Zari

Yves Barsacq

Povolání:
Národnost:
Narození:
17.6. 1931, Paříž, Francie
Úmrtí:
4.10. 2015, Albenga, Itálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Yves Barsacq se narodil 17. června 1931 v Paříži. Po otci a strýci zdědil umělecké sklony. Otec, Leon Barsacq, se narodil v Carské Rusi, ve Francii pracoval jako dekoratér a kostýmní výtvarník. Leonův mladší bratr André navíc začal pracovat jako scénograf, dramaturg a později i jako divadelní režisér. Ale Yves Barsacq neměl žádnou protekci. Musel začít poctivě od studia školy Louise Lumiera, po jejím absolutoriu pracoval 3 roky u filmu jako technik. Pařížskou Vysokou školu fotografickou a filmovou navštěvoval společně s Louis de Funésem, tam se z nich stali dobří přátelé, i když Barsacq byl téměř o generaci mladší.

Před filmovou kamerou se Yves Barsacq poprvé objevil ve snímku Pierra Kasta UN AMOUR DE POCHE (1957). Zde se postavil po bok hereckého esa Jeana Maraise a vycházející hvězdy francouzského filmu Jean-Claude Brialyho, který v tomto snímku dostal první větší roli své filmové kariéry. Do role komisaře si odskočil úspěšný režisér Jean-Peirre Melville. Což bylo také jediné setkání Barsacqa s Melvillem.

Již následující rok se objevil Barsacq v roli Berthiera, který pronese několik replik v akčním filmu s Lino Venturou ZDRAVÍ VÁS GORILA (1958). Barsacq získla stejnou roli i v pokračování s názvem LA VALSE DU GORILLE (1959), Lino Ventura již v dalších dílech odmítl hrát, tak jeho místo supeagenta zaujal jeden z prvních francouzských akčních herců Charles Vanel. Rok 1959 přinesl setkání s dalšími zajímavými postavami francouzského filmu, na režisérské stoličce se usadil Roger Vadim a ke spolupráci pozval Jeanne Moreau, Gérarda Phillipa a nováčky Jean-Louis Trintignanta s Yvesem Barsacqem. Vznikl diváky i kritikou ceněný film NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (1958). S Romy Schneider a Curdem Jürgensem se Barsacq setkal při natáčení filmu KATIA (1959).

Rok 1960 přinesl příležitosti po boku Annie Girardot ve snímku RECOURS EN GRYCE, Rogera Hanina a Bernarda Bliera ve filmu L'ENNEMI DANS L'OMBRE. Následující rok si Barsacq zahrál společně s Bourvilem a Philippem Noiretem v komedii VŠECHNO ZLATO SVĚTA (1961). V další komedii LA BRIDE SUR LE COU (1961) mohl Barsacq během práce spočinout pohledem na představitelce hlavní role, jíž nebyl nikdo jiný, než tehdejší sexbomba Brigitte Bardot.

V roce 1962 se konečně setkal před kamerou se svým přítelem ze studií Louisem de Funésem, společně si zahráli v jedné z povídek ve filmu ĎÁBLOVO DESATERO (1962). Spolupráci si zopakovali o rok později na snímku POUIC POUIC (1963), kde byl Barsacq dle svých slov spíše nosičem vody, než hercem. Obdobná situace nastala, když Funés uhovořil Georgese Lautnera, aby k natáčení DES PISSENLITS PAR LA RACINE (1964) opět přizval jeho přítele Barsacqa.

V roce 1964 se Barsacq také objevil v romantickém filmu ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ v hlavní roli s Michéle Mercierovou a Robertem Hosseinem. Od roku 1966 začala spolupráce Barsacqa s velikánem francouzského filmu Jeanem Gabinem, nejdříve si spolu zahráli ve filmu RVAČKA V PANAMĚ (1966), následovalo SLUNCE ROŠŤÁKŮ (1967), TETOVANÝ (1968) společně s kamarádem de Funésem a PAŠA (1968). Se svým přítelem si Barsacq zahrál ještě dvakrát, v komediích ČETNÍK SE ŽENÍ (1968) a ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ (1970). S Jeanem Gabinem si zahrál také pouze ještě dvakrát, ve filmech KOČKA (1971) a ČERNÝ PRAPOR VLAJE NAD PEKÁČEM (1971).

V sedmdesátých letech se Barsacq zviditelnil především díky komediím. V ELLE CAUSE PLUS, ELLE FLINGUE (1972) s Annie Girardot v hlavní roli si zahrál druhého inspektora, který skončil ve stroji paní mafiánky. Následovaly další populární komedie jako BAŽANTI JEDOU DO ŠPANĚLSKA (1972), DOMOVNÍK (1973), LÁSKA A SMRT (1975), HRAČKA (1976) a STEPUJÍCÍ STONOŽKA (1977).

V osmdesátých letech se Barsacq více věnoval práci pro televizi a především pro svůj oblíbený dabing. Jeho hlas je Francii spojen s Genem Hackmanem, Anthony Hopkinsem a Patem Hinglem v Batmanech. Yves Barsacq také dabuje Duponta v animovaném seriálu TINTINOVA DOBRODRUŽSTVÍ (1990).
Yves Barsacq má na svém kontě přes 170 filmů, ve kterých hrál, v pěti z nich společně s přítelem ze studií Louisem de Funésem, šestkrát se před kamerou potkal s Jeanem Gabinem. V současné době se již věnuje pouze dabingu.

Autor: snorlax

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Yves Barsacq

Barsacq Yves

Přežili rok 2000

Přežili rok 2000
Přežili rok 2000

Pád do nemilosti (Fall from Grace)

Pád do nemilosti
Fall from Grace

Naposled navštívené:
Yves Barsacq

Barsacq Yves

Přežili rok 2000

Přežili rok 2000
Přežili rok 2000

Pád do nemilosti (Fall from Grace)

Pád do nemilosti
Fall from Grace