Zari

Ian Hunter

Povolání:
Národnost:
Narození:
13.6. 1900, Kenilworth - Kapské město, Jihoafrická republika
Úmrtí:
23.9. 1975, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Ian Hunter se narodil v Kenilworthu nedaleko Kapského města dne 13. 6. 1900 anglickým přistěhovalcům. Před dovršením čtrnácti let se rodiče rozhodli vrátit domů do Velké Británie natrvalo zpět. Ian se jako většina pozdějších divadelních, nebo filmových herců věnoval školnímu divadlu a to ho uchvátilo. Byl však také tak trochu divoký a chtivý dobrodružství, a tak v pouhých 17 letech nastupuje do armády, a odjíždí bojovat na francouzskou frontu za I. světové války, kde setrval na různých místech až do jejího ukončení.

Po návratu do Anglie se začal věnovat herectví naplno. Na prknech divadla se ocitnul po několika měsících, a jeho šarm, úsměv a přímé a přátelské vystupování mu zajistilo role nejen milovníků, ale i kladných hrdinů. Ian byl pohledný, charismatický, téměř 1,85m vysoký štíhlý muž.

O film se začal zajímat ještě v období němého filmu, a jeho první role ve snímku režisera Kelliniho – „Není na prodej“ v roce 1924 zahájila i tuto další kariéru. V němých filmech hrál nejen v USA v Hollywoodu, kam byl pozván, ale také pod taktovkou začínajícího režisera pozdějšího mistra tajemství, napětí a hrůzy Alfreda Hitchcocka v roce 1927 s názvem „Na šikmé ploše“, několik dalších filmů s jinými režisery, a v roce 1928 se vrátil opět k Hitchcockovi, aby spolu natočili „Easy Virtue“ Zdálo se, jako by byl Ian s něčím ve své práci nespokojený a často cestuje do Ameriky a zpět do Anglie, jako by neměl stání, jako by se nedokázal rozhodnout, kde žít a tvořit, po celý život se vracel do obou zemí, kde byl úspěšný nejen ve filmu, ale i v divadlech.

To, že se načas rozhodl pro Hollywood, a natočil dnes už zapomenutý první zvukový film pro společnost RKO s názvem „Synopaction“, neznamenalo, že Anglie a především Londýn pro něj nejsou ničím. Svou zemi miloval, ale potřeboval mít jak říkával vždy nějaká "zadní vrátka."

V roce 1935 hraje hlavní roli vedle Bette Davis ve snímku „Dívka z 10 Avenue“, pro Warner Brothers – WB, v ten samý rok „Sen noci Svatojánské“, a to byl počátek jeho rozvíjející se kariéry. Kdo by si nevzpomněl na sympatické ztvárnění krále Richarda Lví srdce v barevném historickém velkofilmu „Dobrodružství Robina Hooda“ s Erollem Flynem a Olivií de Havilland v hlavních rolích. Nebo hrdinného otce kapitána Crewa v „Malé princezně“ – po boku roztomilé dětské hvězdičky Shirley Temple – 1939, nebo úžasný herecký výkon v roli Cambreaua ve snímku "Strange Cargo" v roce 1940, a k tomu následovaly ještě dva další vynikající filmy "Bitter Sweet" a " The Long Voyage Home". Ianův repertoár byl velice pestrý, a tak jej divák mohl vidět nejen v rolích králů, ale i desperádů, cestovatelů, zahrál si anděla, několikrát lékaře, kněze, bankéře.....
.
Až do roku 1942 žil v Hollywoodu, ale na podzim se vrátil do Anglie, aby pomohl své vlasti v jejím válečném úsilí za svobodu proti hitlerovskému Německu.

Po válce již zůstal v Londýně, kde hrál v divadle a natáčel další filmy. Jen občas si „odskočil“ do USA, na Broadway, a natočil v roce 1949 s režiserem Georgem Cukorem film „Eduard, můj syn“. Naposledy se ve filmu v USA objevil v roce 1961. Hrál také v různých dobrodružných i historických TV seriálech pro TV BBC a ITV RAI v Itálii.

Ian byl podle mého měřítka mimořádný člověk a manžel. Oženil se již v roce 1917, a jeho žena Katherina „Casha“ Pringle mu dala dva syny, z nichž jeden - Robin se stal také hercem.
Ian Hunter zemřel ve věku 75 let dne 23. 9. 1975 ve svém milovaném Londýně.

Hunter hrál v 98 snímcích

Marta Holubová-ClaraBoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

11:20 - 12:05

25 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ian Hunter

Hunter Ian

Naposled navštívené:
Ian Hunter

Hunter Ian