Zari

Mary Brian

Povolání:
Rodné jméno:
Louise Byrdie Dantzler
Národnost:
Narození:
17.2. 1906, Corsicana Texas USA
Úmrtí:
30.12. 2002, Del Mar USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Křehká a okouzlující herečka, začínající ještě v éře němého filmu - Mary Brian, vlastním jménem - Louise Byrdie Dantzler se narodila v Corsicaně, ve státě Texas v USA 17. 2. 1906. Otec zemřel, když jí byl jen měsíc a matka se s ní a jejím bratrem Jamesem odstěhovala do Dallasu, a v roce 1920 je snad osud nasměroval do blízkosti nádherných pláží Long Beach v Kalifornii.

Právě Long Beach je dodnes známá soutěžemi, a tedy i soutěžemi krásy. V 16 letech zvítězila v jedné takové - jako nejkrásnější dívka v plavkách. V porotách často seděla nějaká známá osobnost či významný člověk ze showbussinesu a nebylo tomu jinak ani v Maryině případě. Tehdejší slavná filmová hvězda Esther Ralston, která jí v další kariéře nejen pomohla, ale stala se její nejlepší, a celoživotní přítelkyni. V této soutěži poprvé také získala peníze – bylo to celých 25 dolarů, a pohovor s režiserem Herbergem Brenonen, který jí po kamerových zkouškách přidělil roli v Peter Panovi, ještě němé verzi a studio ji přejmenovalo – získala umělecké jméno Mary Brian. V Peter Panovi se během filmování seznámila i s Betty Bronson a spolu s již zmiňovanou Esther Ralston měla další celoživotní přítelkyni.

V roce 1925 hrála Fancy Vanhern pod režií Bretona ve snímku - The The Street of Forgotten Men. Brzy byla Mary nazvána sladkou filmovou dívkou ("Sweetest Girl in Pictures.") a současně patřila mezi pověstné: WAMPAS Baby Stars spolu s Mary Astor, Dolores Costello, Joan Crawford, Dolores del Río, Janet Gaynor, a Fay Wray.

Po dobu smlouvy s Paramountem hrála ve 40 filmech. Partnery jí byli herci Ronald Colman, Clive Brooke, William Powell, Buddy Rogers, Frederic March, Cary Grant a.j. Objevila se vedle Garyho Coopera ve Virginianovi, který byl jejím prvním zvukovým filmem, a spolu s nimi hrál i Walter Huston a Richard Arlen. Následují komedie - The Front Page, nebo drama Man in the Flying Trapeze, Shadows of Sing Sing v roli Yvette Lamartine v krimikomediích jako byl Charlie Chan in Paris 1935, nebo po boku Henryho Fondy, v Navy Blues.

Od roku 1937 - 1943, hrála minimálně v jednom filmu ročně a posledním snímkem byl v roce 1947 Dragnet. Mary hrála, nebo chcete-li měla na svém kontě během 22 let své filmové kariéry 79 filmů. Během II. světové války jezdila mimo jiné i s divadelní hrou – komedií Mary Had a Little ... do jižního Tichomoří a posléze hrál soubor i v Evropě. V roce 1944 trávila vánoční čas i Štědrý den s vojáky bojujícími v Ardenách.

Po válce začala vystupovat v televizi a natáčet TV filmy – její nejznámější rolí se stala matka v Meet Corpus Archem. Už během herecké kariéry věnovala velkou část volného času malbě portrétů a pokračovala tak i v důchodu.

Co se týká Maryina soukromí, bylo o ní známo, že měla několik vztahů. Byla zasnoubena s hercem Cary Grantem a Jackem Pickfordem, vdaná byla za ilustrátora a malíře Jona Whitcomba a to pouhých šest týdnu od 4. 5. do 28. 6. 1941, a teprve známý filmový střihač George Tomasini, který se stal jejím manželem v roce 1947 až do jeho smrti v roce 1964 se stal tím pravým a trvalým v jejím životě. Tomasini úzce spolupracoval s Alfredem Hitchcockem – byl jeho dvorní střihač např. u filmů: Rear Window (1954) a Psycho (1960). Mary Brian zemřela v Del Mar v Kalifornii na selhání srdce ve věku 96 let – 30. 12. 2002.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

05:30 - 05:59

0 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Zajímavosti z regionů

05:20 - 05:45

10 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

45 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mary Brian

Brian Mary

Anthony Marshall

Marshall Anthony

Naposled navštívené:
Mary Brian

Brian Mary

Anthony Marshall

Marshall Anthony