Zari

W.S. Van Dyke

Národnost:
Narození:
21.3. 1889, San Diego, Kalifornie, USA
Úmrtí:
5.2. 1943, Brentwood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Režisér, herec, producent a autor několika scénářů W. S. Van Dyke, se narodil 21. 3. 1889 jako Woodbridge Strong Van Dyke, v San Diego – California. Dá se říci, že už od svého narození mu život naprosto nic nedaroval. Po otcově předčasném a nečekaném úmrtí, jej vychovávala matka, herečka vystupující na revuální scéně. Pochopitelně, že peněz nebylo nikdy dostatek, a tak malý Woodbridge vystupoval už ve věku batolete, až do teenagerských let na divadelní scéně. Není se také co divit, že tíhnul k divadlu a umění, a tak, jako mnoho dalších úspěšných či neúspěšných kolegů či kolegyní zamířil do Hollywoodu.

Právě zde započala nejdříve jeho kariéra herce němého filmu. W.S. však zjistil další zajímavou věc, totiž víc než hraní před kamerou, ho začala fascinovat práce na straně druhé - za kamerou a poté, co získával dva roky velmi názorné zkušenosti jako asistent režie, v roce 1917 už natáčí jako samostatný režiser hlavně filmy s kovbojskou tématikou, kdy si psal sám i scénáře, a tato série byla velmi mezi diváky úspěšná.

Poté získal zajímavou zakázku natáčet nejen v Africe, nebo jižních mořích, na Tahiti, ale i z oblasti Severního pólu o Eskymácích v roce 1933 – Eskymo. Získal tím také kredit dobrého režisera dokumentů, potažmo cestopisů. W.S. Dyke byl režiserem universálním, natáčel nejen dramata, hudební, nebo dobrodružné filmy, takže mezi jeho nejznámější filmy patří první díl z velké série filmů podle Edgara Rice Burroughse – Tarzan syn divočiny s Johnnym Weissmullerem a Maureen Ó Sullivan v roli Jane. Další dva filmy které jsou pozoruhodné nejen svým hereckým obsazením – Myrna Loy a William Powel – The Thin Man a After the Thin Man – podle románové předlohy D. Hammeta, příjemné, odlehčené krimi-příběhy.

Následují slavné komediální a hudební filmy – I Live My Life, Naughty Marietta oba 1935, Broadway Melody 1936, San Francisko, Rose Marie, Rosalie. Drama z roku 1938, hollywoodský velkofilm s Normou Shereaer v roli Marie Antoinetty, ve stejnojmenném č.b. snímku - Marie Antoinetta s Tyrone Powerem v roli hraběte Axela Fernsena.

O Dykovi bylo známo, že byl dvakrát ženatý. První manželkou prý byla mladá herecká kolegyně Zina Dyk, a byli manželé od roku 1928, rozvedli se v roce 1934. O rok později se oženil s Ruth Mannix – neteří managera MGM, a měli spolu tři děti. W.S. byl dvakrát nominován na Oscara za San Francisko – hudební drama s Clarkem Gablem, Jeanette MacDonald a Spencerem Tracym, a za The Thin Man. Za Marii Antoinettu získal ocenění v Evropě – Venice 1939 – Nejlepší film.

W.S. Van Dyke onemocněl v roce 1942 na rakovinu. K tomu se přidružily i velké psychické problémy. W.S. se však odmítl léčit, a pokračoval v natáčení. Poslední film - Journey for Margaret, natočil v roce 1942, a poté se duševně zhroutil. Následně byl za pár dnů po odchodu z nemocnice dne 5. 2. 1943 nalezen mrtev – spáchal sebevraždu v 53 letech.

Natočil 90 filmů, produkoval 8, napsal 15 scénářů, 7 krát pracoval jako asistent režie, a ve třech němých filmech také hrál.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

16 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

21:55 - 22:25

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

11 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause

21:40 - 22:40

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
W.S. Van Dyke

Van Dyke W.S.

Naposled navštívené:
W.S. Van Dyke

Van Dyke W.S.