Zari

Jordan Radičkov

Povolání:
Rodné jméno:
Jordan Dimitrov Radičkov
Známý jako:
Yordan Radichkov
Národnost:
Narození:
24.10. 1929, Kalimanica, Montanská oblast, Bulharsko
Úmrtí:
21.1. 2004, Sofie, Bulharsko
Životopis (biografie) / Informace:
JORDAN RADIČKOV – pseudonym GLIGOR GLIGOROV – byl bulharský prozaik, dramatik a publicista, jeden z nejvýznamějších bulharských spisovatelů 2. pol. 20. století.
Narodil se 24. října 1929 v podhůří Staré planiny ve vesnici Kalimanica v Bulharsku.
Pracoval jako redaktor mnoha listů a časopisů.
Do literatury vstoupil v letech 1949-51 črtami a povídkami v denním tisku.
V první sbírce povídek „Srdce bije pro lidi“ (1959) najdeme lyrický romantický patos, charakteristický též pro první novinové črty, avšak zároveň již můžeme vysledovat to, co bude typické pro celou jeho pozdější tvorbu: napětí mezi tradičním a novým na bulharském venkově. Radičkov zachycuje bulharského venkovana velmi podrobně a kombinuje přitom lyrický psychologický pohled s humorem a ironií.
Sbírka povídek „ Sveřepá nálada“ (1965) se stává přelomovým dílem bulharské literatury, především díky autorovu neepickému stylu vyprávění. Radičkov v ní boří základy dosavadních žánrových postupů venkovské prózy, v povídkách systematicky narušuje dějový sled a klasický způsob vyprávění, podstatu zápletky často odsouvá do pozadí, paroduje tradiční syžetové postupy.
Střet patriarchálního konzervativního venkova s moderními prvky současného života, který je základem celého jeho díla, je v povídkách „Vodnář“, „Pleva a zrno“ a „Jak to?“ zachycen převážně v groteskním a parodickém tónu.
Povídky složené do tzv. řetězovitých cyklů mu umožňují převádět známé postavy z jednoho díla do druhého. Takový postup platnil například ve sbírce „Střelný slabikář“ (1969).
Svou poetiku, navazující na fabulační postupy a styl lidového vyprávění a vyznačující se širokým využitím ironie, grotesky, alegorie a fantastična, úspěšně prosadil v celé své próze.
O nové postupy usiloval též v dramatu: místo děje je vymyšlené, scéna otevřená, neexistuje dělení na hlavní a vedlejší postavy, posloupnost jejich promluv není pevně dána, ani události nejsou významově hierarchizované. V jeho hrách se spojuje tragično s komičnem.
Radičkov je rovněž autorem filmových scénářů:
„Horké poledne“ (1966),
„Připoutaný balon“ (1967),
„Poslední léto“ (1978).
Další díla: „Prosté ruce“, „Obrácené nebe“, „Horský květ“, „Pestrá houně“, „Kozí bradka“, „Vítr klidu“, „Skalní kresby“, „Bláznivá tráva“, „Něžná spirála“, „Vypadlí z povozu Božího“, „Plechový kohoutek“, „Lidé a straky“, „Malé žabí příběhy“, „Užovky na lukách“, „Všichni a nikdo“, „Noemova archa“, „Nová bible“, „Pokus o létání“ a mnoho dalších.
Jordan Radičkov zemřel 21. ledna 2004 v Sofii.

Autor: dandysek

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

34 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

84 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

49 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

74 minut již uběhlo
101 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jordan Radičkov

Radičkov Jordan

Naposled navštívené:
Jordan Radičkov

Radičkov Jordan