Zari

Marianne Hoppe

Povolání:
Rodné jméno:
Marianne Stefanie Paula Henni Gertrud Hoppe
Národnost:
Narození:
26.4. 1909, Rostock, Meklenbursko, Německo
Úmrtí:
23.10. 2002, Siegsdorf, Bavorsko, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Marianne Hoppe se narodila v Německu v Rostocku 26. 4.1909. Otec byl velmi bohatý majitel statků, usedlostí a pozemků, a přál si, aby jeho jediné dítě tento majetek převzalo. Marianne se původně začala seznamovat se zemědělstvím a chodem statků, a z toho důvodu nastoupila na zemědělskou školu ve Weimar – Výmaru. Poté co začala studovat v Berlíně přišla do styku s divadlem, a bez vědomí otce začala navštěvovat herecké kursy.

Už v 17ti letech vystupuje v Berlínském Deutsches theater pod režisérem Maxem Reinhardtem. V roce 1935 se seznámila s kontroverzním hercem, a ředitele pruského - State Theatre, Gustavem Gründgensem. Byli oddáni roku 1936 – rozvod proběhl rok po válce v roce 1946. Všeobecně se mělo za to, že Marianne byla úzce spojena s nacistickou elitou a to již od roku 1930, znala se osobně i s Hitlerem.

Role ve filmu Mephisto je napsána přímo pro ni, a další role v Der Schimmelreiter - Jezdci na bílém koni – 1934 z ní během jedné noci udělala slavnou osobnost německého, stříbrného plátna. Byla představitelkou árijské tváře, a miláčkem nacistické elity. To jí později bylo velmi zazlíváno, a za toto období svého života si udělala tak zvanou černou stránku ve zlaté knize svého života. Z jejich filmů jsou nejznámější Kapriolen , Der Schritt vo Wege, nebo Romanze in Moll, který byl na delší dobu poslední. Až v roce 1961 se objevila ve filmu - Podivná hraběnka.
My si na Marianne Hoppe asi nejlépe vzpomeneme její rolí paní Buttlerové, ve zfilmované Mayovce – Poklad na Stříbrném jezeře, z roku 1962.

O čtyři roky později, po rozvodu z Gründgensem, hrála Marianna Hoppe s velkým úspěchem Blanche ve hře Tennessee Williamse - Tramvaj do stanice Touha, nebo v dílech německých autorů jako Heiner Muller a jeho Quartett. Seznámila se s hercem Thomasem Bernhardem, který se stal jejím partnerem i v soukromém životě. Stala se oblíbenou herečkou mladé generace, a spolupracovala s režiséry Clausem Peymannem, Robertem Wilsonem a Frankem Castorfem. Marianne získala dvě herecká ocenění – v roce 1987 - Nejlepší herečka 1987, a 1996 čestné, celoživotní ocenění, za hereckou práci. Celou dobu až do svého hereckého důchodu hrála v divadle, a s diváky se rozloučila hrou Bertholda Brechta. Poslední film, komedii - Bei Thea, natočila v roce 1988.

Marianne Hoppe zemřela ve Siegsdorfu, Bavaria v roce 2002 ve věku 93 let. Z jejího posledního článku mi z rozhovoru s ní utkvěla věta : „Díky za štěstí, že jsem mohla hrát, i když herectví je půl disciplíny a jen půl dobrého herce.“


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marianne Hoppe

Hoppe Marianne

Eric Chambers

Chambers Eric

Naposled navštívené:
Marianne Hoppe

Hoppe Marianne

Eric Chambers

Chambers Eric