Zari

Mario Costa

Povolání:
Národnost:
Narození:
1.6. 1904, Řím, Itálie
Úmrtí:
22.10. 1995, Řím, Itálie
Životopis (biografie) / Informace:
Tvorba italského režiséra Maria Costy se dá rozdělit na dvě základní témata, nejprve to byly filmové verze slavných oper, později dobrodružné filmy. Mario Costa byl rodákem z Říma a u filmu začal pracovat ve svých dvaceti letech, původně byl střihačem, asistentem produkce, podílel se také na dabingu, koncem třicátých let začal psát i scénáře. Jeho prvotinou byl dokumentární film FONTANE DI ROMA (1938), za další krátký film PINI DI ROMA (1941) byl oceněn na festivalu v Benátkách.

Celovečerním režijním debutem Maria Costy byl melodramatický příběh JÍT SVOU CESTOU (La sua strada, 1943), k němuž si napsal sám scénář a také jej sestříhal. Film byl uveden až po válce, setkal se ale s kladným ohlasem u kritiky i diváků, z našeho pohledu je zajímavostí, že hlavní roli zde ztvárnila Lída Baarová, která tehdy měla zákaz v Čechách. Po válce se Mario Costa zaměřil na filmová zpracování slavných oper. V tomto žánru sice nemohl ohrozit pozici jiného slavného režiséra Carmina Gallona, nicméně i jeho verze osvědčených předloh jako LAZEBNÍK SEVILSKÝ (Il barbiere di Siviglia, 1946) nebo NÁPOJ LÁSKY (L´elisir d´amore, 1946) dosáhly slušného komerčního úspěchu. Značného ohlasu u diváků dosáhl také s příběhem zasazeným do světa operních pěvců POBLÁZNĚNÍ OPEROU (Follie per l´opera, 1947).

Poté, co počátkem padesátých let opustil svět opery, začal Mario Costa točit filmy různých žánrů, dalšího komerčního triumfu dosáhl s dramatem ODPUSŤ! (Perdonami, 1952) s Rafem Vallonem v hlavní roli; tento film jen v italských kinech vidělo přes pět a půl miliónu návštěvníků. Znovu točil také s Lídou Baarovou (SOUCIT S PADLÝMI – Pieta per chi cade, 1953). Z jeho další tvorby zahrnující různé žánry připomeňme mezinárodně obsazené drama VĚZŇOVÉ ZLA (Prigionieri del male, 1955) se švédskou kráskou May Britt v hlavní roli.

Koncem padesátých let se Mario Costa soustředil na dobrodružné příběhy zasazené do různých historických období, širšího ohlasu dosáhl s filmem KRÁLOVÉ FRANCIE (I reali di Francia, 1959) s kubánskou hvězdou Chelo Alonso v hlavní roli, šikovně reagoval také na počínající zájem o pirátské příběhy (KRÁLOVNA PIRÁTŮ – La venere dei pirati, 1961). Vzápětí se Mario Costa neubránil požadavkům producentů a realizoval několik příběhu z žánru tzv. sandálu a meče (ŘÍMSKÝ GLADIÁTOR – Il gladiatore di Roma, 1962). Jako jiní tvůrci dobrodružných filmů pak přešel ke spaghetti westernům (BUFFALO BILL, 1965). Poslední položkou v Costově filmografii je western ŠELMA (La belva, 1970) s Klausem Kinskim v hlavní roli.

Mario Costa zemřel v Římě 22. října 1995 ve věku 91 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mario Costa

Costa Mario

Milton Parsons

Parsons Milton

Naposled navštívené:
Mario Costa

Costa Mario

Milton Parsons

Parsons Milton