Zari

Douglas Adams

Známý jako:
David Agnew / Douglas
Národnost:
Narození:
11.3. 1952, Cambridge, Cambridgeshire, Anglie, Velká Británie
Úmrtí:
11.5. 2001, Santa Barbara, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Douglas Adams (rodným jménem Douglas Noël Adams) se narodil 11. března 1952 v Cambridge v Anglii. Je synem Janet Adams (rozené Donovan) a Christophera Douglese Adams. Má o tři roky mladší sestru Susan Adams (1955). Když se jejich rodiče v roce 1957 rozvedli, děti se přestěhovaly k babičce do Brentwoodu v Essexu. Douglas v té době trpěl sennou rýmou a astmatem, ale po přestěhování do Essexu se to ještě zhoršilo. Jejich babička totiž poskytovala útočiště zraněným zvířatům.

Jejich otec Christopher se znovu oženil v roce 1960 s Mary Judith Stewart (rozená Roberts). Narodila se jim dcera Heather. Jejich matka Janet se podruhé provdala v roce 1964 za Rona Thrifta. Z toho manželství má Douglas další dva nevlastní sourozence, sestru Jane a bratra Jamese.

Douglas byl v roce 1970 přijat na Brentwoodskou školu, kde patřil mezi nejlepší žáky. Douglas na škole setrval o rok déle, aby se připravil na zkoušky na Oxbridge. Na prvním stupni jako jediný získal plný počet za svou kreativní práci. Už na škole začal Douglas tvořit pro školní noviny.

Během studií se seznámil s Griffem Rhysem Jonesem a Charlesem Thomsonem. Všichni hráli v roce 1968 ve hře od Shakespeara Julius Caesar. Jeho výborně napsaná esej o náboženské poezii ho v roce 1971 dostává na St John's College v Cambridge. Toužil se stát členem dramatického klubu Footlights, ale jeho žádost zamítli. V roce 1974 získal v oboru anglické literatury bakalářský titul.

V roce 1974 se v upravené verzi Footlight Revue z Cambridge objevila část jeho tvorby na Tv stanici BBC2. Nastaly i časy, kdy Douglas měl problémy s prodejem svých děl a tak se živil různými pracemi (pomocná síla v nemocnici, stavebník, uklízeč, osobní strážce). Když získal univerzitní titul, pracoval v rádiu a televizi, psal, hrál v divadle a režíroval revue.

V roce 1980 se Douglas sblížil se spisovatelkou Sally Emerson, která byla vdaná, ale s manželem nežila. O rok později se však Sally vrací k manželovi. Přátelé ho však seznámí s Jane Belson. Do roku 1983 spolu žili v Los Angeles. Po neúspěšné filmové adaptaci Stopaře (Stopařů průvodce Galaxií) se přestěhovali do Londýna, kde se 25. listopadu 1991 berou. 22. června 1994 se jim narodila dcera Polly Jane Rocket Adams. O pět let později se stěhují do Santa Barbary. Zde žili do Douglasovi smrti (11. května 2001).

Douglas zemřel na infarkt při cvičení. Doktoři až po nařízené pitvě zjistili, že trpěl zužováním tepen, které vedlo k infarktu myokardu a srdeční aritmii. Douglasův pohřeb se konal v Santa Barbaře dne 16. května 2001 a zúčastnili se ho nejbližší přátelé a spolupracovníci.

Autor: veverka-zrzka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

3 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie SS

12:20 - 13:15

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Douglas Adams

Adams Douglas

Naposled navštívené:
Douglas Adams

Adams Douglas