Zari

Carola Höhn

Povolání:
Rodné jméno:
Karoline Minna Höhn
Známá jako:
Cora Ölhahn; Carola Höhn-Grüger
Národnost:
Narození:
30.1. 1910, Wesermünde, Prusko (dnes Bremerhaven, Německo)
Úmrtí:
8.11. 2005, Grünwald (předměstí Mnichova), Bavorsko, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Carola Höhn, divadelní a filmová herečka, se narodila jako Karolina Minna Höhn dne 30. 1. 1910, v nynějším Bremerhavenu, býv. Geestemünde – Německo.
Po ukončení školní docházky tuto dceru podnikatele v restauraterství fascinuje nová módní vlna účesů, oděvů, hudby, ale především divadlo. Ke studiu herectví se rozhodla naprosto cíleně a po studiu především soukromém, se poprvé uvedla díky svým dobrým známým v roce 1933 v divadle Schlosspark - Theater, když získala nejprve malé a poté již větší role. O film se pokoušela ještě za jeho němé éry a debutovala u studia Ufa ve pseudokomedii - Aus dem Tagebuch eines Junggesellen.

Tentokrát přišla k filmu již řádně herecky vybavena, a pomohla jí k tomu zajisté slušná, divadelní průprava, která při jejím debutu byla dle jejích sebekritických slov…“ tehdy naprosto mizerná.“… V roce 1934 hraje ve veselohře - Ferien vom Ich, a pokračuje řadou filmů, kde se předvádějí nové filmové hvězdičky, angažované Ufou. V těchto filmech se díky Carole šíří, elegance a půvab, a pod touto značkou se později prezentovala a byla s ní vždy spojována. Krása, elegance vtip. Jen několik filmů – 1935 - Königswalzer – Královský valčík, 1936 – Žebravý student - Der Bettelstudent , 1939 - Hurra, ich bin Papa, 1941 Mamma, Abenteuer im Grand-Hotel - Dobrodružství v Grand Hotelu a Kollege kommt gleich – Kolega příjde za chvíli.

Roku 1941 se Carola Höhn provdala za německého rytíře, majora letectva Arbesa Krügera. Její manžel však byl 22.3.1942 při vojenské misi, přeletu ostrova Malta sestřelen, a zahynul. Jejich syn Michael se narodil jako pohrobek o 3 měsíce později v červnu 1942.

Po druhé světové válce spolupracovala Carola Höhn svým sympaticky znějícím hlasem na synchronech, a dabovala americké herečky jako - Avu Gardner, Katherine Hepburn, Maureen O´Hara, nebo Heddy Lamarr. V roce 1954 hraje v protiválečném snímku - Heideschulmeister Uwe Karsten, který sklidil velký ohlas. Až do 70-tých let natáčela filmy. Právě tak jako jiní kolegové, i ona se začala věnovat televizní tvorbě, a tím i natáčení seriálů jako - Praxis Bülowbogen, Distel 1992, Alle lieben Willy Wuff 1995, a Laila - unsterblich verliebt 2000.

Také se splnil její další sen, a vedla delší čas módní salon a psala do módních a filmových časopisů, jako Žena a Film a Žena. Carola Höhn zemřela 8. 11. 2005 ve věku 95 let v domově důchodců v Grünwaldu u Mnichova.

Carola Höhn získala ocenění za nejlepší německý film v roce 1989, Schloß Königswald, v roce 1990 – německou filmovou cenu - Filmband in Gold za dlouholetou práci a přínos v německém filmu, a 1999 - Bundesverdienstkreuz am Bande - Spolkový kříž za zásluhy se stuhou.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Carola Höhn

Höhn Carola

Yves Boisset

Boisset Yves

Naposled navštívené:
Carola Höhn

Höhn Carola

Yves Boisset

Boisset Yves