Zari

John Simm

Povolání:
Národnost:
Věk:
54
Narození:
10.7. 1970, Leeds, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
John Ronald Simm, anglický herec a muzikant, se narodil 10. července 1970 v Leedsu, v Anglii. Už v jeho dvou letech se rodina přestěhovala do Lancashiru, a poté se stěhovali po celé severovýchodní Anglii, například Manchester, Burnley, Blackpool. John vyrůstal v umělecky založené rodině, jeho otec Ronald byl muzikant, naučil Johna hrát na kytaru a John už od dvanácti let s ním stál na podiu v místních klubech.

V šestnácti letech šel studovat muzikál na Blackpool and The Fylde College, během studií vystupoval v muzikálech „West Side Story“ a „Frajeři a Saze“. Po třech letech se ale rozhodl odjet do Londýna, kde vystudoval hereckou školu Drama Centre.

Jeho herecký debut sahá do roku 1992, kde si zahrál v epizodě seriálu „Rumpole of the Bailey“, během následujících let se objevil ve spoustě seriálů a televizních filmů. Roku 1995 přišla první velká role ve filmu „Boston Kickout“, za kterou dostal cenu pro nejlepšího herce na filmovém festivalu ve Valencii. V roce 1996 si odbyl profesionální divadelní debut v Bush Theatre, ve hře „Goldhawk Road“. Roku 1999 se objevil v roli Jipa v „Human Traffic“. Poté už šel z role do role, například seriály „The Lakes“, „State of play“, „Canterburské povídky“, „Doktor Who“, “Ďáblova pouta“.

Velký úspěch mu přinesla role detektiva Sama Tylera v krimiseriálu „Life on Mars“(2006), za tuto roli byl nominován v televizních cenách BAFTA na cenu pro nejlepšího herce.

Vedle jeho herecké kariéry byl od roku 1990 zakládajícím členem, kytaristou a skladatelem v rockové kapele Magic Alex. Kapela vydala jediné album „Dated and Sexist“ než se v roce 2005 rozpadla.

Od dubna roku 2004 je ženatý s herečkou Kate Magowan, a mají spolu dvě děti - Ryana a Molly. John je také nejstarší ze tří sourozenců a je vášnivým fanouškem Manchester United.

Autor: jitush.b

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

45 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

11:50 - 12:15

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Simm

Simm John

Naposled navštívené:
John Simm

Simm John