Zari

Axel von Ambesser

Povolání:
Rodné jméno:
Axel Eugen Alexander von Oesterreich
Národnost:
Narození:
22.6. 1910, Hamburk, Německo
Úmrtí:
6.9. 1988, Mnichov, Bavorsko, NSR
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jeden z nejslavnějších německých režisérů, herec a spisovatel Axel von Ambesser - Axel Eugen Alexander von Oesterreich, se narodil 22. 6. 1910 v Hamburgu v rodině obchodníka.

Po studiu na obchodní akademii se však rozhodl pro kariéru režiséra a herce, a ředitel Ziegel, přítel rodiny jej okamžitě přijal ve svém divadle v Hamburgu. Axel se učil rychle, a za čas už pracoval v angažmá i v jiných německých divadlech pod uměleckým jménem von Ambesser, mj., v Mnichově a v Národním divadle ve Vídni. V roce 1936 však dostal nabídku ze státního divadla v Berlíně.

Ve filmu se objevil už v roce 1935 - Der Gefangene des Königs, Salonwagen E417 – Pulmanův vůz E417, Eine kleine Nachtmusik - Malá noční hudba, Annelie, Der Tanz mit dem Kaiser - Tanec s císařem, s Marikou Rökk, krimi - Der Mann dem man den Namen stahl, nebo komedii Frau über Bord - Žena přes palubu 1944.

Po II. světové válce pracoval nejen pro divadlo a psal scénáře pro film, ale i různá kabaretní vystoupení a byla tu nová práce - pro začínající německou televizi. Hrál ve významných i méně významných filmech, režíroval a daboval americké filmy např. snémek z dílny Charlese Chaplina v Monsieur Verdoux.

V roce 1960 získal v USA ocenění za nejlepší cizojazyčný film – Goldene Glob - Zlatý Glob za film Dobrý voják Švejk podle románu Jaroslava Haška. Švejka hrál Hans Rühmann, a s dalším světoznámým německým hercem Gertem Fröbe se prezentoval v tom samém roce ve snímku Der Gauner und der liebe Gott.

Axel von Ambesser se oženil s herečkou Inge von Oesterreich-Ambesser, a narodila se jim dcera Gwendolyn, která se začala věnovat stejné umělecké činnosti, jako její otec a všestranností už svého otce jak se zdá předčila.

Axel hrál a režíroval ve všech velkých divadlech, často hostoval i ve Vídni. Po válce natočil také několik komedií s válečnou tématikou. Mimo jiné byly jeho divadelní hry uváděny hned po německých klasicích Brechtovi a Zuckermayerovi. Televize byla další kapitolou jeho plodné umělecké práce – a tak jen několik titulů : Begegnung im Herbst , Omelette surprise, Der Vorhang fällt, Großer Bahnhof, Alte Sünden rosten nicht, nebo krimi seriál Tatort.

Krátce před smrtí stanul před kamerou v seriálu Die Schwarzwaldklinik – 1988, v roli soudce Ecknera. Mimo Zlatý Glob získal četná německá a rakouská ocenění typu - Bavorský řád za umělecké zásluhy 1971, Verdienstkreuz des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland - Řád spolkové republiky Německo 1975, Zlatý film 1985 a.j., napsal také dva romány.

Axel von Ambesser zemřel v Mnichově 6. 9. 1988, na infarkt ve věku 78 let. Na svém kontě má jako herec a režisér 50 filmů.

MartaHolubová.clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

53 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

13 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

28 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:50 - 08:15

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Axel von Ambesser

von Ambesser Axel

Jacques Giraud

Giraud Jacques

 Annabella

Annabella

Naposled navštívené:
Axel von Ambesser

von Ambesser Axel

Jacques Giraud

Giraud Jacques

 Annabella

Annabella