Zari

Jonathan Rhys Meyers

Povolání:
Rodné jméno:
Jonathan Michael Francis O'Keefe
Známý jako:
Jonathan Rhys-Meyers
Národnost:
Věk:
47
Narození:
27.7. 1977, Dublin, Irsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
"Tudorovec" 21. století spatřil tento svět poprvé 27. července 1977 v irském Dublinu - městě okupovaném Vikingy. Rozený Jonathan Michael Francis O’Keeffe byl zmítán svým osudem od ranného dětství. V prvním roce života jeho rodina zakotvila v hrabství Cork, aby později v Jonathanově třech letech jeho otec opustil rodinu. Od té doby žil malý Jonny s matkou a třemi mladšími bratry sám.

Možná se to vše nakonec projevilo na jeho bouřlivém mládí, kdy strávil nějaký čas v sirotčinci, či byl v šestnácti letech trvale vyloučen ze školy. Vše zlé je pro něco dobré - svůj čas za školou trávil na místním bazénu, kde jej nakonec objevili agenti z castingu pro film "War of the Buttons" (1994). Roli Jonathan nedostal, jakékoli herecké ambice se vzdal, aby nedlouho poté přijal výzvu pro casting na národní reklamní kampaň na polévku "Knorr". Brzy přišel jeho herecký debut s velmi malou rolí ve filmu "A Man of No Importance" (1994), poté přišla první hlavní role "Disappearance of Finbar" (1996), dále role vraha Collinse ve snímku "Michael Collins", kdy byl režisérem tohoto filmu - Neilem Jordanem, nazván "novodobým Tomem Cruisem", díky očividné Jonathanově alarmující jistotě výhry - přijetí do role na castingu.

Od této chvíle matričně přejmenovaný Jonathan Rhys Meyers začal rozjíždět svou kariéru ve velkém - filmy: The Maker (1997), Telling Lies in America (1997), The Tribe (1998), The Governess (1998), B. Monkey (1998), Titus (1999), Ride with Devil (1999)... Stěžejním mu byl ale až film "Velvet Goldmine" (1998), kterým se vryl do paměti svým slavnějším kolegům. Zvládl roli mladého, drogami opojeného bohéma a některé písně z filmu nazpíval sám, což ale později nebylo vyjímkou ani ve snímku "August Rush" (2007).

Spolu s Jonathanem se v kontroverzním snímku s českým překladem "Sametová extáze" objevila o pět let mladší Toni Collette, o které se tradovalo, že mu byla po jistou dobu životní partnerkou. Další, mladším generacím jistě známější filmy jsou např. "Bend it Like Beckham" (2002), "The Lion in Winter" (2003), "Vanity Fair" (2004), "Alexander" (2004), a konečně "Match Point" (2005) - nejdelší film Woodyho Allena, nominovaný za svůj scénář na Oscara, a také prezentovaný na filmovém festivalu v Cannes v roce 2005, kdy Jonathan exceloval jako "zlatokop", nevěrník, lhář a vrah. Od této chvíle je herec dosazován do náročných rolí významných postav - "Elvis" (2005), "Shelter" (2010) - kdy ztvárnil dokonce trojroli rozdvojeného a labilního Davida / Adama / Wesleyho.

Ale hlavní významnou historickou osobností, kterou Jonathan ve své tvorbě představuje, je bezesporu role Henry VIII. Tudor, King of England "The Tudors". Irsko-kanadsko-americký seriál se natáčel v Anglii v produkci televize Showtime a je aktuálně nominovaný na dva Zlaté glóby v těch nejprestižnějších kategoriích: jako nejlepší dramatický seriál a za hlavní roli Jonathana Rhys-Meyerse. Získal také dvě ceny Emmy – za nejlepší kostýmy a nejlepší hudební motiv úvodních titulků. Dále je nominován na dalších 39 různých ocenění.

Seriál má 4 sezóny, natočené v letech 2007-2010 a mapuje život anglického krále Jindřicha VIII., jeho vládu, bohémský milostný život, šest manželek a dědice trůnu. Opusťmě profesionální kariéru a věnujme se Jonathanovým názorům, myšlenkám a zajímavostem ze života...

- narozen s vadou srdce, ze strachu, že nebude žít dlouho, byl poměrně rychle pokřtěn rodiči
- miluje jízdu na koni, vlastní koně se jménem "Belle"
- časopisem Cosmopolitan zvolen 34. nejvíce sexy mužem světa pro rok 1998
- se zrodem své herecké kariéry si změnil jméno, "Meyers" je rodné jméno jeho matky
- nejlepší výkon podle něj podal ve filmu "Match Point"
- tu čest, nazývat se jeho partnerkou, měla Toni Collett, Asia Argento, Rachael Leigh Cook, Estella Warren
- jeho srdce má nyní dlouhodobě v hrsti bohatá dědička Reena Hammer, a to od roku 2004, kdy spolu vedou vztah na dálku nebo společně pendlují mezi Amerikou a Londýnem, kde je herec momentálně natrvalo usazen, vztah prozatím vydržel také hercovu lásku k alkoholu, která se v posledních letech vyšplhala až na zákaz vstupu na letiště v Dublinu či pobyt v léčebně
- Jonathan je tváří pánské módy "Versace", "Energie", a vůně "Hugo Boss"
- žije v Londýně a Los Angeles, vlatní byt také v Maroku a Dublinu
- 18. listopadu 2007 byl zatčen na letišti v Dublinu na základě obvinění z opilství a výtržnosti na veřejnosti
- jeho matka Geraldine Meyers zemřela náhle v padesáti letech v roce 2007, od té doby Jonathan propadl alkoholu
- jeho oblíbenec je herec Joaquin Phoenix, Johnny Depp
- jako dítě si pohrával s myšlenkou stát se knězem
- ze své první výplaty koupil matce dům
- je velikým fanouškem Boba Marleyho

Prohlásil:
"Byl jsem jiný, jsem a budu jiný, a každý to ví."
"Jako dítě jsem trávil spoustu času tím, že jsem předstíral, že jsem někdo jiný. Vyrůstat v 1980 nebylo příliš vzrušující, takže si vytvořit své náhradní "Já" bylo na místě. Předstírat, co budu dělat v onen den a žít v tom snu bylo mým tajemstvím. Takže je dnes velmi lehké být hercem. Hodně jsem jako malý hrál. Ne profesionálně, ale tam uvnitř. Tak jsem se zotavoval ze svého smutku."

Autor: zuzana.shilla.novak

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na cestě po emirátském Ras Al-...

16:45 - 17:15

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

16:50 - 17:50

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

23 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jonathan Rhys Meyers

Rhys Meyers Jonathan

Horské volání S.O.S.

Horské volání S.O.S.
Horské volání S.O.S.

Naposled navštívené:
Jonathan Rhys Meyers

Rhys Meyers Jonathan

Horské volání S.O.S.

Horské volání S.O.S.
Horské volání S.O.S.