Zari

Harry Davenport

Povolání:
Národnost:
Narození:
19.1. 1866, New York
Úmrtí:
9.8. 1949, Los Angeles, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Představitel soudců, lékařů, strýčků, králů, ministrů, dědečků, jeden z nejsympatičtějších „staříků“ na plátně amerického filmu herec Harry Davenport – Harold George Bryant Davenport, se narodil v New Yorku 19. 1. 1866, i když žila jeho rodina několik let ve Philadelphii, kde v podstatě vyrůstal, nakonec se vrátili zpět. Harry sám pocházel z herecké rodiny irsko-anglických přistěhovalců - otec byl slavný divadelní herec Edward Loomis Davenport, matka Fanny, potomek irského hereckého klanu. I Harryho sestra se stala herečkou, takže nikoho nepřekvapilo, že i on tíhnul k divadlu, a tu silnou přitažlivost dokázal už v pěti letech kdy hrál ve hře Damon a Pythias.

Film si našel Harryho Davenoporta až v době, když mu bylo 48 let v roce 1914. Tehdy ještě beznadějně němý, což mu vadilo, ovšem jen do jisté míry. Nepřítomnost zvuku si pak nahrazoval na divadle. Debutoval ve snímku Too Many Husbands – Příliš mnoho ženichů (mužů), poté to byl seriál grotesek a situačních komedií. V roce 1913, společně s hercem Eddie Foyem založil hereckou akciovou americká odborová organizaci, a Davenport se stal její předsedou. Poté působili proti otřesnému zacházení s herci, a nebo vylepšování sociálních podmínek.

Přichází zvukový film a jeho první famozní role, jako byl životopisný snímek o spisovateli Émile Zolovi - The Life of Emile Zola - 1937, Marie Antoinette – 1938, Cowboy a Lady 1938 s Merle Oberon a Gary Cooperem,jako strýc Hanibal, Gone with the Wind , The Hunchback of Notre Dame – role krále s Charlesem Laughtonem a Maureen O´Hara, Foreign Correspondent – Zahraniční korespondent (zpravodaj) v roce 1940, Meet John Doe - 1941, Tales of Manhattan - 1942 - Příběhy z Manhattanu, Kings Row, The Ox-Bow Incident, Meet Me in St. Louis .

Harry byl dvakrát ženatý. Nejprve s Alicí Doothy v roce 1893. Spolu měli dceru Dorothy, která se později stala také herečkou. Ovšem toto manželství bylo uzavřeno hlavně proto, že Alice čekala dítě, a tak se po dvou letech pro naprosté rozpory oba svorně rozvádějí, a Harry se oženil s další hereckou kolegyní Phyllis Rankin se kterou měli čtyři děti – Artura, Neda, Ann a Kate.

Davenport natáčel i v poměrně pokročilém věku v podstatě až téměř do své smrti – jako 80 letý si „ stříhnul“ dobrosrdečného, leč mírně potměšilého a intrikánského strýčka ve filmu The Bachelor and the Bobby-Soxer 1947, nebo ve The Little Women rok 1949. Jeho posledním filmem, který natáčel jako 83 letý byl Riding High – který měl premiéru až po jeho smrti v roce 1950.

Harry Davenport zemřel 9. 8. 1949 v Los Angeles – Kalifornia ve věku 83 let. Hrál ve 27 zvukových filmech a ve blíže neurčeném počtu němých filmů a grotesek.

Marta Holubova-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - O korálových vílách (1983) [TV...

06:35 - 07:05

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

8 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

18 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:50 - 07:20

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Harry Davenport

Davenport Harry

Karlheinz Lemken

Lemken Karlheinz

Štěpán Lucký

Lucký Štěpán

Naposled navštívené:
Harry Davenport

Davenport Harry

Karlheinz Lemken

Lemken Karlheinz

Štěpán Lucký

Lucký Štěpán