Zari

Myriam Boyer

Povolání:
Národnost:
Věk:
76
Narození:
23.5. 1948, Lyon, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Myriam Boyer prožila neradostné dětství a na jeviště se dostala v podstatě náhodou, dnes je z ní ale uznávaná divadelní herečka, má za sebou také bohatou práci pro film a televizi, dvakrát byla nominována i na Cézara za vedlejší roli. Narodila se v Lyonu do prostých poměrů a již od dětství se musela starat o vážně nemocnou matku, zatímco otec se sklony k alkoholismu a násilí rodině vůbec nevěnoval. V šestnácti letech začala v rodném Lyonu pracovat jako písařka, zároveň se nechala zaměstnat u jednoho místního klenotníka a při práci s voskem utrpěla těžké popáleniny.

Po uzdravení přijala práci v divadle jenom proto, aby byla blízko domovu, brzy se ale prosadila jako herečka a přešla na prestižnější scénu Théâtre de la Cité v Lyonu. V osmnácti letech se provdala a se svým prvním manželem, hercem Rogerem Cornillacem, žila několik let. Jejich syn Clovis Cornillac (*1967) je dnes též známým hercem. Od počátku sedmdesátých let se Myriam Boyer začala objevovat před kamerou, zpočátku v televizi, její první výstup ve filmu je spojen s komedií NEJVĚTŠÍ UDÁLOST OD CHVÍLE, KDY ČLOVĚK VSTOUPIL NA MĚSÍC (L’evenement le plus important depuis que l’homme a marché sur la lune, 1973).

Po rozvodu s Rogerem Cornillacem se v roce 1975 jejím druhým manželem stal režisér amerického původu John Berry (1917-1999), s nímž žila až do jeho smrti. Jejich syn Arny Berry (*1982) se dnes prosazuje jako divadelní režisér a herec. I když se Myriam Boyer během sedmdesátých let objevila v několika filmech známých i u nás, její filmografie se rozrůstala jen pomalu vzhledem k tomu, že jako divadelní herečka nadále působila mimo Paříž. Až ve třiceti letech hrála jednu z hlavních rolí po boku Patricka Dewaere ve filmu ČERNÁ ŘADA (Série noire, 1979). Za tento výrazný psychologický příběh s kriminální zápletkou byla také nominována na Cézara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Prvního většího triumfu na jevišti dosáhla s Koltesovou hrou Boj černocha se psy, za niž v roce 1983 obdržela Cenu kritiky. Za svou kreaci v další Koltesově hře Roberto Zucco byla v roce 1991 nominována na prestižní Molierovu cenu. V osmdesátých letech se před kamerou objevovala ještě méně než v předchozí dekádě, připomeňme alespoň společnou práci s Gérardem Depardieu (PŘÍLIŠ KRÁSNÁ – Trop belle pour toi, 1989; VŠECHNA JITRA SVĚTA – Tous le matins du monde, 1991). S Depardieuem hrála také ve filmu URANUS (1990), kde vytvořila manželskou dvojici s Michelem Blancem. Druhou nominaci na Cézara jí vynesl film Bertranda Bliera CUKR, KÁVA, LIMONÁDA (Un, deux, trois, soleil, 1993), v němž byla matkou hlavní hrdinky (Anouk Grinberg). Jako producentka mezitím pracovala také na dvou filmech svého manžela Johna Berryho.

V devadesátých letech se Myriam Boyer třikrát poměrně úspěšně pokusila i o filmovou režii, titulní roli si například přisoudila ve vlastním filmu MATKA CHRISTAIN (La mere Christain, 1998), do nějž obsadila i svého syna Clovise. Tento snímek byl uveden na festivalu v Benátkách a ocenila jej odborná porota filmových kritiků. Mezitím se častěji začala objevovat i v televizi, diváci ji mohli vidět v několika detektivních seriálech, velkých úspěchů ale dosáhla i na divadelním jevišti. Za představení slavné hry Kdo se bojí Virginie Woolfové? v pařížském divadle Théâtre de la Gaité Montparnasse získala Molierovu cenu (1997), podruhé tuto trofej obdržela za hru Život před sebou Romaina Garyho v roce 2008.

Z jejích dalších filmových rolí – v nichž začínají převažovat úlohy matek – je na místě připomenout postavu matky hlavního hrdiny (Vincent Cassel) v thrillerech VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1 (L’instinct de mort, 2001) a VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1: EPILOG (L’ennemi public No. 1, 2008), zatím naposledy stála před kamerou ve filmu MONSIEUR PAPA (2011), kde opět hrál i její syn Clovis Cornillac. Pokračuje i v práci na divadle, v letech 2010-2012 hrála v pařížských divadlech Théâtre du Gymnase a Théâtre Antoine ve hře Désolé pour la mouqette.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

155 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:20 - 08:50

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Myriam Boyer

Boyer Myriam

Waldir Xavier

Xavier Waldir

Springtime in the Rockies

Springtime in the Rockies
Springtime in the Rockies

Colleen Clare

Clare Colleen

Musím se ti k něčemu přiznat

Musím se ti k něčemu přiznat
Musím se ti k něčemu přiznat

Robert Kummer

Kummer Robert

Naposled navštívené:
Myriam Boyer

Boyer Myriam

Waldir Xavier

Xavier Waldir

Springtime in the Rockies

Springtime in the Rockies
Springtime in the Rockies

Colleen Clare

Clare Colleen

Musím se ti k něčemu přiznat

Musím se ti k něčemu přiznat
Musím se ti k něčemu přiznat

Robert Kummer

Kummer Robert