Zari

Walter Lang

Povolání:
Národnost:
Narození:
10.8. 1896, Memphis, Tennessee, USA
Úmrtí:
7.2. 1972, Palm Springs, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Walter Lang, americký filmový režisér se narodil v Memphisu, ve státě Tennessee dne 10. 8. 1896. Po ukončení střední školy, kdy navštěvoval mimo jiné soukromé hodiny malířství odešel za prací do New Yorku, kde získal místo v administrativě filmové společnosti. Více než za kancelářským stolem se mu ale brzy zalíbilo ve studiu, a tato pro něj zajímavá práce v něm vystupňovala touhu se seberealizovat i v jiném oboru. Stal se tak zakrátko asistentem režie, ale ani to mu nestačilo, a opustil USA, aby odjel do „mekky“ umění – Paříže jako malíř, studovat. Ubytoval se na Montparnassu mezi spisovatele a umělce – nasával tam nejen atmosféru, ale učil se. Faktem zůstalo, že nestačil jen talent a proto, že se jeho záměr nevyvinul tak, jak si Lang původně představoval, vrátil se zpět do Států a k fimařské práci.

Svůj první samostatný, režijní debut absolvoval ještě v němém filmu ve Studiu Macka Sennetta v roce 1926 ve snímku - The Red Kimona. Od roku 1930 se stal režiserem společnosti 20th Century Fox. K jeho zábavným a skutečně nad míru příjemným a vkusně odvedeným filmům patřily: Second Honeymoon 1937, The Little Princess - Malá princezna 1939, Susannah of the Mounties Zuzanka z Mounties 1939, The Blue Bird – Modrý pták 1940, Week-End in Havana 1941, Moon Over Miami 1941, Song of the Islands a Coney Island, nebo State Fair v roce 1945. Lang se stal se mimo jiné realizátorem velkých muzikálových projektů, které pak Fox velmi proslavilo v období 40-tých let. Nejslavnějším Langovým filmem byl muzikál s Yulem Brynnerem a Deborah Kerr – King and I – muzikál, 1956, za který byl nominován na Oscara.

Walter Lang byl ženatý jen jednou a to s Madalynne Field – Pole od roku 1937–1974, do své smrti. Madalynne byla herečkou u Macka Sennetta – v tzv. Bathing Bates – koupajících se kráskách, nebo byly brány jako odvážné krásky v plavkách. Byla přítelkyní herečky Carolle Lombard, pro kterou také pracovala jako sekretářka. S Walterem se seznámila při natáčení Carolina filmu v roce 1936 - Love Before Breakfast, který režíroval.

Mezi poslední filmy, které Lang natočil patří Can-Can -1960, The Marriage-Go-Round 1961 a Snow White and the Three Stooges - Sněhurka a tři trpaslíci 1961. Walter Lang zemřel ve věku 76 let v Palm Springs v Kalifornii. Jako režiser má na svém kontě 64 filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Walter Lang

Lang Walter

Samuli Vauramo

Vauramo Samuli

Naposled navštívené:
Walter Lang

Lang Walter

Samuli Vauramo

Vauramo Samuli