Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Wieslaw Golas

Povolání:
Rodné jméno:
Wiesław
Známý jako:
Wiesław Gołas; Veslav Golas
Národnost:
Narození:
4.10. 1930, Kielce, Polsko
Úmrtí:
9.9. 2021, Varšava, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ačkoliv ve své vlasti se polský herec a kabaretiér Wieslaw Golas řadí mezi velice známé a oblíbené osobnosti, na netu o něm moc informací nekoluje. Narodil se 4. října 1930 v jihopolském městě Kielce, kde také vyrůstal. Za války vstoupil do ilegální skautské organizace "Szarych Szeregów" a jako nezletilý se účastnil protiněmeckého odboje. Byl zatčen gestapem, uvězněn a krutě mučen. Výslechy prý byly tak zlé, že omdléval bolestí a z bezvědomí se pak často probral pomočený. Přesto však, podle svých slov, nikdy nic neprozradil.

Na rozdíl od svého otce, který zahynul v Majdanku, W. Golas válku přežil a po osvobození se rozhodl pro cestu umělce. Roku 1954 absolvoval PSTW (Divadelní akademii) ve Varšavě a do svého prvního angažmá nastoupil ve Wroclavi. Dlouho se tam však nezdržel a už roku 1955 se vrací zpátky do hlavního města, kde nastupuje do Dramatického divadla. Jeho členem je plných 30 let, až do roku 1985. Poté přechází do Polského divadla (1985 - 1992). Mimo to patří mezi zakládající členy kabaretu Kůň a velmi úspěšně působil také v dalším varšavském kabaretu Dudek. Kromě herectví se zde proslavil i jako komik a zpěvák.

S filmovou kamerou si poprvé "zaflirtoval" už roku 1954, kdy ve Wajdově filmu Generace stvořil postavu německého policisty. Následovalo mnoho dalších rolí, zpočátku menších a nevýznamných, později se však W. Golas dostává na výsluní divácké přízně. Natočil více jak 50 filmů a seriálů, našim divákům bude asi nejbližší jeho vesnický mládenec Tomáš Čerešňak ze 4 v tanku, či sympatický šofér Marian Szyguła v seriálu Cesta.

I když v Polsku je W. Golas (jeho jméno by se dalo přeložit jako "Naháč") známý hlavně jako vynikající komik, stranou nezůstává ani jeho dramatické tvorba. Během své mnohaleté kariéry ztvárnil nespočet postav ať už historických či současných a dodnes mu poprávu patří přední místo v různých diváckých anketách. Roku 2000 přibyl otisk jeho dlaně i na tzv. Promenádě hvězd" v městečku Międzyzdroje, známém pořádáním filmových festivalů.

Mimo to W. Golas nasbíral i slušnou řádku různých ocenění - jako poslední to zatím je GLORIA ARTIS (Zlatá medaile za zásluhy o kulturu) z roku 2009.

W. Golas je dlouhodobě ženatý, jeho manželkou je herečka Elżbieta Szczepańska, dcera Agnieszka pak svému otci věnovala knížku vzpomínek "Na golasa" ("Obnažený"). Dnes už zdravotní stav (infarkt myokardu) herci nedovolí intenzivní práci na scéně ani před kamerou, výsledky jeho celoživotní práce ale těší polské diváky stále stejně jako kdysi.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

14:55 - 15:55

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

14:40 - 15:25

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Wieslaw Golas

Golas Wieslaw

Naposled navštívené:
Wieslaw Golas

Golas Wieslaw