Zari

Fay Wray

Povolání:
Rodné jméno:
Vina Fay Wray
Národnost:
Narození:
15.10. 1907, Cardston, Alberta, Kanada
Úmrtí:
8.8. 2004, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka známá jako Fay Wray se narodila 15.9.1907 v Cardstonu-Alberta - anglická část Kanady,jako Vina Fay Wray, a jako zajímavost uvádím, že měřila 1,59 m. Celá rodina Faye se přestěhovala později do USA přesněji do Arizony, a odtud vedla jejich další cesta do Kalifornie, a dál až do filmových studií.

Fay byla subtilní a krásná dívka, a za krátko se pro ní našla první role ve filmu z roku 1923. Byla to komedie s názvem Gasoline Love. Podepisuje výhodnou filmovou smlouvu s Paramountem. V té době se k ní přidružily další hvězdičky němého filmu - Mary Astor a Janet Gaynor. Do roku 1928 natočila 30 filmů, namátkou Coast Patroll, What Price Goofy, Madame Sans Jane, Moonlight and Noises, atd., což potvrzuje, že se divákům její tvář líbila a v menších rolích byla žádaná. Režisér Erich von Stroheim jí nabídl hlavní roli ve snímku Wedding March -1928, který byl skromně řečeno naprostý propadák, ale byl dalším úspěchem Fay.
Naštěstí přechod na zvukový film Fay nijak nezaskočil, měla příjemný soprán, a její herecké zkušenosti se postupem času hodně vylepšily. Hraje v Doctor X, The Vampire Bat - 1932, Mystery of the Wax Museum, a největší úspěch a věhlas zaznamenává v roce 1933 filmem King Kong, pod režijním vedením Meriana C.Coopera a Ernesta B. Schoedsacka. Toto první filmové zpracování se stalo legendou, i přes dva další remaky z roku 1976 a 2005. Je to příběh režiséra Carla Denhama, který se s pronajatou lodí vydává na blíže neurčený ostrov, aby tam do té doby s nezaměstnanou mladou herečkou Ann Darrow, natočil dobrodružný příběh podle příběhu Kráska a zvíře. V ostrovní džungli, kam se po dlouhé cestě dostávají, se nachází desítky různých druhů prehistorických tvorů. Mezi nimi vévodí obří gorila, nazývaná Kong. Domorodci, kteří uctívají Konga, se v noci vplíží na loď, krásnou, křehkou herečku unesou, a chtějí jí věnovat Kongovi. Námořníkům se podaří Ann zachránit. Spěchají do vesnice, a Kong je následuje, nechce přijít o svou hračku. Připraví opici nástrahu, omámí ji a převezou do New Yorku, kde z jeho přítomnosti chtějí udělat senzační představení. Příjezd na tajemný, neznámý ostrov, a konečně veleop King byly pro diváky něco nevídaného, a spolu s filmovými triky naprosto senzačního.

Fay je žádaná, a ve svižném tempu natáčí do počátku 40. let, po boku známých herců Gary Coopera, Jacka Holta, Warnera Baxtera, Ingrid Bergman, Susan Hayward, později Natalie Wood a.j. ve filmech – Hraběnka Monte Christo, Black Moon, Madame Spy, Vila Vila, Affairs of Cellini, Roaming Lady, Melody for Three, Wilcat Buss, a.j. Napsala námět k filmu This Is the Live. Od nástupu TV vysílání spolupracovala hlavně s televizí až do roku 1980. Roku 1988 vyšla její biografie s názvem - On the Other Hand. Faye Wray byla třikrát vdaná.

První manžel Faye byl spisovatel John Monk Saunders – od roku 1928-1939, se kterým měla dceru Sussan, druhým byl scénárista Robert Riskin – 1942-1955, se kterým měla dvě děti, třetím manželem byl lékař dr. Stanford Rothenberg, se kterým žili 20 let, a který v roce 1991 zemřel.

Faye umřela ve spánku ve svém bytě na Manhattanu ve věku 96 let dne 8.8.2004, a je pohřbena na hollywoodském místě „ věčného spánku “ Forever Cemetery.
24.9.2008 měl premiéru film o Faye Wray – hlavní roli ztělesnila herečka Naomi Watts. Od roku 1923 natočila do své smrti 115 filmů, dále to byly dokumentární snímky z „hollywoodské kuchyně“, jako - Zlatá léta Hollywoodu, Hollywood On Parade I, II, III, a V, atd.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Krásná herečka Faye Wray se narodila 15. září roku 1907 v Cardstonu v Kanadě jako dcera Elviny Marguerite Jones, původem z Utahu, a Josepha Herbera Wraye, původem z Anglie. Celé rodné jméno pozdější herečky znělo Vina Faye Wray. Její rodina přišla do Spojených států, když malé Faye byly tři roky. Vyrůstala pak přímo v Los Angeles, kolébce americké kinematografie. V období dospívání byla angažována do několika rolí v němých filmech, převážně se jednalo o westerny. Před kamerou se poprvé objevila v 16ti letech (GASOLINE LOVE, 1923). V roce 1926 uzavřela smlouvu s Paramount Pictures. Patřila tehdy mezi 13 děvčat, vybraných jako budoucí hvězdičky, tzv. „Baby Stars“.

