Zari

Christopher Nolan

Rodné jméno:
Christopher Johnathan James Nolan
Známý jako:
Chris Nolan
Národnost:
Věk:
54
Narození:
30.7. 1970, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Christopher Nolan sa narodil v roku 1970. Študoval anglickú literatúru vo svojom rodnom Londýne, kde sa už od detstva hrával s ocovou 8mm kamerou. Prvý filmový úspech nastal v roku 1996, keď na Cambridge Film Festivale odprezentoval svoje dva krátke snímky Larcena a Doodlebug.
V roku 1998 natočil svoj prvý celovečerný film podľa vlastného scenára s názvom Following. Do hlavných úloh obsadil buď svojich známych alebo iných neznámych, väčšinou britských hercov. Tento film si získal úspech hlavne medzi náročným publikom a milovníkmi nezávislých filmov.
Práve táto popularita mu poskytla prostriedky na zrealizovanie svojho ďalšieho scenára, ktorý vznikol na motívy poviedky jeho brata Jonathan. V tomto famóznom filme s názvom Memento vystupuje ako hlavná postava Guy Pearce, ktorý pri útoku na jeho ženu stratil schopnosť získavať nové myšlienky. Svoj zostávajúci život je odhodlaný zasvätiť hľadaniu vraha manželky. Príbeh je rozprávaný od konca. Po každom dejovom úseku sme vrátení o kúsok pred tieto udalosti a práve ten kúsok nám všetko ukáže v úplne inom svetle. Preto divák akoby zabúdal spolu s hlavným predstaviteľom. Tento film by som skutočne vyhlásil za jeden z najlepších thrillerov súčasnej kinematografie.
Ďalším filmom Nolana sa stala krimi Insomnia odohrávajúca sa na Aljaške. Los Angeleský policajt Al Pacino prichádza pomôcť vyšetriť vraždu v jednom malom severnom mestečku. Ďalej hrajú Hilary Swank a Robin Wiliams.
Po dlhšej prestávke nakrútil piaty diel Batmana a vrátil kvalitu týchto snímkov do čias Tima Burtona. Môžeme zabudnúť na Schumacherov prepadák Batman a Robin a venovať sa najtemnejšiemu dielu z celej ságy s vynikajúcimi hercami typu ako Morgan Freeman, Michael Caine, Gary Oldman, Tom Wilkinson, Liam Neeson a samozrejme Christian Nolan.
Tento veľký fanúšik Star Wars a Jamesa Bonda momentálne pracuje na novom filme The Exec, ku ktorému mu scenár poskytol jeho brat.


Autor: paxo44

Životopis (biografie) / Informace:
pochází z britsko-americké rodiny reklamního pracovníka a letušky a je synovcem anglického herce Johna Nolana (nar. 1938). Vyrůstal částečně v Chicagu a má dvojí občanství. Už jako dítě natáčel amatérské filmy s otcovou 8mm kamerou. Vystudoval anglickou literaturu na londýnské University College, kde měl také možnost natáčet krátké snímky. Byl výrazně ovlivněn poetikou filmu noir a upozornil na sebe druhým celovečerním dílem Memento, vyprávěným pozpátku, za nějž získal řadu ocenění (mj. Cena ISA za scénář a za režii, Cena kritiků a Zvláštní cena poroty ex aequo na FF v Deauville, Cena za scénář na festivalu Sundance, Ceny AFI a LAFCA, nominace na Oscara a na Zlatý glóbus za scénář). Prosadil se jako vizuálně nadaný postmoderní tvůrce temných komiksových adaptací Batmana a myšlenkově ambiciózních sci-fi opusů Počátek (nominace na Oscara za nejlepší film a režii, nominace na Zlatý glóbus za scénář a režii, nominace na Cenu BAFTA za nejlepší film, scénář a režii) a Interstellar. Za své dílo byl vyznamenán na MFF v Chicagu (2008). Autorsky spolupracuje s mladším bratrem, scenáristou Jonathanem Nolanem. Jeho manželkou se v roce 1997 stala spolužačka z univerzity Emma Thomasová, s níž má čtyři děti a jež je producentkou všech jeho děl. Od roku 2001 mají vlastní výrobní společnost Syncopy. – Filmografie: (režie, není-li uvedeno jinak) kr. f. Tarantella (1989), Larceny (1996, Krádež) a Doodlebug (1997; + sc., kam., střih, spol. výprava); celovečerní prvotina o muži, který se nabourává lidem do soukromí, Following (1998, Sledování; + sc., kam., spol. střih, spol. prod. – TV), natočená s minimálními prostředky, černé kriminální drama Memento (2000, Memento; + sc.) s Guyem Pearcem a Carrie-Anne Mossovou, remake norského krimithrilleru, odehrávající se na Aljašce, Insomnie (2002, Insomnia) s Alem Pacinem a Robinem Williamsem, snímek s oblíbeným komiksovým hrdinou Batman začíná (2005, Batman Begins; + spol. sc.) s Christianem Balem, příběh soupeřících kouzelníků Dokonalý trik (2006, The Prestige; + spol. sc., spol. prod.) s Hughem Jackmanem a Christianem Balem, další batmanovský film Temný rytíř (2008, The Dark Knight; + spol. sc., spol. prod.) s Christianem Balem, komplikovaný akční thriller Počátek (2010, Inception; + sc., spol. prod.) s Leonardem DiCapriem, třetí díl batmanovské série Temný rytíř povstal (2012, The Dark Knight Rises; + spol. sc., spol. prod.) s Christianem Balem, sci-fi o cestě za obyvatelnými světy mimo sluneční soustavu Interstellar (2014, Interstellar; + spol. sc., spol. prod.) s Matthewem McConaugheym, Anne Hathawayovou a Jessicou Chastainovou; (podíl na produkci či výkonné produkci, není-li uvedeno jinak) Muž z oceli (2013, Man of Steel; r. Zack Snyder; + spol. nám.), Transcendence (2014, Transcendence; r. Wally Pfister), Batman v Superman: Dawn of Justice (2016; r. Zack Snyder).
-mim-, Filmový přehled 2014

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:10

41 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:20

11 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

11 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

21 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christopher Nolan

Nolan Christopher

Naposled navštívené:
Christopher Nolan

Nolan Christopher