Zari

Germana Paolieri

Povolání:
Známá jako:
Germaine Paolieri
Národnost:
Narození:
29.8. 1906, Florencie, Itálie
Úmrtí:
8.8. 1998, Montecatini, Itálie
Životopis (biografie) / Informace:
Elegantní blondýna s kultivovaným projevem, to byla italská herečka Germana Paolieri, která se již ve třicátých letech stala filmovou hvězdou, její doménou po celý život bylo ale divadlo. Narodila se ve Florencii a původně studovala klasický balet, již ve dvacátých letech se ale stala činoherečkou. Začínala v divadelní společnosti významné italské umělkyně Garibaldy Niccoly, později hrála s Elsou Merlini nebo v Miláně s Dorou Menichelli.

Již jako uznávaná divadelní herečka začala počátkem třicátých let spolupracovat i s filmem, mezi její první úspěchy patřily tituly s významnou hudební složkou, například VE VÍRU SLÁVY (La cantante dell´opera, 1932) nebo adaptace operní předlohy LA WALLY (1932), kde již hrála titulní roli. Častěji ale začala točit až koncem třicátých let, jako múza slavného skladatele se objevila v životopisném snímku TŘI LÁSKY GIUSEPPE VERDIHO (Giuseppe Verdi, 1938), mezinárodně úspěšný byl válečný film HRDINNÝ PILOT (Luciano Serra pilota, 1938). Na přelomu třicátých a čtyřicátých let hrála v několika filmech ročně, jeden film natočila také v Německu (DŮM U JEZERA – Immensee, 1943), spolu s dalšími italskými herci odešla na sklonku války do Španělska.

Po válce se Germana Paolieri věnovala znovu hlavně divadlu a jako paní Capuletová zazářila ve Veroně v Teatro Romano, v padesátých letech byla hvězdou divadelního souboru Ruggera Ruggeriho. Znovu ale točila filmy, i když dostávala již jen vedlejší role, v padesátých letech začaly v její filmografii převažovat postavy matek hlavních hrdinů (JÁ, DELFÍN – I delfini, 1960; DÍTĚ DNEŠKA – Un figlio d´oggi, 1963), připomeňme také roli matky představené v muzikálu SESTRA MARIA (Suor Maria, 1955) nebo typově odlišnou úlohu prostituky v mezinárodně oceněném dramatu MADDALENA (1955). V šedesátých letech hrála spíše již jen v televizi, kde se objevila v několika televizních seriálech, naposledy ji ke spolupráci přizval americký Sidney Lumet, který v Itálii točil film SCHŮZKA (The Appointment, 1969).

Ještě v sedmdesátých letech hrála v televizi, pak ale vzhledem k věku na další herecké aktivity rezignovala a odešla do ústraní. Zemřela v toskánském turistickém letovisku Montecatini Terme 8. srpna 1998 krátce před svými 92. narozeninami.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

12 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

87 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

72 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Germana Paolieri

Paolieri Germana

Ošetřovatel (The Zookeeper)

Ošetřovatel
The Zookeeper

Naposled navštívené:
Germana Paolieri

Paolieri Germana

Ošetřovatel (The Zookeeper)

Ošetřovatel
The Zookeeper