Zari

Ion Besoiu

Povolání:
Národnost:
Narození:
11.3. 1931, Sibiu, Rumunsko
Úmrtí:
18.1. 2017, Bukurešť, Rumunsko
Životopis (biografie) / Informace:
Vynikající herec Ion Besoiu se narodil v březnu 1931 v rumunském městě Sibiu. Jeho rodina žila celkem spokojeně, finanční nouzi neměli. Ion vyrůstal společně s bratrem. Hezké časy dětství poznamenaly až válečné události, zejména rok 1944. Malý Ion viděl tehdy v ulicích města na vlastní oči děsivé hrůzy války. Po válce studoval gymnázium a jako mladý student s oblibou psal i recitoval básně. Přihlásil se ke studiu herectví a úspěšně ukončil Akademii múzických umění ve městě Sibiu.

Poté nastoupil k divadlu. Po několika letech práce v menším divadle se přestěhoval do Bukurešti a založil rodinu. Postupně přicházely i první filmové role, jeho debutem před kamerou je snímek z roku 1957. Následovala řada dalších, kde se Ion Besoiu skvěle uplatnil jako představitel žánrově odlišných postav. Některá díla jsme měli možnost shlédnout i v našich kinech. Celkově má na kontě téměř padesát snímků, dále zazářil rovněž v množství divadelních her. Ion Besoiu se vypracoval na jednoho z nejlepších rumunských herců své generace.

Během aktivní filmové kariéry se objevil ve všech stěžejních dílech rumunské kinematografie, natočených v období do roku 1989. Z televizních rolí ho nejvíce proslavila hlavní postava v kultovním seriálu Pod napnutými plachtami (1976). V této sérii, známé i u nás, si zahrál odvážného námořního kapitána Antona Lupana.

Kromě herecké práce Besoiu také 12 let řediteloval divadlu. Za své herecké umění byl vyznamenán mnoha prestižními cenami. Získal ocenění za dlouholetou filmovou i divadelní práci. Kromě vyznamenání za celoživotní přínos rumunskému filmu obdržel v roce 2011 také čestné občanství ve svém rodném městě Sibiu. Ion Besoiu je ženatý. Spolu s manželkou vychovali dceru, která se stala právničkou. Herec je také dlouhá léta ředitelem nadace, jenž pomáhá začínajícím mladým umělcům. 

Autor: miklus

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

0 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

ČT2 - Diana a prokletí rodu Spencerů

11:55 - 12:45

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

5 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:30 - 13:30

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ion Besoiu

Besoiu Ion

Petr Samec

Samec Petr

Alžběta Trojanová

Trojanová Alžběta

Adel Akkad

Akkad Adel

Willy Barbosa

Barbosa Willy

Katherine Denise

Denise Katherine

Naposled navštívené:
Ion Besoiu

Besoiu Ion

Petr Samec

Samec Petr

Alžběta Trojanová

Trojanová Alžběta

Adel Akkad

Akkad Adel

Willy Barbosa

Barbosa Willy

Katherine Denise

Denise Katherine