Zari

Howard Da Silva

Povolání:
Rodné jméno:
Howard Silverblatt
Národnost:
Narození:
4.5. 1909, Cleveland, Ohio, USA
Úmrtí:
16.2. 1986, Ossining, New York, USA (rakovina)
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec Howard Da Silva se narodil 4. května roku 1909 ve městě Cleveland (stát Ohio) jako Howard Silverblatt. Jeho rodiče se jmenovali Benjamin a Bertha Silverblattovi. Oba byli Židé, kteří se narodili v Rusku. Mladý Howard původně začal pracovat jako dělník v ocelárně, ale stále více ho lákalo herectví. Odešel do New Yorku, kde začínal malými úlohami na slavné broadwayské scéně. Své jméno si změnil na portugalsky znějící Da Silva, což je poněkud s podivem, neboť žádné příbuzné ani předky v Portugalsku Silverblattovi neměli.

Oplýval přirozeným hereckým i pěveckým talentem, proto začal být brzy hojně obsazován do nejrůznějších muzikálů, mezi nimiž zazářil v roli Larryho Foremana v představení THE CRADLE WITH ROCK, které bylo v roce 1937 uvedeno pod záštitou produkční společnosti „Marc Blitzestein´s Musical“. Později, v roce 1943 získal další velkou příležitost, tentokrát v produkci spoelčnosti „Rodgers and Hammerstein“. Jednalo se o představení s názvem OKLAHOMA, ve kterém vytvořil brilantním způsobem postavu psychopata Juda Frye.

Souběžně s účinkováním na divadelních prknech se začal mladý Howard objevovat i před filmovou kamerou. Jeho filmovým debutem byl snímek s názvem ONCE IN A BLUE MOON, drama z roku 1935, v němž se zjevně jednalo o malou roli, neboť její označení v Howardově filmografii chybí. Větší, tentokrát již role se jménem, následuje v roce 1938, kdy v historickém filmu MARIE ANTOINETTE hraje postavu Toulona. Z dalších více než 60ti filmových rolí zmiňme alespoň postavu Franka Dillona v kriminálním filmu s názvem BULLET SCARS (1942). Za jednu z jeho stěžejních filmových postav je považován Nat ve filmu THE LOST WEEKEND (1945), v němž zdatně sekunduje Rayi Millandovi a Jane Wyman v hlavních rolích tohoto drama s romantickými prvky.

V roce 1947 došlo k události, která ohrozila jeho hereckou kariéru. Howard Da Silva se ocitl na černé listině, kde se nacházelo dalších 324 hollywoodských tvůrců (herci, scénáristé, režiséři), kteří byli vyšetřování ohledně nařčení ze šíření komunistických ideologií ve filmovém průmyslu. Howard Da Silva byl předvolán před vyšetřovací výbor, avšak odmítl při přelíčení zodpovědět jakýkoliv kladený dotaz. V důsledku této události je mu v 50. letech znemožněno vystupovat ve filmu a v televizi, objevil se pouze na poč. 50. let v televizi a pak až v roce 1959. Mezitím se věnoval práci na divadle, jež mu naštěstí znemožněna nebyla. V roce 1963 hraje roli letištního úředníka ve filmové komedii IT´S A MAD MAD MAD MAD MAD WORLD – TO JE ALE BLÁZNIVEJ SVĚT (1963), v níž v hlavní roli zazářil Spencer Tracy.

Není bez zajímavosti, že se Howard Da Silva objevil ve dvou zfilmovaných verzích dramatu VELKÝ GATSBY – THE GREAT GATSBY. Poprvé se tak stalo v roce 1949, v této verzi vytvořil roli Wilsona. Podruhé, o celé čtvrtstoletí později, v roce 1974 hraje roli Meyera Wolfsheima.

Na svém kontě má též několik významných postav, např. sovětského premiéra Nikitu Chruščova v televizním filmu THE MISSILES OF OCTOBER (1974), amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta ve snímku THE PRIVAT FILES OF J. EDGAR HOOVER (1977) či filmového průmyslníka Louise B. Mayera ve filmu MOMMIE DEAREST – DRAHÁ MAMINKO (1981).

K celkovému koloritu herectví Howarda Da Silvy patří též nominace na britskou cenu British Academy Film Awards za nejlepší zahraniční herecký výkon v roli Dr. Swinforda v dramatu DAVID AND LISA (1962). Televizní cenu Emmy získal za postavu Eddieho v hudebním filmu VERNA: U. S. O. GIRL (1978), kde zazářil po boku Sissy Spacekové. Za zmínku stojí nepochybně také jeho práce v rozhlase. Od června 1974 do února 1977 účinkoval ve 26ti epizodách rozhlasové show s názvem THE CBS RADIO MYSTERY THEATER.

Velmi umělecky plodný život herce Howarda Da Silvy se navždy uzavřel dne 16. února roku 1986, kdy podlehl v Ossiningu ve státě New York onemocnění lymfatických uzlin.

Zdroj:
www.imdb.com - heslo Howard Da Silva
Wikipedia – anglická verze, heslo Howard Da Silva

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

17:00 - 17:30

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství Johanky z Arku

16:55 - 17:55

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

29 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Howard Da Silva

Da Silva Howard

Naposled navštívené:
Howard Da Silva

Da Silva Howard