Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Christian Marquand

Povolání:
Národnost:
Narození:
15.3. 1927, Marseille, Francie
Úmrtí:
22.11. 2000, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec a režisér Christian Marquand spolu s bratrem Serge Marquandem (1930-2004) a sestrou Nadine Trintignant (*1934) tvořil významné sourozenecké trio prostupující několika dekádami francouzské kinematografie. Christian se narodil v Marseille v jižní Francii a pocházel ze smíšené arabsko-španělské rodiny. Španělština byla vedle francouzštiny jeho rodným jazykem, později si ještě osvojil italštinu a angličtinu a dobré jazykové vybavení mu umožnilo hrát v řadě zahraničních filmů. Herectví studoval u slavné herečky Tani Balachové, ve filmu debutoval krátce po druhé světové válce, kdy se v bezejmenných epizodách objevil v umělecky hodnotných filmech KRÁSKA A ZVÍŘE (La belle et le bete, 1946) a NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ (Quai des Orfevres, 1947).

Na přelomu 40. a 50. let hrál Christian Marquand především divadlo, své herecké počátky spojil se scénami Théâtre Antoine, Théâtre Montparnasse nebo Théâtre de la Renaissance. Výraznější spolupráci s filmem navázal v padesátých letech a poprvé na sebe upozornil jako Paolo, milenec titulní hrdinky (Martine Carol) ve slavném příběhu LUKRÉCIE BORGIA (Lucrece Borgia, 1953). Krátce nato začal točit často také v Itálii a objevil se mimo jiné ve Viscontiho filmu VÁŠEŇ (Senso, 1954).

Od počátků své herecké dráhy byl Marquand přítelem režiséra Rogera Vadima a ten mu poskytl velkou příležitost ve slavném filmu ... A BŮH STVOŘIL ŽENU (Et Dieu... créa la femme, 1956), kde spolu se svým budoucím švagrem J. L. Trintignantem vytvořil dvojici nápadníků Brigitte Bardot. Další hlavní roli hrál Marquand v páru s původem rakouskou herečkou Marií Schell ve filmu LÁSKA BEZ PŘEDSUDKŮ (Une vie, 1958). Koncem 50. let začal spolupracovat také s televizí, objevil se v několika povídkových filmech, které se v té době těšily značné oblibě, své herecké aktivity rozšířil i do Španělska, kde natočil tři filmy, dodnes je uváděn také mezinárodně obsazený válečný velkofilm NEJDELŠÍ DEN (The Longest Day, 1962), kde hrál jednoho z důstojníků.

V roce 1963 se Marquand oženil s herečkou Tinou Aumont (1946-2006), dcerou slavného herce Jean-Pierra Aumonta. V této době natočil Christian Marquand podle vlastního scénáře svůj režijní debut LES GRANDS CHEMINS (1963) s Robertem Hosseinem v hlavní roli (hrál v něm také Christianův bratr Serge a jejich sestra Nadine, v té době již manželka J. L. Trintignanta, si zde odbývala své začátky u filmu jako střihačka). Spolu s manželkou pak Christian Marquand přesídlil do Ameriky a v Hollywoodu hrál menší role v několika filmech. Velkou kariéru sice neudělal, ale navázal zde prospěšné kontakty, mimo jiné se spřátelil s Marlonem Brandem. V roce 1968 realizoval jako režisér svůj druhý film, lechtivou komedii CANDY (1968), natáčenou mimo jiné v Římě. Výsledek sice nesplnil očekávání, ale díky mimořádnému hereckému obsazení amerických, ale také italských nebo britských hvězd, se tento film dodnes těší diváckému zájmu. Z Marquandovy herecké filmografie v Hollywoodu se sluší připomenout LET FÉNIXE (The Flight of the Phoenix, 1965).

Delší časové rozestupy mezi dalšími Marquandovými filmy v průběhu sedmdesátých let byly způsobeny jeho uměleckými zájmy, věnoval se malování a před kamerou se objevoval spíše výjimečně, opět ale točil i v zahraničních produkcích. Jako úspěšný svůdník Georges se objevil v komedii MLUV, MLUV, ZAJÍMÁŠ MĚ (Cause toujours... tu m'intéresses, 1979) známé i u nás. Zcela výjimečné místo v Marquandově filmografii zaujímá jeden z jeho posledních filmů, lyrický rodinný příběh PŘÍŠTÍ LÉTO (L'été prochain, 1985), který režírovala jeho sestra Nadine Trintignant, menší roli zde hrál i jejich bratr Serge Marquand.

Koncem osmdesátých let hrál Christian Marquand ještě ve dvou televizních seriálech, ale pak se zcela stáhnul do ústraní a kvůli postupující Alzheimerově chorobě musel rezignovat na všechny další umělecké aktivity. Zemřel 22. listopadu 2000 v Ivry-sur-Seine nedaleko Paříže ve věku 73 let. K soukromí Christiana Marquanda dodejme, že přes manželství s Tinou Aumont žil v sedmdesátých letech s herečkou Dominique Sanda (*1948), s níž měl syna Yanna Marquanda. I když jejich nemanželský vztah je již dávno minulostí a Christian a jeho manželka jsou po smrti, Dominique Sanda má s Marquandovou rodinou dodnes vyhrocené vztahy.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christian Marquand

Marquand Christian

Naposled navštívené:
Christian Marquand

Marquand Christian