Zari

Paul Hörbiger

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.4. 1894, Budapešť, Rakousko-Uhersko (dnes Maďarsko)
Úmrtí:
5.3. 1981, Vídeň, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Divadelní a filmový herec Paul Hörbiger, se narodil v období Rakousko-uherské monarchie v Pešti ( bývalá stará část nynější Budapešti), dne 29. 4. 1894, rakouskému inženýrovi Hansi Hörbigerovi, jeho matka se jmenovala Leopoldine. Měl ještě dva bratry – Alfréda a Atillu, který se stal později také hercem. Otec byl do Maďarska vyslán pracovně z Vídně. Do Rakouska se rodina vrátila zpět v roce 1902. Paul vystudoval vysokou klášterní školu u sv. Paula v Lavantthalu v roce 1914. Ve stejném roce však jako dobrovolník vstoupil do armády a jako dělostřelec horského, dělostřeleckého pluku získal několik medailí za statečnost, a byl povýšen do funkce poručíka neboli oberleutnanta.

Začal studovat na herecké škole ve Vídni a jeho první angažmá a kroky vedly do Prahy, kde působil v letech 1920 – 1926 v Městském divadle a později i „Německém“ divadle, obě v Praze. Od roku 1926, kdy byl již „hotový“ herec, se smluvně zavázal divadlu v Berlíně a spolupracoval s pověstným Maxem Reinhardem. Mimo to působil ze studijních důvodů nějakou dobu jako kabaretní umělec vedle tandemu známých kabaretiérů na - Baranowsky -Bühnen v „Kabaretu komiků“.
Prvním filmem byl snímek z roku 1928 s názvem - Dyckerpotts Erben, ale o dva roky později v roce 1930 se stal Paul Hörbiger jedním z nejpopulárnějších německých herců. Je představitelem lidských typů s dobrým srdcem a čistými lidskými vlastnostmi a jeho spoluhráčem byl velmi často další populární herec Hans Moser. V letech 1940-1943 byl Paul Hörbiger členem divadelního souboru ve Vídni v Burgtheatru a vystoupil v zajímavém projektu – v operní roli – jako Papageno v Kouzelné flétně(Zauberflöte), v roce 1943 na Salcburském festivalu.
Z Hörbigerovy obsáhlé filmografie od roku 1939 - 1943 - Männer müssen so sein – Muži musí být takoví, Falstaff in Wien, Herzensfreud – Herzensleid, Der liebe Augustin, Operette – Opereta, Koncert na přání - Wunschkonzert, Wiener G'schichten, Oh, diese Männer - Ach, tihle muži, Vyzvání k tanci - Wir bitten zum Tanz, Die große Liebe – Velká láska, Die heimliche Gräfin – Tajemná hraběnka, Wen die Götter lieben - Koho bozi milují…
O Hörbigerovi se během války i po válce hodně hovořilo v souvislosti s pomocí, kterou poskytoval svým kolegům z branže, kteří měli v té době smůlu, že byli židovské národnosti. Pomáhal jim uprchnout do Švýcarska. Ovšem hned po Novém roce 1945 byl nacisty zatčen a za vlastizradu odsouzen k trestu smrti. Naštěstí se jeho obdivovatelé našli i v blízkosti cely smrti a Paul díky tomu přežil. Po válce mohl pokračovat v kariéře a byl velice úspěšný zejména v padesátých létech ve filmech - Der dritte Mann, Hallo Dienstmann, Únos Sabinek – Der Raub der Sabinerienn, Mädchenjahre einer Königin - Dívčí léta královny, o mládí královny Victorie s Romy Schneiderovou v hlavní roli, si on sám zahrál vychovatele německého prince Alberta, a Charleyova teta - Charleys Tante.
Paul Hörbiger byl ženatý s herečkou Josephou – Pippou Gettke od roku 1922. Měli spolu dcerku Christl – nar. 1922, syna Jana-Hanse, který zemřel jako dítě ve 3 letech – 1929, Moniku – 1930 a Thomase, který se stal také hercem.
V šedesátých letech se Paul Hörbiger věnoval více divadlu, a vrátil se do Vídně k souboru Burgtheatru. Mimo to hrál občas ve filmech a TV a konečně se smířil i se svým bratrem Atillou.V roce 1980 hrál naposledy v divadle v režii H. Hollmana v - Komedie Vanity. Za svou kariéru natočil více než 250 filmů. Paul Hörbiger zemřel dne 5. 3. 1981 ve Vídni ve věku 87 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

63 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

118 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

128 minut již uběhlo
127 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

58 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Paul Hörbiger

Hörbiger Paul

Alena Zoubková

Zoubková Alena

Paul Simon

Simon Paul

Naposled navštívené:
Paul Hörbiger

Hörbiger Paul

Alena Zoubková

Zoubková Alena

Paul Simon

Simon Paul