Zari

Adrian Hoven

Rodné jméno:
Wilhelm Arpad Peter Hofkirchner
Známý jako:
Peter Hofkirchner; Adrian Hooven; Peter Adrian Hoven; Percy G. Parker; Percy Parker
Národnost:
Narození:
18.5. 1922, Wöllersdorf, Rakousko
Úmrtí:
28.4. 1981, Tegernsee, Bavorsko, NSR
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rakouský herec, později producent a režisér Adrian Hoven, vlastním jménem Wilhelm Arfad Hofkirchner, se narodil ve Wöllersdorfu v Dolním Rakousku 18.5.1922 jako syn správního úředníka. Své mládí trávil především v Tyrolsku, u babičky a dědy, v hotelu, který jeho prarodiče vlastnili. Adrian Hoven ukončil bakalářské a posléze inženýrské studium. Už jako student byl zaměstnaný u Messerschmittu. Za II. světové války byl v severní Africe jako výsadkář, byl vážně zraněn.

Po válce se rozhodl pro dráhu profesionálního herce. Nejdříve působil v Berlíně v Renesančním divadle, poté byl jmenován na místo ředitele téhož divadla. Do filmového světa vstoupil ke konci 50. let a jeho kariéra mladého a úspěšného hrdiny a milovníka rostla, dá se říci od filmu k filmu. Jen namátkou z cirkusového prostředí film – Tromba 1949, Der Bagnosträfling, Wer bist Du, den ich liebe? , Epilog. Nebyly to jen romantické filmy, ale i kriminální, nebo válečné, jako v roce 1954 špionážní - Admirál Canaris: Život pro Německo nebo třeba Inside Out - po boku herců Telly Savalase nebo Jamese Masona. S Romy Schneider se setkal v barevném romantickém snímku, který bude povědomý i našemu divákovi – Dívčí léta jedné královny (1936), kde hrál německého prince Alberta von Saxen-Coburg.

Hoven založil s Pierem Caminnecim produkční firmu Aquila – Mnichov a Berlín v roce 1965 a pouští se do realizace svého prvního filmu, na kterém se poddílí nejen jako režisér, ale i spisovatel-scénarista a producent. Jedná se o psychologický thriller - Der Mörder mit dem Seidenschal - Vrah s hedvábnou šálou. Po uvedení filmu však nebyl žádný velký finanční úspěch, ale Hoven přesto v následujícím období pracuje na dalších scénářích a promýšlí další realizace filmů.

Mezi jeho poslední filmy, které režíruje a na nichž se podílí jako producent, patří Götz von Berlichingen mit der eisernen Hand (1978), Únos aut (1980), Hände hoch, Herr Trimmel – Ruce vzhůru pane Trimmel! Z TV - série Místo činu, nebo Berlín, Alexandrovo náměstí (1980) a snímek - Lili Marleen (1980). Těsně před smrtí dokončil film - Looping – Der lange Traum vom kurzen Glück 1981.

Adrian Hoven byl třikrát ženatý. Byl otcem tří synů. Jeho poslední, čtvrtou manželkou se stala pojišťovací agentka Sabine Helms. Adrian Hoven zemřel dne 8. 4. 1981 v Tegernsee v Rakousku na infarkt ve věku 59 let. V jeho filmografii se nachází 91 filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

178 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:20

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Adrian Hoven

Hoven Adrian

Naposled navštívené:
Adrian Hoven

Hoven Adrian