Svou první hlavní roli ztvárnila Faye Wray v roce 1928 pod režijním vedením Ericha von Stroheima ve filmu SVATEBNÍ POCHOD (WEDDING MARCH). Ačkoliv film byl po finanční stránce velmi ztrátový, Faye Wray zde výrazně upozornila na své herecké kvality. Obávanou hranici do zvukového filmu překročila bez problému a počátkem 30. let pokračovala v natáčení. Objevila se např. v hororu DOKTOR X z roku 1932. Největší úspěch ale následoval o rok později – ve slavném filmu KING KONG. V KING KONGOVI ztvárnila Faye Wray roli Ann Darrow, jež se ocitne v objektu milostného zájmu gigantické opice, jež je převezena z ostrova domorodců přímo do New Yorku a zde leze přímo na Empire State Building. Tento film režiséra Meriana Coopera byl převratnou záležitostí v historii kinematografie, zejména co se týkalo trikových scén. Samotná Faye se zmítala na obrovské dvouapůlmetrové ruce, patřící ve filmu samozřejmě King Kongovi, ve skutečnosti šlo o velikou filmařskou rekvizitu. Tlapa byla filmaři zvednutá do výšky tři metry nad zemí a: „...důvod, proč se k ní Faye tolik tiskne, je zcela prostý: bála se, že spadne a natluče si.“
Jak vůbec vypadal onen King Kong, v jehož spárech se Faye Wray ocitla? Ten hlavní, určený pro většinu triků, měřil pouhých 46 cm! Vytvořil jej loutkář Marcel Delgardo, který nejprve vytvořil hliněné tělíčko figury, na kostru pak namodeloval výslednou postavu. Na končetinách byly připevněny gumové válečky, které se roztahovaly a stahovaly jako svaly. Tělíčko opice bylo vyplněno papírem.

Ve filmu KING KONG přistane výprava, kam patří i Ann Darrow, na Ostrově lebek. Ten se natáčel v San Pedru. Skutečná je voda, pláž i herci, ale zeď a hory v pozadí filmaři namalovali na sklo. Za obrovskými vraty se zjevuje domorodcům sám King Kong.
Ke KING KONGOVI zbývá dodat, že hereckým partnerem Faye Wray zde byl Robert Armstrong (1890 – 1973) v roli Carla Denhama, jenž zazářil roku 1948 ve filmu BLEDÁ TVÁŘ po boku Jane Russel.

Fay Wray se objevovala před kamerou až do začátku 80. let, nicméně slavná role jako v KING KONGOVI již nepřišla.
Co se týče jejího soukromí, byla celkem třikrát vdaná. Poprvé se provdala roku 1928 za scénáristu Johna Monka Saunderse (1895 – 1940), rozvedli se roku 1939. Z tohoto manželství vzešla dcera Susan.
V roce 1942 se Faye provdala podruhé, tentokrát za Roberta Riskina (1897 – 1955), taktéž filmového scénáristu. Z manželství, které skončilo Riskinovou smrtí, vzešel syn Robert Jr. a dcera Victoria. Riskin také adoptoval Fayinu dceru z prvního manželství s J. M. Saundersem – Susan – poté, co její biologický otec spáchal sebevraždu.
Poslední sňatek uzavřela Faye Wray v roce 1971 s chirurgem Sandfordem Rothenbergem, manželství skončilo jeho smrtí v roce 1991.

Před kamerou se naposledy objevila v roce 1980 v televizním filmu GIDEONOVA TRUMPETA. Čas od času se objevovala v některých veřejných vystoupeních, např. v roce 1991 byla čestným hostem na 60. „narozeninách“ mrakodrapu Empire State Building, symbolu KING KONGA a Fayiny nejslavnější role.

V roce 1998 byla hostem na 70. výročním večeru udělování cen Americké filmové akademie, kde ji na pódium uvedl moderátor Billy Crystal slovy: „Kráska, která okouzlila Zvíře. Legendární Fay Wray.“

V roce 2003 byla Faye Wray oceněna jako Filmová legenda na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Beach.

Není také bez zajímavosti, že až do svých 90ti let řídila vitální dáma a herecká legenda sama svůj automobil. Dokonce padl záměr, aby byla obsazena do role staré Rose v Cameronově filmu TITANIC z roku 1997, ale nakonec z tohoto záměru sešlo.

V roce 2005 byl v kinech uveden remake slavného KING KONGA v režii Petera Jacksona. Vznik filmu s legendární filmovou hvězdou režisér konzultoval, dokonce i obsazení role Ann Darrow, která Faye proslavila. Uvedení filmu do kin se bohužel původní představitelka krásky ve spárech gigantické opice nedožila. Herecká legenda Faye Wray navždy odešla do filmového nebe dne 8. srpna 2004 v New Yorku. Svůj věčný sen spí na hřbitově Hollywood Forever, který se nachází nedaleko filmových studií, kde strávila velkou část svého života.

Zpracováno s využitím těchto pramenů:

The Internet Movie Database – imdb.com – filmová databáze

Anglická verze internetové encyklopedie „Wikipedia“

GELDER, Peter van: Z filmu do filmu, vydalo nakladatelství Egem, Praha, 1993

Autor: Petra.Barbie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Fay Wray

Wray Fay

Naposled navštívené:
Fay Wray

Wray Fay