Cerven

Anna Friel

Povolání:
Národnost:
Věk:
47
Narození:
12.7. 1976, Rochdale, Lancashire
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anna Louise Friel se narodila 12.července 1976, Rochdale, Lancashire, v Anglii. Je malá měří 157cm.V současné době žije s hercem Davidem Thewlisen (Timeline, Harry Potter), který ji umožnil debut na bristské scéně ve West End London v produkci Lulu od Franka Wedekinda v roce 2001.
Jejím americkým debutem v New York City's Music box byla v roce 1999 role Alice,kterou stvárnila v ''Closer''.
Se svým partnerem Davidem Thewlisem, se stala tváří Mulberry - Faces of Mulberry Jaro 2002.Její první kariérový přelom nastal v roce 1994,kdy předvedla vůbec první lesbický polibek vysílaný na televizních obrazovkách. S Nicolou Stephenson,se kterou hrála v seriálu ''Brookside'' (1982)S Davidem měli první dítě, Gracii Ellen Mary, holčičku, která se narodila v londýnské nemocnici Portland v červenci roku 2005.
Od poloviny roku 2006 pracovala na své dosud neobtížnější roli hraběnky Bathory (Juraj Jakubisko) ,kterou je pro nás asi nejzámější.
V soukromí je prý Anna známa jako rebelka.''Nějaký producent mi vzal z ruky koblihu a pak řekl ,,Anno to bys opravdu neměla dělat,tvoje břicho na obrazovce nevypadá dobře''. Řekla,že pokud jim jde jen o nějakou modelku bez mozku,tak ať její roli raději přeobsadí! Nebo když ji Jack Nicholson před pár lety viděl v divadelní hře ,,Na dotek'' řekl,že nebude v klidu,dokud ji nedostane do své ložnice. A klid zdá se nenašel dodnes.

Autor: Mary.Elwood

Životopis (biografie) / Informace:
Anna Louise Friel sa narodila 12. júla 1976 v Rochdale v Anglicku.

Debutovala úlohou kaderníčky Prue v dráme z obdobia 2. svetovej vojny Armáda v sukniach V prepise známej Shakespearovej komédie Sen noci svätojánskej vytvorila postavu krásnej Hermie. Nasledovali snímky The Stringer, Maklér, Sunset Strip, Watermelon, Najlepší obchodníci, The War Bride (bola nominovaná na Genie Award), S tebou i bez teba a Prúd času.

Veľký úspech oslávila po boku Natashi Richardsonovej a Ruperta Gravesa na londýnskych javiskách a o rok neskôr i na Broadwayi v dráme Patricka Marbera o láske a sexe. Za výkon v ďalšej hre Lulu bola v roku 2002 ocenená cenou Helen Hayes Award.

Zahrala si s Robom Lowom v televíznom filme Perfect Strangers a v seriále z produkcie Fox - The Jury. Potom sa vrátila do svojho rodného Anglicka, aby si zahrala vo filme Irish Jam. V roku 2005 si zahrala v snímku Góóól. Taktiež porodila dcérku Gracie Ellen Mary, ktorú má s hercom Davidem Thewlisem.

Určite si na ňu radi spomenieme ako na krvavú Alžbetu Báthoryovú.

Autor: Lienocka22

Životopis (biografie) / Informace:
je po otci irského původu. Jako dítě se zúčastňovala amatérských hereckých soutěží a profesionální základy získala v herecké dílně Oldhamského divadla. Od čtrnácti let hrála v TV seriálech. Měla větší úlohy v seriálu o komunální politice GBH (1991, Velké britské prázdniny) a v populárních mýdlových operách Emmerdale (1992) a Brookside (1993-95), v níž ztělesnila lesbičku Beth Jordacheovou (Národní televizní cena pro nejoblíbenější herečku). Jako host vystoupila v seriálech Coronation Street, Medics (Medikové), Tales from the Crypt (Příběhy ze záhrobí – TV), Cadfael (Případy bratra Cadfaela – TV), In Suspicious Circumstances (Za podezřelých okolností), The Street (Ulice). V lednu 1999 debutovala na Broadwayi rolí Alice v dramatu Patricka Marbera Na dotek (Drama Desk Award, Theatre World Award) a v londýnském West Endu se poprvé objevila v titulní úloze Wedekindovy Lulu (2001). Od té doby se také uplatnila ve filmu. Zaujala jednou z hlavních postav kadeřnice Prue v adaptaci románu Angely Huthové Armáda v sukních, jako Hermie v Shakespearově Snu noci svatojánské či jako manželka titulního podvodníka Lisa v dramatu podle skutečnosti Makléř. Prosadila se i za oceánem rolemi módní návrhářky Tammy v komedii Sunset Strip a Angličanky Lily na zapadlé kanadské farmě v dramatu Válečná nevěsta (nominace na cenu Genie). Největší hereckou příležitostí se pro ni stala legendární uherská šlechtična v Jakubiskově historickém thrilleru Bathory (nominace na Českého lva). Popularitu získala v amerických TV seriálech, jako obhájkyně Delaneyová v dramatické show The Jury (2004, Porota) a zejména jako Chuck, zavražděná milá protagonisty kultovního seriálu Pushing Daisies (2007-09, Řekni, kdo tě zabil – TV), za niž byla nominovaná na Zlatý glóbus. V roce 2009 ztělesnila Holly Golightlyovou v londýnské dramatizaci Capoteho Snídaně u Tiffanyho. Má dceru ze vztahu s Davidem Thewlisem (2001-2010).
-mim-, Filmový přehled 2011/4

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anna Friel

Friel Anna

Patrik Hartl

Hartl Patrik

Naposled navštívené:
Anna Friel

Friel Anna

Patrik Hartl

Hartl Patrik