Zari

Jess Hahn

Povolání:
Rodné jméno:
Jesse Beryle Hahn
Národnost:
Narození:
29.10. 1921, Terre Haute, Indiana, USA
Úmrtí:
29.6. 1998, Saint-Malo, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Jess Hahn, vlastním jménem Jesse Beryle Hahn, byl sice americký rodák, v Americe ale nikdy nehrál. Pocházel z města Terre Haute ve státě Indiana a za druhé světové války vstoupil do armády. Sloužil u námořní pěchoty, zúčastnil se vylodění v Normandii a osvobození Francie. Francii si oblíbil, a i když se po skončení války vrátil do Spojených států, po odchodu z armády nakonec znovu zamířil do Evropy a v roce 1949 se trvale usadil ve Francii, získal také francouzské občanství.

Zprvu se pokoušel o štěstí jako jazzový hudebník a působil v různých pařížských kabaretech, jako vhodného představitele pro menší role Američanů ve filmech jej pak objevili producenti. Debutoval v roce 1953 účastí hned ve čtyřech filmech, pak točil několikrát ročně, jeho doménou se staly postavy amerických důstojníků, gangsterů nebo naopak agentů FBI, objevoval se v komediálním i dramatickém žánru, příležitosti dostal i v amerických filmech natáčených ve Francii (THE HAPPY ROAD, 1957). V průběhu padesátých a šedesátých let hrál Jess Hahn také v divadle a účinkoval na různých pařížských scénách (Théâtre des Ambassadeurs, Théâtre Marigny).

Koncem padesátých let se Jess Hahn propracoval ke své jediné hlavní roli ve filmu – v dramatu ZNAMENÍ LVA (Le signe du lion, 1959) Erica Rohmera ztvárnil amerického hudebníka, který je životními okolnostmi donucen k existenci v pařížských ulicích. O něco později hrál velkou roli po boku J. P. Belmonda v historickém dobrodružném snímku CARTOUCHE (1962), s Belmondem se pak znovu setkal u filmu MUŽ Z HONGKONGU (Les tribulations d´un chinois de Chine, 1966). Další větší příležitostí jej pověřil Georges Lautner v kriminálce TAJNÝ POLICISTA (Les Barbouzes, 1964), znovu také účinkoval v zahraničních produkcích pořizovaných v Evropě (CO JE NOVÉHO KOČIČKO? - What´s New, Pussycat?, 1965; TROJITÝ KŘÍŽ – Tripple Cross, 1966).

Od počátku sedmdesátých let se Jess Hahn začal častěji objevovat v televizi, hlavně v seriálech, zatímco význam a hlavně počet rolí ve filmu se rapidně snížil. Dostal sice ještě několik velkých rolí, jednalo se ale o tituly druhořadých kvalit (AMERIKÁN – Le Ricain, 1977). Jen výjimečně se dostal k účasti na hodnotnějších filmech, ovšem již jen v malých úlohách (VE STÁTNÍM ZÁJMU – La raison d´état, 1978; TEHERÁN 43 – Tegeran-43, 1981). Od počátku 80. let se Jess Hahn práci spíše vyhýbal a žil v soukromí na své venkovské farmě v Bretani. Po boku svého krajana Eddieho Constantina, s nímž ostatně před kamerou začínal, se objevil naposledy v televizním filmu NÁVRAT LEMYHO CAUTIONA (Le retour de Lemy Caution, 1989). Jess Hahn zemřel v Saint-Malo 29. června 1998 ve věku 76 let. Ve francouzském filmu po něm zůstalo bezmála sto rolí.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jess Hahn

Hahn Jess

Naposled navštívené:
Jess Hahn

Hahn Jess