Zari

John Agar

Povolání:
Národnost:
Narození:
31.1. 1921, Chicago, Illinois, USA
Úmrtí:
7.4. 2002, Burbank, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Filmový herec John Agar se narodil 31. 1. 1921 v Illionis, Chicago. Rodiče pocházeli z poměrně velmi sociálně slabých poměrů, až teprve později se otec vypracoval do pozice vedoucího v masokombinátu. John měl ještě čtyři sourozence. Vystudoval jako výborný žák na Harvard School, a akademii Lake Forest v Chicagu. Rodina se přestěhovala po ukončení jeho studií, a po smrti otce do Los Angeles. V roce 1942 vstoupil jako seržant do leteckých sborů, a bojoval v armádě USA za II. světové války. V US army zůstal i po válce.

V roce 1944 se seznámil s bývalou dětskou filmovou star, miláčkem amerických filmových fanoušků – Shirley Temple. Zamilovali se do sebe a 19. 9. 1945 se konala svatba. V roce 1946 se jim narodila dcera Linda Susan Agar. Když se o nějaký čas později seznámil s producentem Davidem O. Selznickem, ten zauvažoval, že by mohl tohoto pohledného, 185 cm vysokého mladého muže prosadit i přes jeho minimální herecké zkušenosti ve filmu. Oba manželé spolu pak hráli vedle hereckých kolegů No1 - jako Henry Fonda, John Wayne a přirozeně i Shirley Temple v prvním Agarově filmu –Forth Apache – kde si zahrál mladého poručíka Michaela Shannona Ó Rourkea, v režii Johna Forda.

Rok 1949 byl pro něj velmi úspěšný, protože hrál hned ve čtyřech filmech – Adventure in Baltimor, The Woman on Pier, ale za zmínku stojí – She Wore a Yellow Ribbon – role poručíka Cohila, především však pověstný snímek z II.světové války – Sands of Iwo Jima, který patří mezi známé, a kvalitná filmy s vojenskou tématikou. Na přelomu roku 1949-1950 přichází rozvod se Shirley Temple, a on pod dojmem rozchodu odmítl nabízené filmy, a natočil pouze jeden s názvem - Breakthrout – role poručíka Malloryho, protože na ten měl již podepsanou smlouvu. Po rozvodu se Shirley, se oženil v roce 1951 s modelkou Lorettou Barnett Combs, se kterou měli dva syny, Martina a Johna G. Agara. Loretta Agar zemřela ve věku 78 let v roce 2000.

John hrál také jako určitý, nechci říct vyhraněný typ, do jisté doby ve filmech převážně westernového zaměření, a za všechny v roce 1952 - Woman of the North Country, ale později přešel na tak zvané B – filmy a hrál v hororech, a nebo Science Fiction – o kterých se vyjádřil, že je docela nesnáší... Pravdou je to, že na druhou stranu potřeboval zabezpečit rodinu, a tak současně říkal ..: “je to však moje práce a já jsem herec, a tak hraju “… stal se také hercem v TV seriálech, jako mnoho dalších kolegů. Současně mohu podle výčtu filmů, které natočil ( 94 snímků) říci, že měl práce dost, a že si určitě na nedostatek různých rolí nemohl stěžovat.

Jeho poslední prací před TV kamerou byl horrorový snímek z roku 2001 V Vampire Hunters Club. John Agar zemřel ve věku 81 let dne 7. 4. 2002 v Burbanku v Kalifornii na komplikace po zápalu plic.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Agar

Agar John

Věc (The Thing)

Věc
The Thing

Naposled navštívené:
John Agar

Agar John

Věc (The Thing)

Věc
The Thing