Zari

Magali de Vendeuil

Povolání:
Rodné jméno:
Magali Uremie Lucinde Pichon de Vendeuil
Národnost:
Narození:
18.9. 1926, La Vernarède, Francie
Úmrtí:
12.1. 2009, Neuilly-sur-Seine, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Magali de Vendeuil strávila svou kariéru především v divadle, s filmem nebo televizí spolupracovala jen výjimečně. Pocházela ze šlechtické, ale nijak významné rodiny Pichon de Vendeuil, která dříve vlastnila na východě Francie, Magali se ale narodila ve vesnici Le Vernarede na jihu. Herectví vystudovala v Paříži na konzervatoři a po absolutoriu v roce 1950 byla angažována do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde našla uplatnění především v klasice.

I když vedení Comédie Française nerado uvolňovalo herce k natáčení, mladá a půvabná Magali de Vendeuil pochopitelně pozornosti filmařů neunikla a počátkem 50. let několik snímků natočila. Debutovala hlavní rolí mladé nevěsty Marie v Joannonově komedii VESELÁ SVATBA (Drôle de noce, 1952), která ovšem zaznamenala jen průměrný úspěch. Z několika dalších, tentokrát již menších rolí, připomeňme postavu Suzanne v Clairových KRÁSKÁCH NOCI (Les belles de nuit, 1952). Hlavní ženskou roli půvabné dívky Dorii, která přispěchá na pomoc elitnímu agentovi, ztvárnila ve špionážním filmu JEŠTĚ JEDNU WHISKY PRO CALLAGHANA (Plus de whisky pour Callaghan, 1955). Tento film ji spolu s pozdější úspěšnou veselohrou TULÁK FERNAND (Fernand clochard, 1957) uvedl do širšího povědomí.

Spolupráci navázala také s televizí, kde se několikrát objevila v populárním historickém cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1957-1966); hned v jednom z jeho prvních dílů hrála hlavní roli Napoleonovy polské milenky (MARIE WALEWSKÁ, 1957). V roce 1964 se provdala za populárního herce a režiséra Roberta Lamoureuxe (1920-2011), načež značně omezila své aktivity na jevišti i před kamerou. Není nijak překvapivé, že před kameru se vrátila právě v Lamoureuxově režii a postavou matky se znovu připomněla divákům v jeho nadmíru úspěšné válečné komedii KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA? (Mais ou est donc passée la septieme compagnie?, 1973). S podobným hereckým obsazením se o rok později objevila v komedii NEMOŽNÉ... NE PRO FRANCOUZE (Impossible... pas français, 1974), opět v režii Roberta Lamoureuxe.

Počátkem 70. let začala znovu častěji účinkovat v televizi, převážně v divadelních adaptacích, výjimečně to byly i seriály, například v historickém seriálu VÁLKA ŽEN (La guerre des femmes, 1986) hrála královnu Annu Rakouskou. Ve spolupráci s Robertem Lamoureuxem pak znovu hrála i divadlo, častěji vystupovala na jevišti Théâtre Antoine, své umělecké aktivity ukončila v závěru 90. let.

Magali de Vendeuil zemřela v Paříži 12. ledna 2009 ve věku 82 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Magali de Vendeuil

de Vendeuil Magali

Black Panther

Black Panther
Black Panther

Smieško

Smieško
Smieško

Naposled navštívené:
Magali de Vendeuil

de Vendeuil Magali

Black Panther

Black Panther
Black Panther

Smieško

Smieško
Smieško