Zari

Billie Burke

Povolání:
Rodné jméno:
Mary William Ethelbert Appleton Burke
Národnost:
Narození:
7.8. 1884, Washington D.C., USA
Úmrtí:
14.5. 1970, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Billie Burke, vlastním jménem - Mary William Ethelbert Appleton, herečka pověstná svým komediálním talentem, se narodila do rodiny vaudevillových umělců v předminulém století ve Washington D.C. dne 7. 8. 1884. Otec byl oblíbený komik a klaun a matka byla zpěvačka. Rodina pracovala v USA, ale i v Evropě. Matka jí učila zpívat, otec jí zasvěcoval do komediálních výstupů. Billie debutovala na vaudevillové scéně v roce 1903 jako zpěvačka a komička a protože byla talentovaná, slavila velké úspěchy.

Zní to skoro jako pohádkový příběh, ale v roce 1913 se setkala s „Velkým“ Florenzem Ziegfieldem Jr., který zdědil po otci, a vlastnil v USA nejlepší a nejvýnosnější kabaret té doby. Byl znalcem umění, zpěvu, tance, humoru. Jejich láska byla o rok později - 1914 korunována svatbou, a v roce 1916 se jim narodila dcera Patricia. Ku podivu Ziegfeld byl šťastný, že jeho manželka i jako vdaná žena jevila zájem o uměleckou práci, a naopak ji podporoval, i když dostala nabídku k filmu.

Co se týká její práce v divadle u Florence uvedu jen několik divadelních představení od roku 1917 - The Rescuing Angel, A Marriage of Convenience, Caesar's Wife, The Intimate Strangers, Rose Briar, Annie Dear, The Marquise, mezi její poslední práce pro Ziegfildovu scénu byly i zfilmované - Ziegfeld Follies of 1934, Ziegfeld Follies of 1936, Ziegfeld Follies of 1943 a poslední v roce 1944 - Mrs. January and Mr. X. Mimo jiné spolupracovala od roku 1932 s radiem a tuto plodnou spolupráci ukončila v roce 1956.

Je pravdou, že i schopné podnikatele může postihnout smůla, a tak se i Ziegfeld neprozřetelně a z mnoha různých důvodů zadlužil. Billie se velkou měrou poddílela na záchraně jeho jména, a po jeho smrti v roce 1932, kdy splácela všechny jeho dluhy, se jí nakonec podařilo divadlo i manžela očistit a scénu po čase nakonec s velkým ziskem prodat. Billie byla neuvěřitelně cílevědomá, talentovaná, schopná, úspěšná a to nejen na prknech, u rozhlasového mikrofonu, na zájezdových představeních, před filmovou kamerou, ale i jako výkonná ředitelka a managerka.

Burke se ve filmovém studiu objevila poprvé v roce 1916 v němém romantickém příběhu Peggy a v zápětí na to ve snímku Gloria's Romance. Do příchodu zvukového filmu natáčela jeden film ročně. Příchodem zvukového filmu nastaly pro Billie další žně, protože se začala uplatňovat v komediálních, romantických filmech. Z té doby bych jmenovala několik zajímavých a dodnes úspěšných filmů plných humoru a espritu – Diner at Eight – Večeře v osm s Jean Harlow a bratry Barrymorovými 1933, Piccadilly Jim 1936, nebo velmi úspěšný duchařský film Topper 1937, a ten se dočkal pro velký úspěch pokračování - Topper jede na výlet - Topper Takes a Trip 1939, a do třetice všeho dobrého a dlužno říct, že tyto snímky neztratily ani dnes nic ze svého vtipu a humoru - tentokrát v barevní verzi a z roku 1941 Topper Returns – Topper se vrací. Pokaždé hrála manželku hlavního představitele bankovního ředitele Toppera Claru.

Další role, která stojí za zmíňku byla kouzelnice Glinda v muzikálu s Judy Garland – Čaroděj ze země Oz - The Wizard of Oz v roce 1939. Mezi úspěšné komedie na kterých se poddílela byl Otec nevěsty a Otec na odpočinku (u nás se tento film jmenoval - Jak je těžké být dědečkem) se Spencerem Tracym, Joan Bennett a Elizabeth Taylor, kde si zahrála Elizabetinu tchýni Doris Dunstan ve: Father of the Bride 1950, a Father's Little Dividend 1951. Od roku 1953 přistupuje k práci volněji a natáčí 1 film ročně. Z tohoto období si snad bude divák nejvíce pamatovat Hoši z Filadelfie a nebo film v režii Johna Forda - Sergeant Rutledge z roku 1960, a jejím posledním filmem vůbec byl snímek Pepe – také v roce 1960.

Billie Burke zemřela ve věku 86 let dne 14. 5. 1970 v Los Angeles - Kalifornie a je pohřbena v New Yorku. Hrála v 87 filmech, nazpívala písně k pěti filmům a je autorkou scénáře k filmu Show Boat.





Marta Holubová-clara.Bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

04:25 - 04:45

1 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté výpravy (2005) [TV ...

04:25 - 04:50

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - My, chalupáři

03:20 - 04:45

66 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:00 - 05:00

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Billie Burke

Burke Billie

Naposled navštívené:
Billie Burke

Burke Billie