Zari

Jaroslav Vlach

Povolání:
Národnost:
Věk:
74
Narození:
14.12. 1949, Prostějov, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Jaroslav Vlach pochází z Prostějova a s divadlem se poprvé seznámil v dramatickém kroužku, kam jej přivedl starší bratr. Po maturitě vystudoval herectví na Janáčkové akademii múzických umění v Brně (1972) a následujících dvacet let strávil převážně na oblastních scénách. Začínal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, krátce hrál v Západočeském divadle v Chebu. Osobně rád vzpomíná na Divadlo Vítězného února v Hradci Králové (dnešní Klicperovo divadlo), kde se setkal s významnými osobnostmi jako Jan Grossman nebo Miroslav Krobot. V mládí dostával kromě rolí milovníků i velké dramatické příležitosti (Don Juan, Romeo a Julie).

Počátkem osmdesátých let získal Jaroslav Vlach první nevelkou zkušenost s kamerou, když hrál v televizním kriminálním příběhu SOVÍ HNÍZDO (1981), ke spolupráci s filmem byl přizván až o pět let později (CENA MEDU, 1986). Po angažmá v libereckém Divadle F. X. Šaldy se nakonec dostal do Prahy, kde začínal v Divadle E. F. Buriana, od roku 1991 působí v souboru Městských divadel pražských, jeho domovskou scénou je především Divadlo ABC.

S příchodem do Prahy rozšířil Jaroslav Vlach svou filmografii o několik seriálů (DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989; NEJVĚTŠÍ Z PIEROTŮ, 1990; NÁHRDELNÍK, 1992), ve filmu se ale objevil znovu až v roce 2002 (ve filmu PERNÍKOVÁ VĚŽ hrál stavbyvedoucího). V divadle Jaroslav Vlach nejraději hraje v žánru konverzační komedie (Jak je důležité míti Filipa, Charleyova teta, Tři muži ve člunu a pes), objevuje se ale i v klasice (Scapinova šibalství, Anna Karenina, Poprask na laguně). V poslední době hraje dědečka v divadelní adaptaci populárního románu Saturnin, vidět jej můžeme také v představeních Vše o mé matce nebo Zlatí úhoři. Kromě divadla se Jaroslav Vlach příležitostně věnuje dabingu (pro animované filmy o medvídkovi Pú namluvil oslíka Ijáčka).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:00 - 14:45

34 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

59 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

14:10 - 14:55

24 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jaroslav Vlach

Vlach Jaroslav

 Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Naposled navštívené:
Jaroslav Vlach

Vlach Jaroslav

 Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK