Zari

Hanna Skarżanka

Povolání:
Známá jako:
Hanna Skarzanka
Národnost:
Narození:
8.3. 1917, Minsk, dnes Bělorusko
Úmrtí:
8.11. 1992, Varšava, Polsko
Životopis (biografie) / Informace:
Polská umělkyně Hanna Skarzanka se narodila 8. března roku 1917 v Minsku, které tehdy patřilo na území Ruska. O jejím dětství žádné dohledatelné zprávy nejsou, oficiální životopisy se zmiňují až o Hanniných studiích. Ve dvaceti letech započala ambiciózní dívka studovat souběžně dva instituty. Jednak začala navštěvovat Zemědělskou univerzitu Stefana Batoryho a ve druhé řadě započala se studiem konzervatoře ve Vilniusu. Již na počátku 40. let se prosadila na polských divadelních scénách. Od prosince roku 1940 do března 1941 patřila do hereckého týmu Malého divadla přímo ve Vilniusu.

V roce 1941 se Hanna připravuje na svůj debut v polském Národním divadle pod pedagogickým vedením Stanislawa Perzanowského. Bohužel plány mladé talentované herečky překazilo vypuknutí německo – sovětské války. Sen o herecké práci na přední polské scéně musí Hanna odložit. Pracuje poté jako servírka v kasinu. Až v roce 1944 se stala členkou dramatické skupiny divadla ve Villniusu a plně svou hereckou kariéru rozvinula až po skončení druhé světové války.

Od té doby její angažmá a účinkování na divadelních scénách je vskutku velmi bohaté. V letech 1944 až 1945 hrála na scéně divadla v Toruni, diváci jí také tleskali v divadle v Olsztyně (1945 – 1946), vystoupila též na jevišti divadla v Poznani (1946 – 1947). Od roku 1947 do roku 1949 působí v divadle v Lodži, v letech 1949 až 1952 v divadle ve Varšavě. Původní nesplněný sen z válečného období stát se dramatickou umělkyní v Národním divadle v Polsku se naplňuje roku 1952 a Hanna zde stráví následujících pět let. V roce 1957 přešla do Divadla Komedie a od roku 1960 je v angažmá v divadle Athenaeum. Zde stráví nejdelší etapu svého divadelního hereckého života. Zatímco na předchozích scénách se objevuje vždy jen na krátkou dobu či na maximálně několik let, v divadle Athenaeum ných 15 let, do roku 1975. Také tuto scénu však opouští, aby zakotvila na své poslední divadelní štaci, v Divadelním studiu, odkud v roce 1979 odchází do penze.

Souběžně se svou vskutku plodnou divadelní kariérou se Hanna Skarzanka objevovala i před filmovou kamerou. Debutovala v roce 1946 postavou Terezy v dramatu DWIE GODINY, což byl snímek vycházející z prožitků lidí navrátivších se z koncentračních táborů v prvních poválečných dnech domů. Rok vzniku filmu svědčí o čerstvosti bolestných ran, které válka nejen polskému lidu přinesla. Přenést stále citlivé téma na filmové plátno s citem a pochopením byl ve své době zcela nepochybně odvážný krok od polských tvůrců. Možná právě i z tohoto důvodu oné citlivosti, kdy pro mnohé diváky by sledování filmu znamenalo duševní bolest, byla premiéra filmu nakonec odložena. Do kin byl snímek uveden až 9. prosince roku 1957. Na některých mezinárodních filmových databázích je tedy mylně uváděn tento rok jako rokem vzniku filmu.

Z bohaté filmové práce Hanny Skarzanky zmiňme alespoň ještě snímek PRAVO I PIESC – u nás uváděno v přesném překladu PRÁVO A PĚST (rok 1964). Zaměřovala se ve svém herectví zejména na postavy psychologicky laděné či dramatické. Tento film je dalším z jejích dramatů, hrála zde roli ženy jménem Barbara Dubikowská. Také zde téma vychází z druhé světové války. V postavě vévodkyně se objevila Hanna Skarzanka ve filmu odehrávajícím se roku 1905 s názvem CZERWONE CIERNIE, byl natočen roku 1976, jeho premiéra však připadla na 20. leden 1977. Hlavní tématikou snímku je revoluční vzpoura proti carskému útlaku a boj polského lidu za samostatnost od ruské nadvlády. Před kamerou se naposledy paní Hanna Objevila v roce 1991. Překvapivě její poslední role není v dramatu, ale v komedii s melodramatickými prvky s názvem PAPIEROWE MALZENSTWO. Ztvárnila zde malou roli manželky majitele obchodu Davida.

Kromě herectví byla Hanna Skarzanka též výbornou zpěvačkou, nazpívala i některé filmové písně a vystupovala v kabaretech. Poté, co opustila divadelní práci se v 80. letech angažovala v církevní charitativní oblasti podporující umění. Se svou bývalou domovskou scénou Athenaeum navázala spolupráci ještě v roce 1988. Organizovala různé výstavy, koncerty, vernisáže a další kulturní počiny. Její neobyčejně plodný život se navždy uzavřel 8. listopadu roku 1992, kdy zemřela ve Varšavě. Zde je také pohřebena na evangelickém hřbitově. Je zde také pochována Ewa Skarzanka, její dcera. Narodila se v dobách matčiných hereckých začátků 11. června roku 1944 ve Vilniusu. Také ona se věnovala herectví, zejména divadelní dráze. Zemřela ve Varšavě v roce 2005, 18. března. Herecké žezlo převzala Evina dcera a Hannina vnučka, Katarzyna Skarzanka, jež vystudovala divadelní školu ve Varšavě.


Fakta čerpána z polského filmového webu: www.filmpolski.pl

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

17 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 05:59

2 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

62 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe!

04:40 - 05:55

67 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hanna Skarżanka

Skarżanka Hanna

Impromptu

Impromptu
Impromptu

Electric Blue Special  015

Electric Blue Special 015

Naposled navštívené:
Hanna Skarżanka

Skarżanka Hanna

Impromptu

Impromptu
Impromptu

Electric Blue Special  015

Electric Blue Special 015