Zari

Walter Kingsford

Povolání:
Narození:
20.9. 1881, Redhill, Surrey, Anglie
Úmrtí:
7.2. 1958, Severní Hollywood, Kalifornie, USA (infarkt)
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Aktivní organizátor britských herců žijících v USA, jichž byla nejen v Hollywoodu poměrně slušná skupina a jejich neoficiální předseda - britský divadelní, filmový, a na sklonku života i televizní herec - Walter Kingsford, vlastním jménem Walter Pearce, představitel mnoha nesympatických rolí se narodil v Redhill v Surrey 20. 9.1882.

Svou uměleckou kariéru začal v Anglii, v Londýně, nejprve jako amatérský herec, později po absolvování soukromých hereckých kurzů i na scéně profesionálního divadla v Liverpoolu a později opět v Londýně, kde působil, poté, co se vrátil po ukončení I. světové války z bojů v Evropě. K filmu se dostal ještě v jeho němé éře, a hrál v mnoha dnes již neznámých filmech a groteskách buďto padouchy, a nebo ušlápnuté manžílky.

Na počátku třicátých let, kdy byl neustále zván svými příbuznými, kteří ještě před válkou emigrovali do USA, za nimi odjel na návštěvu, a rozhodl se už v Americe zůstat. Jeho první zájem bylo divadlo, a tak se stal zakrátko „přihrávačem“ na Broadwayi, a to takových velikánů divadelního světa - jako byli herci John Barrymore, Ethel Barrymore, a nebo Fay Bainter. Kingsfordovým debutem v americkém filmu byl komediálně laděný snímek natočený v roce 1934 - The Pursuit of Happiness, zpracovaný podle moderní komedie v níž Kingsford hrál už na Broadwayi, a sklízel zde úspěch.

Dá se říci, že i ve „Státech“ hrál své role podvodníků, nepříjemných aristokratů, špionů, nebo ušlápnutých patolízalů velmi přesvědčivě. Stal se na poměrně dlouhou dobu kmenovým hercem spol. MGM, a z řady filmů ve kterých hrál uvádím jen namátkou: The President Vanishes, Shanghai, The Story of Louis Pasteur, A Tale of Two Cities, The Invisible Ray, Meet Nero Wolfe, Stolen Holiday – Ukradené prázdniny 1937, Captains Courageous 1937, The League of Frightened Men, Ráj pro tři - Paradise for Three 1938, Američan v Oxfordu - A Yank at Oxford, Algiers - Alžír 1938, If I Were King 1939.

Vůbec první filmové provedení později několikrát zpracovaného tématu: Dr. Kildare – Mladý doktor Kildare - Young Dr. Kildare a Calling Dr. Kildare – Volejte doktora Kildara oba 1939, snímek o mexickém revolucionáři Juarezovi - Juarez 1940, americké zpracování Dumasova příběhu - The Man in the Iron Mask - Muž se železnou maskou, nebo další zpracování příběhů doktora K - The Secret of Dr. Kildare a Dr. Kildare's Strange Case - Dr. Kildare a jeho podivný případ 1940 stále v jedné roli Dr. Waltera Carewa. Do konce 50-tých let hrál minimálně jeden film ročně. Objevil se také v sociálně laděné komedii s názvem: Ďábel a slečna Jonesová - The Devil and Miss Jones, dobrodružném kostýmním filmu Korsičtí bratři – The Corsican Brothers, Between Two Women 1945, nebo Tarzańs Peril 1951.

V padesátých letech už nebylo ve filmu tolik příležitostí, a tak přichází na řadu jak jinak než práce pro televizi, kde začínal v pilotním filmu: Amos and Andy. Poslední film Merry Andrew natáčený v roce 1958 byl promítán až po jeho smrti. Walter Kingsford zemřel náhle na infarkt 2.2.1958 v Hollywoodu.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

4 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

11:20 - 12:05

44 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Walter Kingsford

Kingsford Walter

Naposled navštívené:
Walter Kingsford

Kingsford Walter