoje možnosti, sa rodina presťahovala do La Grange v Illinois .
Následne Groucho, Gummo a Harpo vystupovali so svojimi vtipmi na pódiách.
Pri vystúpeniach používali etnický akcent. Najstarší z bratov Leonard vymyslel rôzne štýly- Chico hral taliansky typ, Groucho nemecký, ale len do roku 1915, kedy bola Nemeckom potopená Lusitania, pretože stúpol odpor k Nemecku, vtedy začal hrať múdreho ale zábudlivého muža.
Následne sa z estrádnych hviezd stali Brodwayské. Následne začali hrať v Hollywoode, kde natočili množstvo v tej dobe vysoko cenených komédií. Groucho sa však popritom výrazne presadzoval aj v rozhlasových šou. V súkromnom živote, ale nebol taký úspešný ako v svojej kariére. Bol tri krát ženatý, a každé manželstvo skončilo rozvodom. Ruth Johnson bola jeho prvou manželkou, od 4. februára 1920 do 15. júla 1942. Mal s ňou dve deti Arthura a Miriam. Druhá bola Kay Marvis, s ktorou bol od 24. Februára 1945 do 12. mája 1951. S ňou mal dcéru Melindu. A treťou manželkou bola herečka Eden Hartford, od 17. júla 1954 do 4. 12. 1969, pri svadbe mal 63 rokov a ona 20.
Marx bol 22.6.1977 hospitalizovaný so zápalom pľúc v Cedar Sinai Medical Center v Los Angeles a 19.8.1977 tu zomiera. Je viac ako tajomné, že posledný s kým v TV šou vystupoval. Elvis Presley zomrel len tri dni pred ním.
Bol spopolnený a popol bol uložený v Pamätníku Eden Park v Los Angeles. Na pamätnej tabuli má napísané len meno, rok narodenia a úmrtia a epitaf z rozhovoru s Elvisom, ktorý zaznel pri podávaní rúk – „Prepáčte, nemôžem vstať.“
Zomrel vo veku 86 rokov, ako vôbec najdlhšie žijúci Marx, prežil ho len Brat Zeppo, ktorý o dva roky zomrel vo veku 78 rokov.

Filmografia:
Humor risk, 1921
Kokosové orechy, 1929
Opičárne, 1931
Kačacia polievka, 1933
Noc v opere, 1935
Kobylkári, 1937
V cirkuse, 1939
Choď na Západ, 1940
Obchodný dom, 1941
Noc v Casablance, 1946
Mr. Music, 1950
Skodoo, 1968

Autor: pataamat

Životopis (biografie) / Informace:
viz Marx brothers

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


reklama
 

TV Program

ČT1 - Pod pokličkou (2006) [TV pořad...

04:45 - 05:10

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Divnopis (2008) [TV pořad]

05:00 - 05:10

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:35 - 05:35

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Vraždy v Midsomeru (1997) [TV ...

03:05 - 06:45

119 minut již uběhlo
101 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 141582
Osobností: 606470
Fotografií: 526522
Plakátů: 253963
Obsahů a biografií: 130304
foto ticket-art gopay

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Prověrka osudem (1971)

Prověrka osudem
Sovětský ´trezorový´   snímek z období 2. světové   války ukazuje nelichotivý   osud vojáka, který se vzdal   Němcům a začal s nimi   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Tohle je náš svět (2016)

Příroda vers. kapitalismus...

Tohle je náš svět
Po úvodních minutách filmu   jsem si zalebedil, pohodička   – užiju si krásnou   pohádku o tom, jak je   skvělý alternativní život   mimo více >

Autor: m6k | Hodnocení: 8 / 10

Aligátor (1980)

Aligátor
Začala osmdesátá léta a na   stříbrná plátna se   dostavil další zvířecí   hromotluk. Aligátor. Oběť   výzkumů, který dal   člověku náležitě co více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Delta Force 2 - Kolumbijská spoj...

Delta Force 2 - Kolumbijská spojka
Druhý snímek je od   předchozího velice vzdálen,   ale to nic nemění na   povyšování patriotismu a   zarputilého boje proti   zločinu. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

John Wick (2014) [2k digital]

Neuvěřitelná blbost

John Wick
Nevím jestli vůbec dnes na   Nově dokoukám tento   absolutně stupidní škvár,   ve kterém se nejedná   dočista o nic jiného než o   to, že Johnu více >

Autor: devalera | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Groucho Marx

Marx Groucho

Naposled navštívené:
Groucho Marx

Marx Groucho

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení
apple android wp bb
iPhone
iPhone
 
App Store hodnocení:
hod
Android
Android
 
Google Play hodnocení:
hod
Windows Phone
Windows Phone
 
WP store hodnocení:
hod
BlackBerry
BlackBerry
 
BB world hodnocení:
hod
fb

Copyright © 2003-2017, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Tyto webové stránky využívají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace.

Load: 0.346/0.329