Zari

Martha Issová

Povolání:
Národnost:
Věk:
43
Narození:
22.3. 1981, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Mladá herečka, která patří k nejtalentovanějším herečkám své generace, se narodila 22. Března 1981 v Praze do rodiny herečky Lenky Termerové a režiséra Morise Issy. Má ještě bratra Filipa, který se také věnuje filmu a sestřenice je také známá herečka Klára Issová. Její otec pochází ze Sýrie, proto má nezvyklé jméno i příjmení.

Po základní škole se, i přes odpor maminky, která s jejím rozhodnutím stát se herečkou nesouhlasila, rozhodla jít na konzervatoř. Již v prvním ročníku dostala roli v televizní pohádce O princezně, která nesměla na slunce (1997). Královnu-matku jí zde hrála její pravá maminka Lenka. O dva roky později si zahrála v další televizní pohádce Františka aneb o zelených svících a Černé Matce boží a střihla si i miniroli v Hanele. V roce 1999 přišly hned tři filmové nabídky – Početí mého mladšího bratra, Otevřené dveře a Debut a v roce 2000 Začátek světa. Kvůli pracovnímu vytížení proto ani nedokončila konzervatoř. Dva roky proto na konzervatoři Jaroslava Ježka studovala jazzový zpěv.
Nicméně, i přes nedokončené herecké vzdělání role stále přicházely. V roce 2001 si zahrála pod vedením režiséra Karla Kachyni a po boku Karla Heřmánka ve filmu Otec neznámý, dále ve filmu Tuláci a nepříliš výrazném filmu Nelásky. O rok později sehrála roli kadeřnice ve filmu Děvčátko. Nejvíce však na sebe upozornila veřejnost v televizních seriálech – jako první to byl v roce 2004 Hop nebo Trop a o rok později Dobrá čtvrť a Náves. V témže roce ještě natočila pohádku Zlatá nitka a film Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

Dalším, velmi výrazným filmem byly Tajnosti Alice Nellis z roku 2007, kde si zahrála dceru hlavní hrdinky. Za tuto roli byla nominována na Českého lva. Dále se objevila v zajímavém rodinném filmu Kukačky, TV filmu Kolotoč, minisérii Trapasy a dramatu Stop (vše 2007).

V roce 2008 získala hlavní roli Ofky ve filmu Děti noci, kde si opět zahrála s maminkou. Jejím kolegou zde byl Jiří Mádl, oba získali na festivalu v Karlových Varech cenu za nejlepší herecké role.

Martha nehraje jen ve filmech a seriálech, ale také v několika divadlech v Praze. Její hlavní scénou je Dejvické divadlo (Černá díra, Kouzelná flétna, Sendviče reality, Spřízněni volbou). Dále hostuje v divadle v Řeznické (Pomoc), v divadle Na Fidlovačce (Blboun, Loupežník, Podivná paní S), v divadle Kalich (Nahniličko – show Jana Krause) a v divadle Bez Zábradlí (Když tančila).

Několik let žila s hercem a houslistou Martinem Zbrožkem, nyní chodí s hercem Jakubem Prachařem, synem herce Davida Prachaře.

Autor: salte

Životopis (biografie) / Informace:
Rozhovor k seriálu Dobrá čtvrť

V čem jste si se seriálovou Katkou blízké a v čem nikoliv?
Ve skutečnosti je mi 24 let a v seriálu hraju osmnáctiletou Kateřinu Erhartovou, která má maturovat. Na počátku seriálu je to taková nenápadná dívka, co se vyrůstá sama s tatínkem, protože maminka jí umřela na leukémii. Je na tatínka hodně fixovaná. Katka je také nejlepší kamarádka Zuzany a Honzy, protože všichni tři bydlí v dobré čtvrti.

V průběhu seriálu se kvůli problémům, které vzniknou samozřejmě kvůli chlapům, my dvě rozdělíme, a já najednou přestanu vědět, jak ty problémy mám řešit...Katka je na začátku hodná holka a končí jako největší smeták.

Je vám Katka blízká?
Roli Katky jsem měla moc ráda. Naštěstí jsem se s jejími problémy osobně nikdy nesetkala. Ale podobně jako seriálová Katka jsem vždycky jsem tíhla k outsiderům a nešťastníkům, a tak mě i při natáčení bavilo hledat nuance k těm nešťastníkům, zkoumat zákoutí té postavy, aby to, co vyprávíme, nebylo pro strach, ale aby bylo vidět, proč k tomu došlo.

Jaký byl Tomáš Hanák seriálový otec?
Hustej tatínek. V příběhu mně pořádně zamíchá karty, protože s ním vyrůstám sama, on si domů přivádí stále nové známosti a já se s tím nedokážu vyrovnat.

Práce na seriálu byla velmi příjemná, i když občas hodně drsná. Právě některé scény s Tomášem Hanákem nebyly jednoduché, i když v civilu si velmi rozumíme. Zejména ty, kdy jsem mu měla típat cigáro do štědrovečerní večeře, nebo když jsem měla vystřihnout tu největší hrůzu. Tehdy nastaly okamžiky, se kterými jsem měla vnitřně trochu problém a byla jsem z nich dost rozhozená.

V seriálu prochází velkou zkouškou vaše kamarádství se Zuzanou. Uznáváte dívčí kamarádství?
Kamarádství mezi holkama je pro mě dodnes neprobádaná oblast. Kamarády mám a zatím se mi nestalo, že by mně někdo udělal nějaký podraz. Ale pravda je, že jsem odmala inklinovala k tomu kamarádit s klukama. Přišlo mi, že kluci jsou k sobě mnohem rovnější a nebavilo mě řešit holčičí věci. Vždycky jsem byla ráda, když pro mě přišli kluci, ať jdu s nimi někam ven běhat. Čím jsem starší, tím víc holčičí kamarádství objevuji, ale pořád ještě jsou mými nejbližšími kamarády kluci.

Jaký vztah máte ke kantorům?
Já a kantoři? V seriálu mám s jedním z nich maličký milostný poměr, který mě zakope ještě hloub. Naši třídní profesorku hrála paní Preissová, kterou jsme jako třída neměla rádi, což bylo dost těžké, protože nemít rád paní Preissovou jde docela ztěžka. Nakonec jsme cestu našli.
Česká televize

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pod pokličkou (2006) [TV pořad...

04:45 - 05:10

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Klíč

04:50 - 05:20

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

17 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Martha Issová

Issová Martha

Naposled navštívené:
Martha Issová

Issová Martha