Zari

Michael Wong

Povolání:
Rodné jméno:
Michael Man Tak Wong
Známý jako:
Michael Wong Man-Tak; Michael Fitzgerald Wong; 王敏德
Národnost:
Věk:
59
Narození:
16.4. 1965, Albany, New York, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Michael Fitzgerald Wong nebo Wong Man-Tak (16. 4. 1965, Albany, New York) je čínsko-americký herec, režisér, zpěvák a producent hongkongského původu.

Mluví anglicky, čínsky ne. Jeho nejvýznamnějším filmem je BEST COPS (1998, režie Gordon Chan, Dante Lam), oceněný Hong Kong Film Awards. Již r. 2004 měl na kontě přes 50 filmů za 21 let, většinou vedlejší role.

Syn restauratéra Williama Wonga a americké umělkyně holandského a francouzského původu Connie Van Yserloo vyrůstal v Troji, New York. Po vysoké škole odešel do Hongkongu zkusit štěstí v herectví. Jeho bratři Russell a Declan též hrají v Hongkongu.

Proti možnému úspěchu mluvily faktory jako neznalost kantonštiny, žádné herecké vzdělání, neznalost bojových umění. Čínské texty se učí foneticky.

Přesto debutoval kung-fu snímkem INVINCIBLE OBSESSED FIGHTERS (1983). Následoval ROYAL WARRIORS neboli IN THE LINE OF DUTY, LEGACY OF RAGE (1986, r. Ronny Yu) s Brandonem Lee v jeho jediném hongkongském filmu; vedle Jackie Chana v THUNDERBOLT (1995, r. Gordon Chan); ENTER THE EAGLES (1998) se Shannon Lee.

FINAL OPTION (1994, r. Gordon Chan) ho učinil hvězdou čínského filmu. Tutéž roli policisty ztvárnil v FIRST OPTION (1996) a NEW OPTION (2002). Hrál v kanadské TV produkci ONCE A THIEF (1996, r. John Woo). V angličtině debutoval snímkem KNOCK OFF (1998, r. Tsui Hark) s Jean-Claude van Dammem; režijně MILES APART (2000), který též produkoval a hrál hlavní roli.

R. 2006 se vrátil na hudební scénu s 10člennou skupinou a písní COME FLY WITH ME.

Je ženatý s hongkongskou supermodelkou Janet Ma.

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michael Wong

Wong Michael

Jevgenija Krjukova

Krjukova Jevgenija

Naposled navštívené:
Michael Wong

Wong Michael

Jevgenija Krjukova

Krjukova Jevgenija